Sint-Rochuskerk (Steyl)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Rochuskerk
De Sint-Rochuskerk in 2015
Plaats Steyl
Gewijd aan Rochus van Montpellier
Coördinaten 51° 20′ NB, 6° 7′ OL
Gebouwd in 1866
Restauratie(s) 1929
Monumentnummer  34985
Architectuur
Architect(en) Frans Stoks
Bouwmateriaal baksteen
Klokkentoren westtoren
Interieur
Diverse orgel afkomstig van de kerk van de H.H. Harten te 's-Hertogenbosch. Op 29 augustus 2011 uit de eredienst onttrokken.
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De huidige Rochuskerk is een driebeukig kerkgebouw in neo-gotische bouwstijl. De voormalige parochiekerk van Steyl staat in de kern van het Tegelse kloosterdorp, in de gemeente Venlo. De kerk is vernoemd naar de heilige Rochus van Montpellier. Sinds 2011 is de kerk niet langer als zodanig in gebruik. Sinds 2016 is er het Limburgs Schutterij Museum gevestigd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 19e eeuw stond er lange tijd een kapel in het oude centrum van Steyl, maar deze werd in die eeuw te klein bevonden. Daarom werd in 1866 een nieuwe kerk gebouwd naar tekeningen van Carl Weber. De toren werd in 1874 voltooid. Deze rectoraatskerk raakte al snel ingebouwd door het missiehuis, dus werd Frans Stoks door rector Windhausen benaderd om een nieuwe kerk te bouwen, welke in 1931 gereed kwam. Deze kerk ligt op het hoogterras en werd gebouwd tussen de rozenvelden, terwijl de oude rectoraatskerk afgebroken werd. In 1933 werd Steyl tot parochie verheven en werd rector P. Windhausen de eerste pastoor van Steyl.

Sluiting en hergebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is op 27 augustus 2011 aan de eredienst onttrokken. Op 29 augustus van dat jaar meldde Omroep Venlo, dat de kerk in gebruik zou worden genomen door het Limburgs Schutterij Museum.[1] Dit museum was aanvankelijk gevestigd in een kloostercomplex in Steyl, maar was sinds 2008 in verband met een grote brand in 2008 gesloten. Op 10 april 2016, precies acht jaar na de brand, opende het museum zijn deuren in de voormalige parochiekerk van Steyl.

Architectuur en inventaris[bewerken | brontekst bewerken]

Monumentale elementen[bewerken | brontekst bewerken]

Vooral de aanwezige houten beelden van Sint-Rochus uit de 17e eeuw en een ouder beeld van Sint-Sebastiaan uit circa 1600 geven de kerk haar monumentale waarde. Ook de karakteristieke schilderingen en mozaïeken boven de bogen van het priesterkoor zijn waardevol. Het celebratie-altaar bestaat uit vijf houten panelen die in de vroegere rectoraatskerk de communiebank vormden.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

In 1847 was de kapel volgens het Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa nog "zonder orgel". In 1944 werd het inmiddels aanwezige orgel in de jonge kerk beschadigd. Twee jaar later, in 1946, werd een nieuw tweemanuaals orgel geplaatst. In 1991 werd het uit 's-Hertogenbosch afkomstige orgel in deze Steyler kerk geplaatst.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Rochuskerk (Steyl) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.