Skraelingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bewoning Groenland: Donkerrood NORSE zijn de Noormannen, alle anderen zijn Skrælingar, DORSET en THULE zijn (Paleo-)Eskimo's, BEOTHUK en INNU zijn Indianen

De Skraelingen zijn in oude Noorse sagen de Amerikaanse inheemse bevolking die door de kolonisten werden aangetroffen in Groenland (vanaf 985) en Noord-Amerika (1000). Dit betrof de Indiaanse volkeren van Newfoundland en Labrador en mogelijk de Paleo-Eskimo's van de Dorsetcultuur. De eigenlijke Eskimo's van de Thulecultuur kwamen pas aan het einde van de Noorse periode van Groenland in het gebied en waren mogelijk (mede)verantwoordelijk voor het einde daarvan.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam zou etymologisch mogelijks verwant zijn met het Nederlandse woord schraal.[1] De term is pejoratief en betekent vrij vertaald armoelijders, ellendelingen of schraalhansen. De term is symbolisch voor de relatie tussen de Noormannen en de Indianen, die over het algemeen stroef tot vijandig was.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Groenlandse kolonisten zochten land omdat het bewoonbare uiterste zuiden van Groenland overbevolkt geraakte. Leif Eriksson verkende vervolgens Helluland (Baffineiland), Markland (Labrador) en ten slotte Vinland (mogelijks Newfoundland). Aan het noordelijkste punt van Newfoundland bouwden ze hun nederzetting L'Anse aux Meadows. Maar op Newfoundland en ook elders in het grote, toen onbekende continent Amerika, woonden indianenstammen. Door de Groenlandse Noormannen werd de inheemse bevolking Skraelingen genoemd.

De Skraelingen, vermoedelijk onder meer de Beothuk en Innu, waren volgens de sagen rood van huid en droegen lang, zwart, loshangend haar met een vogelveer.[bron?] Ze liepen halfnaakt en in de winter hadden ze dierenvellen aan. Of de Noormannen het binnenland van Newfoundland hebben verkend, blijft zeer twijfelachtig. Tenslotte moesten ze hun kustnederzetting, vrouwen en kinderen, en hun drakkaren bewaken en beschermen tegen de Skraelingen.

Tussen 1300 en 1500 stierven de nazaten van de Noormannen in Groenland langzaam uit en werden door de oprukkende Inuit-Thulecultuur vervangen. Sindsdien is het Groenlands een Eskimo-Aleoetische taal. Pas in de 18e eeuw (na 1721) zou Groenland door de Denen geherkoloniseerd worden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]