Supernatural (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Supernatural (2005))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Supernatural
Supernatural 2005 logo.svg
Genre horror, fantasie, actie, avontuur, mysterie, drama
Speelduur 40-45 minuten
Bedenker Eric Kripke
Hoofdrollen Jensen Ackles
Jared Padalecki
Muziek Christopher Lennertz
Jay Gruska
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 16 oktober 2005
Vlag van België 9 oktober 2006
Vlag van Nederland 9 oktober 2006
Afleveringen 297 (Lijst van afleveringen)
Seizoenen 14
Netwerk of omroep The WB (2005-2006)
The CW (2006-heden)
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Supernatural is een Amerikaanse drama/mysterie/avonturenserie, bedacht door Eric Kripke. De serie wordt in de Verenigde Staten sinds 13 september 2005 uitgezonden op de Amerikaanse zender The WB Television Network (thans; The CW Television Network). The WB was al bekend door hitseries als Charmed, Gilmore Girls (waar Jared Padalecki bekend van werd) en 7th Heaven.

In Nederland werd deze serie sinds 9 oktober 2006 uitgezonden op Veronica. De serie is op 6 juli 2008 overgaan naar NET 5. In Vlaanderen kwam de serie eerst op VT4 / VIER en VIJFtv. Tegenwoordig wordt het uitgezonden op ZES. De serie werd ook uitgezonden op TNT Benelux.

Het elfde seizoen begint op 7 oktober 2015 in de Verenigde Staten.[1]

Inhoud[bewerken]

Supernatural gaat over de broers Winchester die het bovennatuurlijke kwaad bestrijden. Ze nemen hierbij de taak van hun vader John over, die hiermee begonnen is om de dood van zijn vrouw te wreken. Dankzij hun vader groeien Sam en Dean op als "jagers". In elke aflevering lossen Dean en Sam een mysterie op door met een bovennatuurlijke tegenstander af te rekenen. Mysteries draaien meestal om kwaadaardige geesten, maar ook vampiers, weerwolven en andere demonen moeten worden verslagen.

Mysteries spelen zich af door heel de Verenigde Staten heen. Dit betekent dat elke aflevering zich in een andere stad of dorp afspeelt, wat de serie een extra dimensie geeft. Omdat Dean vliegangst heeft, rijden de broers per auto van stad naar stad. Deans 67 Chevy Impala is dan ook, na zijn broer Sam, het meest dierbare in zijn leven.

Elke aflevering staat op zichzelf, maar draagt ook bij aan de langere verhaallijn van elk seizoen. Zo draait het eerste seizoen bijvoorbeeld om het doden van de demon met de gele ogen. Sommige afleveringen behandelen bekende Amerikaanse urban legends zoals de vijfde aflevering Bloody Mary of de zevende aflevering Hookman. (Seizoen 1)

Seizoen 1[bewerken]

Op 21 november 1983 ontdekt John Winchester zijn vrouw vastgepind aan het plafond, waarna ze in spontane ontbranding uitbarst. John dwingt zijn vier jaar oude zoon Dean (Jensen Ackles) zijn babybroertje Sam (Jared Padalecki) uit het huis te halen, terwijl John zijn vrouw probeert te redden. Het is onmogelijk en zijn vrouw sterft.

21 november 2005; Sam zit inmiddels op Universiteit en heeft geen contact meer met Dean of John. Toch staat plotseling Dean voor zijn neus, die nog altijd op het bovennatuurlijke jaagt, met het nieuws dat hun vader op een jachttrip is geweest, maar daarna is verdwenen. Sam besluit het weekend mee te gaan met Dean, om een bovennatuurlijke moord op te lossen en een aanwijzing naar hun vaders verblijfplaats te vinden. Na het weekend keert Sam terug, maar vindt vervolgens zijn vriendin Jessica aan het plafond, en ook zij gaat vervolgens in vlammen op. Sam besluit hierop alsnog met Dean op pad te gaan, het bovennatuurlijke te bestrijden, hun vader vinden en vervolgens de moordenaar van hun moeder en Jessica. Ze komen veel verschillende dingen tegen, van legendes als "Shapeshifters" tot kwade geesten die niet kunnen rusten, tot aan de bezoeking aan hun oude huis in Kansas, waarbij een vlammende geest het huis lastig valt, maar uiteindelijk de geest van hun moeder blijkt te zijn. Ze vinden ook hun vader terug, maar de twee broers kunnen maar moeilijk wennen aan de tactiek van hun vader, die vaak dingen anders doet dan zij.

Dit eerste seizoen draait om het vinden van hun vader en de moordenaar van hun moeder en Jessica. Elke aflevering ontdekken ze een stukje meer over hun vader en de moordenaar en hoe dit hun heden en toekomst beïnvloedt. In dit seizoen staan ook de twee broers centraal. Ze hebben elkaar jaren niet gezien en moeten plotseling dag en nacht met elkaar in de buurt zitten. Beiden komen, vaak door middel van een zaak, meer over elkaar te weten en wat hun werkelijke gedachten zijn. Een ruzie loopt zo erg uit de hand dat Dean en Sam wegen splitsen, maar uiteindelijk weer samen komen nadat ze realiseren dat ze te veel van elkaar afhankelijk zijn geworden en elkaar nodig hebben. Hun zoektocht vervolgt, maar wat ze aan het eind er van vinden en ontdekken gaat verder en dieper dan ze ooit wisten.

Seizoen 2[bewerken]

Het tweede seizoen gaat verder in het ziekenhuis, nadat de drie Winchesters een zwaar auto ongeluk hebben gehad. John ligt met verwondingen in bed en Dean ligt in een diepe coma waar hij, volgens de dokters, niet meer uit zal komen. Deans geest waart echter wel rond in het ziekenhuis, en na enkele pogingen keert hij plotseling terug in z'n lichaam en is hij wonderbaarlijk genezen. De twee broers vinden hun vader echter op de grond en beseffen dat hij een deal heeft gemaakt met de demon; zijn ziel voor Deans leven.

Dean en Sam gaan verder op jacht, nu ze weten wat voor demon ze zoeken. Ze komen in contact met Ellen Harvelle en haar dochter Jo. Ellen was goede vrienden met John en ziet het dan ook als haar plicht de twee jongens te helpen. Ze krijgen verder het seizoen in ook hulp van Ash, een vriend van Ellen, en Bobby, een oud-jager en de beste vriend van John. Ze weten de Colt, een wapen dat elk magisch wezen kan doden, opnieuw te veroveren en gaan hiermee op jacht naar hun grootste vijand. Langzaam ontrafelen Dean en Sam het plan van de Demon met Gele Ogen, wanneer ze meer kinderen van Sams leeftijd tegenkomen die allemaal een psychische kracht hebben. Vanuit het niets belandt Sam plotseling in een spookstad, waar hij weer de andere kinderen tegen komt. Al snel wordt duidelijk dat er maar eentje levend zal wegkomen en er begint een kat en muis spel tussen de begaafden, die allemaal willen blijven leven. De één na de ander wordt vermoord, en uiteindelijk is alleen nog Sam met Jake, een andere jongen, nog over. Ze besluiten zich tegen de demon te keren en op zoek te gaan naar een uitweg.

Dean heeft ondertussen de hulp ingeroepen van Bobby en Ellen, nadat Jo is vertrokken en Ash is omgekomen bij een aanval van demonen. Ze vertrekken naar het spookstadje, om vervolgens te zien hoe Sam uit het niets wordt neergestoken door Jake, die zijn eigen plan heeft gemaakt en Sam sterft in Deans armen. Dean ziet zich hierdoor genoodzaakt zijn eigen ziel voor die van Sam te verruilen, en nadat Sam weer tot leven wordt gewekt, wordt de poort naar hel door Jake geopend. Sam schiet Jake dood, en de Demon met Gele Ogen toont zich voor het eerst in het openbaar aan de twee broers. terwijl hij op het punt staat Dean te vermoorden, weet de ziel van John, die in hel was, hem aan te vallen, en hierdoor kan Dean de Demon doodschieten.

De twee broers kunnen niet geloven dat de moordenaar van hun ouders en Jessica eindelijk weg is. Ze beseffen echter ook dat ze een nieuw avontuur aan moeten gaan, namelijk het redden van Deans ziel, binnen een jaar, voordat het te laat is. Ze gaan op jacht naar alle demonen die ondertussen uit de hel zijn ontsnapt, en maken een plan Deans ziel terug te krijgen.

Seizoen 3[bewerken]

Dean en Sam zijn nog altijd op pad om een manier te vinden die ervoor kan zorgen dat Dean niet over een jaar naar Hel wordt meegenomen. Ze proberen onderweg ook de ene demon na de andere terug naar hel te sturen. Ondertussen is de jacht op Sam geopend. Demonenjagers, zoals Gordon Walker, zijn van mening dat sinds Sam is teruggekeerd van de dood, hij niet 100% goedaardig meer is, en uiteindelijk de wereld ten einde zal brengen. Bij deze gevechten krijgen de twee broers hulp van Ruby, een voormalige heks die een sterk staaltje vechtkunst kan neerzetten. Dean verliest echter z'n vertrouwen in haar als ze erachter komen dat Ruby al sinds De Plaag leeft, en dus al eeuwenoud is. Ze geeft toe een demon te zijn, maar staat aan de goede kant. Dean wil haar niet meer om zich heen hebben, omdat hij van mening is dat Ruby juist hun plan om Deans ziel te redden tegen wilt houden.

Ze komen onderweg nog een andere vrouw tegen, Bela Talbot, een dievegge die, ondanks haar status als mens, zich mengt in de wereld van magie en handelt in magische spullen. Ze komen ook Bobby weer tegen, die hen besluit te vergezellen en hen te helpen met hun taken. De broers proberen hem hiervan af te houden als Bobby enkele keren gewond raakt. Ook onderling wordt de strijd tussen Dean en Sam ruwer, als beiden steeds andere meningen krijgen en zich gaan ergeren aan elkaar. Sam loopt hierdoor een keer weg, maar hij beseft later dat hij z'n broer moet redden van de dood. Een nieuw probleem duikt op als ze kennismaken met de Lillith, de Demon met Witte Ogen. Deze demon heeft het op de twee broers voorzien, en dan voornamelijk op Dean, die toch al op de Lijst des Doods staat. Ze weten voorlopig af te rekenen met Lillith. Ondertussen ergeren Dean en Sam zich dood aan Bela, die zich constant met hun zaken bemoeit. Ze wordt uiteindelijk verscheurd door Hellehonden, die haar naar de hel brengen.

Slechts enkele uren voordat het jaar van Dean om is en hij naar hel zal moeten, hebben ze nog altijd geen manier gevonden om hem te helpen, en ze weten niet meer wat ze moeten doen. Ruby keert terug naar de twee om nog een manier te vinden, maar ook zij heeft niks. Als de klok 12 uur slaat, ziet Dean een hellehond en ze vluchten een afgesloten kamer in. Te laat beseft Dean dat Ruby bezeten is door Lillith, en Ruby opent de deuren voor de hellehonden. Terwijl Sam tegen de muur staat aangeduwd, moet hij met lede ogen toezien hoe Dean wordt verscheurd door de hellehonden. Sam stelt zichzelf verantwoordelijk voor Deans dood, en besluit er alles aan te doen hem te helpen. Een laatste shot is van de Hel, waar het onweert, donker is en vuur is. Dean zit vastgebonden en schreeuwt om Sam.

Seizoen 4[bewerken]

Dean wordt wakker in een kist onder de grond. Hij weet zich uit te graven en gaat direct naar Bobby toe voor antwoorden. Na een emotionele hereniging met zowel Bobby als later met Sam, weten de drie mannen dat ze nu uit moeten zoeken hoe en door wie Dean vrijgelaten is uit de Hel. Hij ontdekt een handafdruk gebrand op z'n schouder en is bang voor wat er gaat komen. Dean ontmoet dan een man genaamd Castiel, die beweert een Engel te zijn. Hij projecteert z'n vleugels om het te bewijzen, en vertelt Dean dat hij de gene is die hem uit de Hel heeft gehaald in opdracht van God, omdat ze zijn hulp nodig hebben.

Dean, Sam en Bobby gaan op onderzoek uit, en hoewel ze zich zo goed mogelijk bezig proberen te houden met de Engelen, hebben ze ook hun handen vol aan andere demonen en bovennatuurlijke wezens, die allemaal onheil voelen naderen. Steeds meer ontdekken de mannen tekens dat er iets verschrikkelijks aan zit te komen. Castiel onthult dan dat hij en z'n broers voor het eerst in 2000 jaar terug naar de Aarde zijn gekomen voor maar één reden; het stoppen van de Apocalyps. Er bestaan 600 magische zegels, en als er 66 zegels verbroken worden, zal Lucifer kunnen ontsnappen en de Aarde domineren. Castiel heeft de hulp van de broers nodig om dit tegen te gaan. Dean heeft zo z'n eigen problemen met Sam, die steeds meer op z'n duistere kracht lijkt te leunen en niet inziet wat er mis mee is. Sam vertrouwt Ruby steeds meer en steunt steeds minder op Dean, waardoor er zich langzaam een kloof tussen de broers ontstaat.

Ze ontmoeten ondertussen ook andere Engelen, zoals Anna, Uriel en Zacharias, die elk een andere manier hebben om de broers zo ver te krijgen om mee te vechten in de grote strijd. Dean voelt zich schuldig wanneer Castiel onthult dat hij de eerste zegel heeft verbroken door toe te geven aan de marteling die in Hel plaatsvond (het verspillen van menselijk bloed in hel door een rechtvaardig man). Er ontstaan problemen wanneer Castiel wordt 'hervormd', nadat hij toegeeft menselijke emoties te ervaren, wat niet is toegestaan, en Sam en Dean na een ruzie hun wegen splitsen, en Dean wordt opgesloten door Zacharias, terwijl Sam met Ruby op zoek gaat naar Lillith, die de laatste ongebroken zegel in handen heeft. Dean smeekt Castiel om hem te helpen ontsnappen nadat Zacharias onthult dat hij geen plannen heeft om de apocalyps te stoppen, en Castiel geeft uiteindelijk toe, en helpt Dean. Castiel vertrekt naar het huis van een profeet die alle gebeurtenissen kan voorzien, en Castiel wordt als laatste gezien wanneer er "Arch Angels" het huis omringen, klaar om aan te vallen. Dean zoekt ondertussen wanhopig naar z'n broer, en heeft cruciale informatie. Hij is echter te laat wanneer hij Sam vindt, die net Lillith heeft vermoord. Ruby onthult aan Sam dat Lillith de laatste zegel was, en dat ze hier al die tijd naartoe heeft gewerkt. Dean en Sam vermoorden Ruby, en kijken vervolgens in horror toe hoe de poort naar Lucifers verblijfplaats zich opent.

Seizoen 5[bewerken]

Nu de Helpoorten zijn geopend en Lucifer en duizenden demonen zijn ontsnapt, proberen Dean en Sam in contact te komen met Castiel en Bobby raakt gewond in een gevecht en komt in een rolstoel terecht. Dean en Sam besluiten een tijdje zonder elkaar te jagen, nu Dean z'n broertje niet meer vertrouwt, maar zoeken elkaar al snel weer op wanneer blijkt dat Dean een gastheer is voor Michael, en Sam voor Lucifer. Samen hebben zij de belofte gedaan om nooit ja te zeggen opdat hun lichamen overgenomen kunnen worden wat er uiteindelijk in zou resulteren dat Michael en Lucifer een bloedige strijd aan zullen gaan met elkaar en wat de ondergang van de planeet zal worden. In hun strijd tegen Lucifer krijgen de broers hulp van oude én onverwachtse vrienden, waaronder Ellen en Jo Harvelle, die helaas omkomen in de strijd, en ook The Trickster, met wie de broers al jaren overhoop liggen, maar wie eigenlijk de Aartsengel Gabriel blijkt te zijn. Ook Gabriel komt uiteindelijk om in een poging de broers te redden en een eind te maken aan de strijd. Sam en Dean gaan uiteindelijk op jacht naar Ziekte en Dood, de laatste twee Horsemen, om zo hun ringen af te pakken en Lucifer terug in Hel vast te zetten. Ondertussen besluit Bobby z'n ziel te verkopen om de broers te helpen, en wordt ook Adam, hun halfbroer, weer tot leven gewekt. Ondanks dat ze gezamenlijk op jacht zijn, blijven Dean en Sam toch in tweestrijd leven met elkaar, voornamelijk omdat Dean Sam niet kan vertrouwen en omdat Sam bang is dat Dean toch "ja" zal zeggen. Wanneer duidelijk wordt dat ze nog maar kort de tijd hebben om Lucifer terug naar Hel te sturen, voordat hij zelf te sterk is, gaan de broers over tot een plan waar geen van allen blij mee is. Sam besluit een hoeveelheid demonenbloed te drinken en vervolgens "ja" te zeggen tegen Lucifer. De duivel neemt bezit van Sam en het plan lijkt te mislukken wanneer Sam geen controle over hem kan krijgen, en radeloos toe moet zien hoe hij Castiel en Bobby vermoordt. Wanneer Lucifer echter op Dean begint in te slaan, weet Sam door z'n woede eindelijk weer controle te krijgen over z'n lichaam en opent de poort naar Hel, waar hij vervolgens inspringt. Castiel is door God weer tot leven gewekt en hij wekt op zijn beurt Bobby weer tot leven. Cas besluit terug naar de hemel te gaan nu Michael het er niet meer voor het zeggen heeft, en Dean besluit z'n broers laatste wens te respecteren en het leven als jager op te geven en een gezinsleven met Lisa en Ben opstarten. Terwijl Dean langzaam aan het leventje als huisvader gewend raakt, staat Sam echter ineens vanuit buiten toe te kijken.

Seizoen 6[bewerken]

Het zesde seizoen begint één jaar na het vijfde seizoen, met Dean die een gezinsleven heeft opgebouwd met Lisa en Ben. Sam komt terug in de wereld der levenden en gaat weer jagen met Dean, die zijn nieuwe leven achter zich laat. Sam is begonnen te werken met zijn opa Samuel, om levende alphamonsters te vangen. (De eerste in hun soort.) Castiel heeft geen tijd om Sam en Dean te helpen, aangezien er in de hemel een burgeroorlog is uitgebroken. Ook wordt ontdekt dat Samuel voor Crowley werkt, in ruil voor het terugbrengen van Samuels dochter. Crowley wil de alphamonsters hebben zodat hij de locatie van het purgatorium kan vinden, waar zich een grote hoeveelheid aan zielen bevindt, die hij kan gebruiken om krachtiger te worden. Crowley heeft Sam teruggehaald zonder ziel, en Dean zoekt de hulp bij één van de vier ruiters van de Apocalyps, de ruiter des doods, zodat hij Sams ziel terug kan halen. De ruiter des doods zet een muur op in Sams geheugen, zodat hij zich zijn verblijf in de hel niet meer kan herinneren. De oude Sam keert terug zonder te weten wat er in het afgelopen jaar is gebeurd. Daarna blijkt dat Castiel een pact had gesloten met Crowley om de zielen te delen die uit het purgatorium komen. Dean vindt dat een slecht idee en probeert hen te stoppen. Om de Winchester broers en Bobby te stoppen, breekt Castiel de muur in Sams geheugen. Castiel verraadt Crowley. Crowley raakt bevriend met Raphael en samen beginnen zij aan het ritueel om de deur naar het purgatorium te openen. Dat mislukt echter doordat het bloed dat bij het ritueel wordt gebruikt niet het goede bloed is. Castiel verschijnt weer met ongelofelijk veel kracht nadat hij het ritueel zelf succesvol heeft uitgevoerd. Hij vernietigt Raphael, en Crowley is snel ontsnapt. Castiel denkt dat hij de nieuwe god is en dwingt Sam en Dean voor hem te buigen. Iedereen die niet voor hem buigt, wordt vernietigd.

Rolverdeling[bewerken]

Acteurs Personage Soort Tijd
Jensen Ackles, Ridge Canipe en Brock Kelly Dean Winchester Jager 2005 - heden
Moose, Alexis Ferris Jared Padalecki en Colin Ford Sam Winchester Jager, exorcist 2005 - heden
Mark Sheppard Crowley Demon 2009 - 2017
Jeffrey Dean Morgan, Matt Cohen John Winchester Jager 2005 - 2007
Jim Beaver Bobby Singer Jager 2006 - 2013
Misha Collins Castiel Engel 2008 - heden
Katie Cassidy (2007-2008)
Genevieve Padalecki (2008-2009)
Ruby Voormalig heks, nu demon 2007 - 2009
Lauren Cohan Bela Talbot Criminele 2007 - 2008
Richard Speight Jr. Gabriel Aardsengel, Trickster, Loki 2006 - 2014
Julie McNiven Anna Milton Engel 2008 - 2010
Robert Wisdom Uriel Engel 2008 - 2009
Frederic Lehne Azazel Demon 2005 - 2007
Samantha Ferris Ellen Harvelle Voormalig jager 2006 - 2009
Alona Tal Jo Harvelle Jager 2006 - 2009
Sterling K. Brown Gordon Walker Vampierenjager 2006 - 2008
Felicia Day Charlie Bradbury Hacker, jager
Nicki Aycox
Rachel Miner
Meg Masters Demon 2006 - 2013
Mark Pellegrino Lucifer Aardsengel, Duivel

Productie[bewerken]

Creatie[bewerken]

Eric Kripke

Erik Kripke deed bijna 10 jaar over het bedenken en ontwikkelen van Supernatural.[2] Hij was al sinds zijn jeugd fan van broodjeaapverhalen en andere zogeheten Urban Legends.[3] Aanvankelijk wilde hij van Supernatural een film maken,[4] maar veranderde dit idee later naar een serie. Hij kreeg het concept echter niet verkocht aan een studio.[5] In de jaren die volgden onderging het idee steeds meer veranderingen. Aanvankelijk zou de serie een anthologieserie worden, maar dit idee werd verworpen ten gunste van een verhaal over twee reporters die door het land zouden reizen op zoek naar demonen en andere bovennatuurlijke zaken.[3][6]

Kripke had voor The WB eerder meegewerkt aan de serie Tarzan, wat hem de mogelijkheid gaf nieuwe series te mogen bedenken voor de zender. The WB vond het idee op zich aardig, maar was tegen een serie over twee journalisten. Daarom veranderde Kripke de twee hoofdpersonen in broers.[7] Aanvankelijk zouden de twee "Sal" en "Dean" gaan heten als referentie naar Jack Kerouac's roman On the Road, maar de naam van Sal werd uiteindelijk veranderd naar Sam.[8] De achternaam van de broers zou "Harrison" worden als referentie naar acteur Harrison Ford, maar deze naam moest worden veranderd daar er echt een Sam Harrison bleek te wonen in Kansas (waar de broers ook vandaan zouden komen).[9] Uiteindelijk koos men voor de naam "Winchester", omdat dat de link legde met westerns, alsook met het beruchte Winchester Mystery House.

Kripke was tevens fan van de series The Dukes of Hazzard en Knight Rider. Om die reden wilde hij Supernatural ook een kenmerkende auto geven. Zijn eerste keuze was een Ford Mustang, maar zijn buurman overtuigde hem dat een Chevrolet Impala wellicht een betere keus was.

Toen hij groen licht kreeg voor zijn serie, schreef Krikpe alvast een verhaal voor drie seizoenen. Later breidde hij dit uit naar vijf.

Script[bewerken]

De staf van het eerste seizoen bestond uit Kripke en vijf andere schrijvers. De schrijvers werden meestal in groepen verdeeld om de scripts voor verschillende afleveringen voor hun rekening te nemen. Aan het begin van elk seizoen kwamen de schrijvers bijeen om hun ideeën te bespreken.[10] Kripke hield toezicht op alle scripts om er zeker van te zijn dat ze goed op elkaar aansloten. Vooral het eerste seizoen vond hij dit een lastige taak.[11]

De sfeer van de serie werd sterk beïnvloed door films als Poltergeist, Evil Dead 2 en An American Werewolf In London.

Al tijdens het eerste seizoen kwam de nadruk van de serie steeds meer op de broers te liggen in plaats van op de monsters die ze in elke aflevering tegenkomen.

Opnames en effecten[bewerken]

De pilotaflevering werd opgenomen in Los Angeles, maar de productie van de serie vindt nu grotendeels plaats in Vancouver.

Aanvankelijk werden verschillende bedrijven, waaronder Entity FX, benaderd voor het verzorgen van de effecten in de serie,[12] maar inmiddels is dit allemaal overgenomen door The WB zelf.[13] Ivan Hayden is verantwoordelijk voor het verzorgen van de effecten in de serie. Hij is onder ander aanwezig bij de opnames om erop toe te zien dat scènes goed worden opgenomen met de later in te voegen effecten in gedachten.

Muziek[bewerken]

De muziek van Supernatural is grotendeels elektronisch, hoewel er soms ook echte instrumenten zoals gitaren worden gebruikt. De serie heeft twee vaste componisten: Christopher Lennertz en Jay Gruska. Ze wisselen elkaar per aflevering af, zodat ze meer tijd hebben om de muziek te componeren. In totaal componeren ze 30 minuten aan muziek voor elke aflevering.

Behalve nieuwe muziek wordt er soms ook bestaande muziek gebruikt in de serie, zoals klassieke rockmuziek. De meeste van deze nummers komen uit Eric Kripkes privécollectie.

Terugkerende thema’s[bewerken]

Een aantal elementen in de serie komen geregeld terug.

De colt
Een Colt Paterson uit 1836, gemaakt dor Samuel Colt als wapen voor een monsterjager. Elk wezen dat geraakt wordt door een van de 13 originele kogels uit dit wapen sterft onmiddellijk. Dit wapen wordt een aantal keer door de broers gebruikt, aan het begin van het tweede seizoen ruilt John Winchester de colt in voor Dean, Azazel gebruikt vervolgens de colt om de deur naar de Hell te openen aan het eind van seizoen 2. Op de loop van de colt staat in het Latijn "non timebo mala", dit betekent "Ik vrees geen kwaad" en op de handvat is een pentagram gegraveerd.
Impala
De broers verplaatsen zich altijd in een Chevrolet Impala uit 1967. Deze wagen is door hun vader aan hen gegeven. Vooral Dean ziet de wagen als zijn meest dierbare bezit. De oorsprong van de Impala werd voor het eerst afgebeeld in de strip mini-serie Supernatural: Origins, waarin John Winchester eigendom van de auto neemt nadat oom Mary omkomt tijdens een jacht. Echter fans reageerden negatief omdat John wordt weergegeven met de Impala in de teaser voor de pilot-aflevering, die chronologisch is ingesteld voor de stripreeks. Hierdoor werd de strip veranderd voor de paperback-versie, met de ware oorsprong van de Impala die later werd uitgebeeld in het vierde seizoen van de serie. Nadat Dean wordt teruggestuurd naar 1973 door de engel Castiel, overtuigt hij zijn vader de Impala te kopen in plaats van een 1964 VW Van. De verdere oorsprong van de auto wordt uitgediept tijdens de finale van Seizoen 5, waarin een raamvertelling de auto volgt van de fabriek tot de dag van vandaag.
Ruby’s mes
Ruby bezit een magisch mes dat zelfs demonen kan doden. Het mes heeft aan beide kanten symbolen gegraveerd. Het mes is vele malen gebruikt na de invoering in het derde seizoen. Na gestoken te zijn in een vitaal gebied, sterft de demon meteen, het menselijk lichaam gaat ook dood. Het is onbekend of het effectief is tegen andere bovennatuurlijke wezens, maar het is nutteloos tegen engelen. Bovendien is de demon Alastair resistent tegen de macht van het mes. Hoe het mes functioneert moet nog worden onthuld, bedenker Eric Kripke betwijfelt het ooit te onthullen.
66 zegels
Lucifer, een van de primaire antagonisten in de serie, wordt vastgehouden door 600 magische zegels. Indien 66 hiervan worden gebroken kan hij echter ontsnappen.
Problemen met de wet
De broers krijgen niet betaald voor hun werk. Ze verdienen de kost met creditkaartfraude, pokeren en andere soms illegale praktijken. Dit brengt hen geregeld in aanvaring met lokale autoriteiten en later zelfs de FBI. Vooral Dean is inmiddels een gezocht crimineel in veel plaatsen in de Verenigde Staten.

Lijst van wezens uit de serie[bewerken]

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 2010 won Supernatural de People's Choice Award voor Favorite Sci-Fi/Fantasy Show.

De serie is daarnaast meerdere keren genomineerd geweest voor de Emmy Award en Saturn Award.

Externe link[bewerken]