Limburgs Schutterij Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Limburgs Schutterij Museum
De voormalige Sint-Rochuskerk in Steyl, nu Limburgs Schutterij Museum
De voormalige Sint-Rochuskerk in Steyl, nu Limburgs Schutterij Museum
Locatie Tegelen, gemeente Venlo
Type folklore
Thema schutterijen
Opgericht 25 augustus 2001
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Limburgs Schutterij Museum is een museum dat gevestigd is in het Limburgse dorp Steyl. Het museum staat in het teken van de schutterij, een soort burgerwacht of militie die in de Middeleeuwen de stad beschermde bij een aanval. Tevens speelde de schutterij een rol bij het handhaven van de orde bij oproer of brand.

Het museum wordt beheerd door de Stichting Limburgs Schutterij Museum en krijgt subsidie van de provincie. De collectie bestaat onder meer uit uniformen, kostuums, koningszilver, onderscheidingen, vaandels, geweren, miniaturen, schilderijen, foto's, oorkondes en andere documenten van de schutterij.

Op 10 april 2008 werd het museum, op dat moment gevestigd in het voormalige oud Sankt Gregor klooster in Steyl, door een alles verwoestende brand getroffen. Op 29 augustus 2011 meldde Omroep Venlo dat het museum gaat verhuizen naar de aan de eredienst onttrokken Sint-Rochuskerk in Steyl.[1] Ruim drie jaar na de brand heeft het museum, na een grondige renovatie, in deze kerk een nieuw onderkomen gevonden. De heropening vond plaats in 2016.

Externe link[bewerken]