Slag bij Nisibis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Slag bij Nisibus
Datum 217
Locatie Nisibis in Zuidoost-Anatolië
Resultaat Parthische overwinning
Strijdende partijen
Romeinse Rijk Parthen
Leiders en commandanten
keizer Macrinus koning Artabanus IV
Troepensterkte
onbekend onbekend
Verliezen
veel veel

De slag bij Nisibis vond plaats in 217 bij de stad Nisibis in Zuidoost-Anatolië. Het was een bloederige veldslag tussen het Romeinse leger onder bevel van keizer Macrinus en het leger van de Parthen, aangevoerd door hun koning Artabanus IV. Aan beide zijden sneuvelden veel soldaten, de slag werd gewonnen door de Parthen.

Achtergrond[bewerken]

Ten tijde van keizer Caracalla (211–217) bedreigden de Parthen voortdurend de oostgrens van het Romeinse Rijk. In navolging van zijn idool Alexander de Grote (336-232 v. Chr), startte de keizer een veldtocht tegen de Parthen. In 216 trok het hij met zijn leger de Tigris over en verwoestte alle steden waar hij langs kwam. Profiterend van de rivaliteit tussen twee troonpretendenten rukten hij op tot over de Eufraat.

In Edessa werd Carcalla op 8 april 217 vermoord. Drie dagen na zijn dood wezen de legers in het oosten Macrinus tot opvolger. Marcrinus maakte meteen een verkeerde beslissing door te proberen een regeling te treffen met Parthen. Koning Artabanus IV deed alsof hij bereid was tot onderhandelingen, maar bracht intussen een sterk leger op de been. Bij Nisibis viel hij het Romeinse leger aan. In de veldslag die daarop volgde werden Romeinen verslagen en kon Marcrinus zich slechts redden door de Parthen met grote sommen af te kopen dat en door het opgeven van alle veroverde gebieden.

Bronnen[bewerken]