Something Wicked

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Something Wicked
Aflevering van Supernatural
Aflevering Seizoen 1
Aflevering 18
Gastrollen Jeffrey Dean Morgan

Ridge Canipe
Alex Ferris
Ari Cohen

Schrijver(s) Daniel Knauf
Regisseur Whitney Ransick
Productiecode 2T6917
Eerste uitzending 6 april 2006
Afleveringchronologie
← Vorige
Volgende →
Lijst van afleveringen
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Something Wicked is de achttiende aflevering van het eerste seizoen van de televisieserie Supernatural, op 6 april 2006 voor het eerst uitgezonden op The WB Television Network. Deze aflevering werd geschreven door Daniel Knauf en geregisseerd door Whitney Ransick. Dit is de eerste aflevering die wat meer licht laat schijnen op de jeugd van hoofdpersonages Sam en Dean. De twee broers gaan op coördinaten af die ze van hun vader hebben gekregen. Daar aangekomen komt Dean tegenover een monster uit zijn jeugd te staan.

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Sam en Dean krijgen wederom coördinaten van John. De coördinaten leiden naar Fitchburg, Wisconsin, waar kinderen op mysterieuze wijze ziek worden. De broers vermommen zich als ambtenaren van het Centers for Disease Control en bezoeken het plaatselijke ziekenhuis. Daar praten ze met dokter Hydeker, die vertelt dat geen enkele behandeling aanslaat en dat het immuunsysteem van de patiënten wegzakt.

Ze kunnen niet met de kinderen praten omdat die allemaal bewusteloos zijn en besluiten daarom om met een van de ouders te praten. Ze hebben een gesprek met Miles Tarnower. Zijn twee dochters zijn als laatst ziek geworden. Het gesprek levert geen nieuwe inzichten op en Sam denkt dat er geen sprake kan zijn van iets bovennatuurlijks. Dean is echter nog sceptisch, dus besluiten ze naar het huis van de laatste slachtoffers te gaan terwijl de bewoners nog in het ziekenhuis zijn.

Bij het huis vinden ze een handafdruk van iets niet-menselijks. Dean herkent de handafdruk en herinnert zich een monster waar zijn vader als klein kind op heeft gejaagd. Hij is ervan overtuigd dat het hetzelfde monster is en dat John wil dat zij deze oude jacht alsnog afmaken. De broers besluiten te blijven en huren een kamer in een motel dat wordt gerund door een vrouw met haar twee kinderen, Michael en Asher. Bij een motel vertelt Dean aan Sam dat het schepsel een shtriga is. Sam ontdekt dat het monster vaak vermomd is als een oude vrouw. Ze gaan daarom terug naar het ziekenhuis, waar Dean een bejaarde vrouw heeft gezien bij wie een omgekeerd kruis aan de muur hing. De vrouw blijkt echter onschuldig te zijn.

Terug bij het motel zien ze Michael verdrietig op een bank zitten. Wanneer ze vragen wat er aan de hand is, zegt hij dat zijn broertje Asher ziek is en is overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn moeder komt naar buiten, maar is niet in staat om te rijden. Dean besluit haar een lift te geven naar het ziekenhuis en spreekt nogmaals met de dokter. Sam onderzoekt soortgelijke voorvallen en vindt het spoor van de shtriga, dat helemaal teruggaat naar Black River Falls in de jaren 1890. Sam ontdekt ook dat de shtriga is vermomd als dokter Hydecker, die ook te zien is in een foto uit de jaren 1890. Dean stelt voor om Michael als lokaas te gebruiken, maar Sam is hier fel op tegen.

Tijdens een ruzie vertelt Dean hoe het komt dat hij zoveel weet van de shtriga. Zestien jaar geleden was John Winchester aan het jagen op de shtriga in Fort Douglas, Wisconsin. Terwijl John weg was, liet Dean Sam alleen achter in een motelkamer. Toen hij weer terugkwam had de shtriga toegeslagen met Sam als slachtoffer. John kwam net op tijd terug om het monster tegen te houden. Hij bracht toen Sam en Dean naar Pastor Jim, maar toen hij terugkwam was de shtriga al lang weg. Dean geeft zichzelf de schuld van het gebeurde en van de sterfgevallen die zich sindsdien hebben voorgedaan.

Wanneer ze aan Michael vragen of hij hen wil helpen, weigert hij. Later komt hij langs hun kamer en besluit hij om het toch te doen, ook al is het niet zeker of Asher beter zal worden. Sam en Dean hangen een camera op in zijn kamer en zeggen tegen Michael dat hij onder de dekens moet wachten totdat de shtriga op komt dagen. Ze wachten buiten de kamer en zien de shtriga rustig de kamer in kruipen. Ze wachten tot het monster zich begint te voeden en stormen dan naar binnen om het neer te schieten. De shtriga is echter nog niet verslagen en begint zich aan Sam te voeden. Dan schiet Dean de shtriga door het hoofd, waardoor die nu echt overlijdt.

Nu de shtriga dood is, zijn Asher en de andere kinderen weer bij bewustzijn. Sam klaagt echter dat Michael zijn onschuld heeft verloren, nu hij weet wat er werkelijk schuilt in het donker.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Padalecki, Jared Jared Padalecki Sam Winchester
Ackles, Jensen Jensen Ackles Dean Winchester
Morgan, Jeffrey Dean Jeffrey Dean Morgan John Winchester
Canipe, Ridge Ridge Canipe jonge Dean Winchester
Ferris, Alex Alex Ferris jonge Sam Winchester
Cohen, Ari Ari Cohen Miles Tarnower
Terzo, Venus Venus Terzo Joanna
Paul, Colby Colby Paul Michael
Berg, Chandra Chandra Berg Gloria
Hough, Adrian Adrian Hough Dr. Hydecker
Epper, Jeannie Jeannie Epper de Shtriga
Carroll, Erica Erica Carroll jonge moeder
Black, Mary Mary Black oude patiënt
Copeland, Stacee Stacee Copeland zuster
Cardas, Penelope Penelope Cardas onbekend
Prowse, John John Prowse onbekend

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

"Rock Bottom" van UFO
"Road to Nowhere" van Ozzy Osbourne