Sminthopsis hirtipes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sminthopsis hirtipes
IUCN-status: Niet bedreigd[1]
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Dasyuromorphia (Roofbuideldieren)
Familie:Dasyuridae (Echte roofbuideldieren)
Geslacht:Sminthopsis
Soort
Sminthopsis hirtipes
Thomas, 1898
Verspreidingsgebied van de Sminthopsis hirtipes
Verspreidingsgebied van de Sminthopsis hirtipes
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sminthopsis hirtipes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Sminthopsis hirtipes is een buidelmuis uit het geslacht Sminthopsis die voorkomt in allerlei habitats in de droge binnenlanden van Australië van Kalbarri aan de kust van West-Australië tot het uiterste westen van Queensland. Deze soort komt meer naar het zuiden voor dan zijn verwant S. youngsoni.

De bovenkant van het lichaam is geel- tot grijsbruin, de flanken zijn goudbruin en de onderkant is wit. De voeten zijn bedekt met fijne zilverkleurige haren. De lichtroze, spaarzaam behaarde staart is wat langer dan de kop-romp en is soms opgezwollen bij de wortel. De kop-romplengte bedraagt 72 tot 85 mm, de staartlengte 75 tot 95 mm, de achtervoetlengte 16 tot 19 mm en het gewicht 13 tot 19 g.

Deze soort eet geleedpotigen en kleine reptielen en gebruikt holen, die meestal door andere dieren gebouwd zijn. In oktober zijn er jongen in de buidels van vrouwtjes gevonden; jonge dieren zijn tot in april gevonden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Groves, C.P. 2005. Order Dasyuromorphia. Pp. 23-37 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: A taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, Vol. 1: pp. i-xxxv+1-743; Vol. 2: pp. i-xvii+745-2142. ISBN 0 8018 8221 4
  • Menkhorst, P. & Knight, F. 2001. A Field Guide to the Mammals of Australia. South Melbourne: Oxford University Press, x+269 pp. ISBN 0 19 550870 X