Snotolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Snotolf
Hrognkelsi.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Scorpaeniformes (Schorpioenvisachtigen)
Familie: Cyclopteridae (Snotolven)
Geslacht: Cyclopterus
Soort
Cyclopterus lumpus
Linnaeus, 1758
Lumpy.jpg
Afbeeldingen Snotolf op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Snotolf op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De snotolf (Cyclopterus lumpus), soms ook lompvis genoemd, is een straalvinnige vis uit de familie van snotolven (Cyclopteridae), orde van schorpioenvisachtigen (Scorpaeniformes).

Kenmerken[bewerken]

Deze lijvige vis heeft spitse beenschilden, die in rijen op de rug en flanken zijn geplaatst. Daardoor lijkt het of hij een knobbelig uiterlijk heeft. De buikvinnen zijn vergroeid tot een soort zuignap, waarmee hij zich kan vasthechten. In de paaitijd nemen de mannetjes een roodachtige kleur aan en de vrouwtjes worden helder-blauwgroen. De vis kan maximaal 61 centimeter lang en 9500 gram zwaar worden.

Leefwijze[bewerken]

De snotolf vindt zijn voedsel zowel bij de bodem als in de waterkolom. Ze komen ook voor in wateren met een sterke stroming.

Voortplanting[bewerken]

Om te paaien en eieren te leggen gaan ze naar de bodem. Bij ons komt de snotolf in de winter naar ondiep water vlak onder de kust om daar op de steenbeschoeiing van waterkeringen de eipakketten af te zetten. Tot eind april zijn de volwassen dieren dan onder andere in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer te zien. Het mannetje bewaakt en verzorgt de roze eitjes tot ze na 6 tot 8 weken uitkomen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De snotolf is een traag zwemmende zoutwatervis, die voorkomt in arctisch tot gematigd water in het noorden van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee op een diepte tot 400 meter.

Relatie tot de mens[bewerken]

De snotolf is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. De eieren van de vis (kuit) worden als betaalbaar alternatief voor kaviaar gebruikt. De soort kan worden bezichtigd in sommige publiek toegankelijke grote aquaria.

De snotolf staat op de achterkant van de IJslandse munt van 100 kronen afgebeeld.

Externe links[bewerken]