Sint-Nicolaaskerk (Meijel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Nicolaaskerk
Sint-Nicolaaskerk
Plaats Meijel
Gewijd aan Sint Nicolaas
Coördinaten 51° 21′ NB, 5° 53′ OL
Gebouwd in 1955
Begraafplaats oostelijk
Monumentnummer  28649
Architectuur
Architect(en) Frits Peutz
Bouwmateriaal baksteen, mergel
Stijlperiode neogotiek
Toren 79,8 m
Klokkentoren westtoren
Interieur
Zitplaatsen 900
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Nicolaaskerk is een kerk in het Limburgse dorp Meijel. Hij staat in het oude dorpscentrum ('De Donk'), op dezelfde locatie waar ook de eerdere Meijelse kerken stonden. De kerktoren heeft een hoogte van 79,8 meter en behoort daarmee tot de hogere kerktorens van Nederland.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Nicolaaskerk is een in speklagen opgetrokken neogotische driebeukige hallenkerk met netgewelven en een hoge toren in vier geledingen met achtzijdige naaldspits.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 12e eeuw stond op de plaats van het huidige gebouw reeds een zaalkerk met zadeldak en een toren met drie geledingen en een naaldspits, wat duidelijk maakt dat de kerk georiënteerd is. In 1835 werd een nieuwe grotere kerk gebouwd, maar de 12e-eeuwse toren bleef behouden. Aan het einde van de 19e eeuw was het nieuwe kerkgebouw te klein voor de snel toegenomen bevolking en werd tussen 1901 en 1904 door Hubert van Groenendael en zijn zoon H.F.M. van Groenendael een compleet nieuwe kerk gebouwd. Omdat de kerk op dezelfde plaats als de oude kerk werd gebouwd, werden de diensten in die tijd in een noodkerk gehouden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk op 25 september 1944 door de Duitsers opgeblazen. Tussen september en de bevrijding op 15 november lag Meijel in de frontlinie en lag de kerk regelmatig onder vuur. Op 27 oktober werd de kerk opnieuw opgeblazen, waarbij ze geheel verwoest werd. Tussen 1944 en 1955 werden de kerkdiensten in noodgebouwen gehouden, tot 1947 in het parochiehuis en cafézaal Pluijm en van 1947 tot 1955 in een eenbeukige noodkerk. Op 21 maart 1954 werd met de bouw van het door Frits Peutz ontworpen huidige kerkgebouw begonnen en op 9 april 1955 werd de Sint-Nicolaaskerk in gebruik genomen. In 1968 werd het gebouw een rijksmonument.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]