Sociaal raadslid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een Sociaal raadslid (meervoud raadslieden) is in Nederland een sociaal-juridisch dienstverlener. Ongeveer 140 gemeenten maken gebruik van sociale raadslieden.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Een sociaal raadslid geeft kosteloos informatie en advies en concrete hulp bij vragen en problemen op het gebied van sociale zekerheid, belastingen, huisvesting, arbeidsrecht, familierecht, onderwijs en maatschappelijke voorzieningen. Soms wordt ook rechtsbijstand verleend bij bezwaar en beroep. Daarnaast heeft een sociaal raadslid een belangrijke taak in het signaleren van de effecten van nationale en lokale wet- en regelgeving.

Sociale raadslieden richten zich vooral op personen met weinig opleiding, een laag inkomen en een beperkte zelfredzaamheid. Ze worden bekostigd door gemeentelijke subsidies. In ongeveer 140 gemeenten in Nederland wordt het werk gesubsidieerd.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Landelijk zijn de Sociaal raadslieden georganiseerd in het Landelijk Overleg Sociaal Raadslieden, LOSR, aangesloten bij de branchevereniging sociaal werk, Sociaal Werk Nederland.[1]

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]