Social branding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Social branding is het gebruik van sociale media voor marketingdoeleinden.

Bij social branding opent een bedrijf een pagina op Facebook of Hyves, of een account op Twitter om de illusie te creëren dat hun merk een individu is. Dit geeft andere gebruikers de mogelijkheid om zich te identificeren met dit merk door er 'vriend' van te worden, en te communiceren 'met' het merk. De bedoeling daarvan is om meer naamsbekendheid en waardering te verkrijgen en aldus de verkoop te stimuleren.[1][2] Bedrijven kunnen op platforms likes of volgers kopen en zo een sociale identiteit creëren.

Sociale merken[bewerken | brontekst bewerken]

Weber Shandwick noemt een merk waarover wordt gesproken op sociale media een sociaal merk, een merk met een onderscheidende sociale identiteit. Volgens het onderzoek A brand's guide to sociability van Weber Shandwick verwacht meer dan de helft van de bedrijven dat sociale media in toenemende mate gaan bijdragen aan de reputatie van hun merk.[3] Om te duiden wat ervoor nodig is om een sociaal merk van wereldniveau te zijn, hanteert Weber Shandwick negen pijlers.

Volgens de Social Brands Top 100 van onderzoeksbureau Headstream zijn de merken die het actiefst zijn met social branding Dell, Nike en Starbucks, het hoogst geplaatste Nederlandse merk is KLM.[4]

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Uit het wereldwijde Digital Life-onderzoek van onderzoeksbureau TNS uit november 2010 (TNS NIPO nam het Nederlandse gedeelte van dit onderzoek voor haar rekening) blijkt dat Nederlanders relatief sceptisch staan tegenover online contact met merken. Bijna een derde vindt dit opdringerig en slechts een vijfde gebruikt sociale netwerken om informatie over merken op te zoeken of merkgerelateerde reacties te plaatsen (positief zowel als negatief). Volgens een ander onderzoek volgt 30% van de Nederlands actief op sociale netwerken, één of meerdere merken.[5] De belangrijkste activiteit van mensen op hun sociale netwerk platform is het onderhouden van persoonlijke relaties en niet het interacteren met merken. Nederlanders willen best ‘vrienden’ zijn met merken op hun sociaal netwerk profiel, ze moeten alleen geen direct contact zoeken. Van alle vrienden die Nederlanders hebben op hun sociale netwerk is gemiddeld 1 op de 25 een merk.