Smart TV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Smart TV van LG

Een Smart TV (of smart-tv[1]) is een televisietoestel dat contact kan maken met (een uitgeklede versie van) internet, waardoor men direct op de televisie gebruik kan maken van internetfunctionaliteiten. Merken zoals Samsung, LG, Philips, Panasonic en Sony hebben televisietoestellen in hun assortiment met deze functionaliteit.

Merken[bewerken]

Verschillende merken hebben inmiddels televisietoestellen op de markt gebracht met Smart TV-functionaliteit. Elk merk heeft hierbij zijn eigen draai gegeven aan de vormgeving en functionaliteit, maar uiteindelijk zal de werking op hetzelfde neerkomen. Zo hebben inmiddels Samsung, LG, Philips, Panasonic, Sharp, Sony en Toshiba tv-toestellen met deze functionaliteit in hun assortiment. Elke fabrikant heeft echter weer een eigen benaming gegeven aan zijn Smart TV-functionaliteit.

Benamingen[bewerken]

In 2007 begon LG met de benaming NetCast, dat in 2011 werd omgezet in de naam Smart TV. Tegelijk met deze naamswijziging kreeg de software ook meer flexibiliteit, doordat de eindgebruiker ook applicaties kan downloaden en kopen. Ook verhuurt LG films en series.

Vrijwel gelijk met LG toonde Samsung ook in 2007 zijn eerste Smart TV. In eerste instantie werd de dienst in 2008 onder de naam Power Infolink aangeboden, maar hierbij ging het om niet meer dan een andere vorm van teletekst. In 2009 werd het serieuzer aangepakt en kreeg de dienst de toepasselijkere naam Internet@TV. In 2010 maakte Samsung er veel werk van om zijn nieuwe 3D-tv's aan te prijzen en derhalve vernieuwde de fabrikant ook in dat jaar Internet@TV, waardoor onder meer het aanbieden van 3D-content tot de mogelijkheden ging behoren. Sinds 2011 is deze content dan ook gratis beschikbaar voor bezitters van een 3D-tv van Samsung.

In mei 2008 kwam Panasonic met Viera Cast, vergelijkbaar met NetCast van LG. Aanvankelijk waren hiervoor applicaties beschikbaar zoals YouTube, Picasa Web Album, Bloomberg News en The Weather Channel. In 2009 werd hier nog Amazon Video on Demand aan toegevoegd. Begin 2010 kwam Panasonic ook met Netflix en Skype als extra applicaties, maar deze waren alleen geschikt voor de nieuwe modellen die in 2010 werden gelanceerd. Later dat jaar kwam er ook nog Twitter bij. In 2011 besloot Panasonic echter zijn dienstverlening volledig om te gooien en veranderde ook de benaming. Viera Cast wordt uitgefaseerd en alle nieuwe modellen worden geleverd met Viera Connect. Ook hierbij staan internet en losse applicaties centraal.

Vereisten[bewerken]

Om gebruik te maken van Smart TV moet de televisie contact kunnen maken met internet. Hiervoor is een internetabonnement vereist, dat consumenten bij elke willekeurige internetaanbieder in hun regio kunnen afsluiten. De verbinding kan, net als bij een pc, tot stand worden gebracht door middel van een ethernetkabel of draadloos (wifi), het laatste alleen wanneer het televisietoestel er geschikt voor is.