Slag bij Verona (312)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veldslagen van keizer Constantijn

Turijn · Verona · Milvische Brug · Cibalae · Campus Ardiensis . Adrianopel · Hellespont · Chrysopolis

Hoofd van een groot standbeeld van Constantijn I, Musée du Capitole, Rome

De Slag bij Verona vond plaats in 312 tussen de legers van Constantijn I en Maxentius. Het leger van Maxentius werd verslagen.

Voorspel[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 312 zag Constantijn kans Italië binnen te vallen om een einde te maken aan de usurpatie van Maxentius. Vanuit Gallië stak hij de Alpen over en viel het grondgebied van Maxentius binnen. Bij de stad Susa (Italië) in Noord-Italië ontmoette hij enige tegenstand toen deze stad weigerde haar poorten voor hem te openen. Na een kort beleg werd de stad ingenomen en in brand gestoken. De weg naar Italië lag nu voor hem open en kort daarna versloeg hij bij Turijn het leger dat Maxentius inderhaast naar het noorden had gezonden. Na de overwinning marcheerde Constantijn verder richting het zuiden.

De veldslag[bewerken | brontekst bewerken]

Spoedig kruiste een ander leger van Maxentius het pad van Constantijn. Bij Verona ontmoette Constantijn het tweede leger dat Maxentius op hem toe gezonden had en dat onder bevel stond van generaal Pompeianus. In de slag die erop volgde vond er een harde confrontatie plaats tussen beide legers. Generaal Pompeianus sneuvelde in het gevecht, en de slag werd door Constantijn gewonnen. Na deze overwinning viel de ene na de andere stad in zijn handen en zette hij met zijn leger koers naar de stad Rome, waar keizer Maxentius zich ophield.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]