Slurfspitsmuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slurfspitsmuis
IUCN-status: Niet bedreigd[1]
Norsupaastainen.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Macroscelidea (Springspitsmuizen)
Familie:Macroscelididae (Springspitsmuizen)
Geslacht:Macroscelides
A. Smith, 1829
Soort
Macroscelides proboscideus
(Shaw, 1800)
Afbeeldingen Slurfspitsmuis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Slurfspitsmuis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De slurfspitsmuis (Macroscelides proboscideus) is een springspitsmuis die voorkomt in West- en Zuid-Namibië en westelijk Zuid-Afrika. De slurfspitsmuis, de eerste springspitsmuis die door de westerse wetenschap werd beschreven, is de enige soort in het geslacht Macroscelides. De soort omvat twee ondersoorten: M. p. flavicaudatus in de Namib en M. p. proboscideus in de rest van het verspreidingsgebied. De slurfspitsmuis leeft in droge gebieden met verspreid gras en struiken.

Kenmerken[bewerken]

De slurfspitsmuis is een klein, muisachtig dier met kleine ogen en een korte snuit. Van de lichte, geelbruine vacht in de noordelijkste populaties (ondersoort flavicaudatus) naar de donkere, bruingrijze vacht van de zuidelijkste vertegenwoordigers van de soort is een geleidelijke overgang merkbaar. De onderkant van het lichaam is wit, maar de grijze haarwortels zijn ook zichtbaar. De korte, behaarde oren zijn bijna rond. De totale lengte bedraagt 22 tot 25 cm, de staartlengte 11,5 tot 13 cm en het gewicht 31 tot 55 g.

Levenswijze[bewerken]

De slurfspitsmuis is zowel overdag als 's nachts actief. Het dier vindt beschutting in een rotsspleet in een hol met de ingang onder een struik. Het hol is ofwel door het dier zelf, ofwel door een knaagdier gegraven. De slurfspitsmuis zoekt actief naar voedsel, dat in de wangzakken wordt bewaard en in vegetatie wordt gegeten. Het dier is solitair en heeft een territorium van 0,1 tot 1 km². Bij het paren trekken mannetje en vrouwtje een paar dagen samen op, en vrouwtjes worden soms vergezeld door een of meer jongen. Het dier stampt met zijn voeten om contact te maken en als agressief signaal. Het dieet van de slurfspitsmuis omvat insecten, spinnen en andere ongewervelden, groene vegetatie, fruit en af en toe kleine hagedissen en eieren van reptielen. In de winter eet het dier meer plantaardig materiaal, in de zomer meer insecten. Na een zwangerschap van zo'n acht weken worden een of twee volledig behaarde, actieve jongen geboren. Geboortes vinden plaats van september tot februari. De jongen worden na drie à vier weken gespeend en worden daarmee onafhankelijk van hun moeder; na vijf of zes weken zijn ze volledig volwassen.

Literatuur[bewerken]