Soendaspookdier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Soendaspookdier
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2008)
Soendaspookdier (Tarsius (cephalopachus) bancanus)
Soendaspookdier (Tarsius (cephalopachus) bancanus)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Familie: Tarsiidae (Spookdieren)
Geslacht: Tarsius (Spookdiertjes)
Ondergeslacht: Cephalopachus (Westelijke spookdiertjes)
Soort
Tarsius bancanus
(Horsfield, 1821)
Leefgebied
Leefgebied
Afbeeldingen Soendaspookdier op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Soendaspookdier op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Het soendaspookdier of soenda spookdier (Tarsius (Cephalopachus) bancanus of Cephalopachus bancanus) is een soort van het geslacht spookdiertjes (Tarsius).

Kenmerken[bewerken]

Als ze volwassen zijn, hebben ze een lichaamslengte van 10 tot 16 centimeter. Opvallend is hun dunne en lange staart, die 18 tot 23 cm lang is en waarvan alleen het uiteinde behaard is. Het dier bezit lange vingers. Aan de tenen bevinden zich kussentjes en scherpe nagels, waarmee het zich aan takken vastklampt. De staart kan anderhalf keer zo lang zijn als zijn lichaam of zelfs nog wat langer. Zoals alle spookdieren kunnen zij ook hun kop helemaal ronddraaien zonder hun lichaam te bewegen. Het lichaamsgewicht bedraagt 18 tot 135 gram.

Leefwijze[bewerken]

Soendaspookdieren zijn solitair en uitstekende springers en klimmers, die overwegend in de bomen leven. Overdag houden ze zich schuil en pas wanneer de schemering invalt, actief op zoek gaan naar voedsel, hoofdzakelijk insecten. Ze vangen hun prooi in een snelle beweging met hun handen.

Voortplanting[bewerken]

De wijfjes krijgen gewoonlijk één jong per jaar, dat al volledig behaard ter wereld komt, de ogen al geopend heeft en in staat is om te lopen en te springen. De draagtijd bedraagt 180 dagen.

Verspreiding[bewerken]

Het soendaspookdier komt voor op een aantal Indonesische eilanden, zoals Borneo en Zuid-Sumatra in beboste en waterrijke streken.

Taxonomie[bewerken]

In 2010 plaatsten Groves & Shekelle de soort in een nieuw geslacht: Cephalopachus, wat tot dan een ondergeslacht was van het geslacht Tarsius.[2] De onderverdeling is dan als volgt: