Naar inhoud springen

Sint Antonius Ziekenhuis (voormalig ziekenhuis Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de huidige ziekenhuisorganisatie zie St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht).
Sint Antonius Ziekenhuis
Sint Antonius Ziekenhuis Prins Hendriklaan 40
Plaats Utrecht
Land Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 1910
Kenmerken
Type katholiek Nederlands ziekenhuis
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Sint Antonius Ziekenhuis is een voormalig ziekenhuis in de Nederlandse stad Utrecht. Van oorsprong was het een katholiek ziekenhuis.[1] Dit ziekenhuis bevond zich aan de Prins Hendriklaan 40, maar had ook nog een zijvleugel met eigen ingang voor spoedeisende opnamen aan de Jan van Scorelstraat 2.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ziekenhuis werd in 1910 door de toenmalige aartsbisschop van Utrecht Henricus van de Wetering opgericht te Utrecht en verhuisde in 1983 naar Nieuwegein. In 1910 heette het nog het "St. Antonius Gasthuis", het telde 150 bedden. In feite was het gasthuis een vervanging voor het in 1873 geopende St. Andreas Gasthuis. In 1926 werden twee nieuwe vleugels aangebouwd en elf jaar later het "Maria Paviljoen".

Gedurende de Tweede Wereldoorlog moest het ziekenhuis geëvacueerd worden, maar na de oorlog maakte het een snelle groei door, onder andere op het gebied van de long- en hartchirurgie. In 1959 werd voor de eerste maal een operatie verricht waarbij gebruikgemaakt werd van de hart-longmachine.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 1967 ontstonden er plannen voor nieuwbouw, in 1983 verhuisde het Sint Antonius Ziekenhuis van Utrecht naar een nieuw gebouw in de Utrechtse voorstad Nieuwegein, aan de Koekoekslaan 1. Na de sluiting zijn de bijgebouwen gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor een appartementencomplex. Het hoofdgebouw is bewaard gebleven, een deel van de appartement is tot gemeentelijk monument verklaard.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint Antonius Ziekenhuis (Utrecht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.