Sint-Petrus en Pauluskerk (Hansbeke)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Petrus en Pauluskerk
De Sint-Petrus en Pauluskerk
Plaats Hansbeke
Gewijd aan Sint-Petrus en Sint-Paulus
Gebouwd in 1789-1793
Architectuur
Architect(en) F. Drieghe
Bouwmateriaal baksteen, zandsteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Petrus en Pauluskerk is een kerk in het Belgische dorp Hansbeke, deelgemeente van de stad Deinze. De kerk is toegewijd aan de heilige Petrus en Paulus.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens een oorkonde van 7 maart 1145 schonk Symon, bisschop van Noyon-Doornik, het altaar van Hansbeke aan Goswijn, de abt van de abdij van Drongen.

De huidige kerk is in neoclassicistische stijl opgetrokken, in het laatste decennium van de 18e eeuw, met een neobarokke toren als meest opvallend element. Op 19 oktober 1918 hebben de Duitsers bij de terugtrekking de toren opgeblazen. Door de verdere beschietingen van het dorp (20 oktober - 2 november) werd de kerk zelf getroffen door obusontploffingen. De architect Valentin Vaerwyck leidde de restauratie in 1922-1923.

De kerk werd in 1981 beschermd als monument.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Classicistisch interieur, witgeschilderd in de jaren 1970. Scheibogen met Toscaanse zuilen in 1883 verrijkt met heiligenbeelden. Tongewelf met gordelbogen op consoles. Gekornist entablement. Koorafsluiting van 1872 versierd met gecanneleerde composiete pilasters en entablement met klossen en versierde gordelbogen. Marmeren vloer van 1859. Zestien glasramen van 1890 tot 1910 geschonken door graaf B. de Bousies-Borluut.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Petrus en Pauluskerk (Hansbeke) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.