Sluis 13

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sluis 13
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Sluis 13 (Noord-Brabant)
Sluis 13
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Someren Someren
Coördinaten 51° 20′ NB, 5° 45′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sluis 13[1] is een buurtschap in de gemeente Someren in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De plaats ligt in het zuidoosten van de gemeente, pal ter hoogte van de ophaalbrug over de Zuid-Willemsvaart die aan de noordkant van de sluis ligt en waaraan de buurtschap haar naam dankt. Deze sluis werd gebouwd bij de aanleg van het kanaal, tussen 1822 en 1826.

Vanaf de brug loopt de Landbouwweg door de buurtschap als verbindingsweg voor de omliggende agrarische bedrijven. Direct ten oosten van de buurtschap ligt de Provinciale weg 266, op de oever van de Zuid-Willemsvaart. Aan de zuidkant ligt de Dertiensedijk, een dijkweg die vrijwel haaks op het kanaal richting Someren loopt, over de grens met Limburg. Er staan geen plaatsnaamborden, zodat de grenzen niet duidelijk zijn. De lintbebouwing langs het kanaal ten zuiden van de Dertiensedijk, in de Limburgse gemeente Nederweert, kan echter ook tot de buurtschap gerekend worden.[2]

Buurthuis De Smelen is de thuisbasis van buurtvereniging Sluis XIII en jeugdcarnavalsvereniging De Smelenhoek. Sinds 2001 organiseert de gemeenschap jaarlijks een countryfestival.

De brug bij Sluis 13 in 2014