Supernatural (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Supernatural
Supernatural
Genre horror, fantasie, actie, avontuur, mysterie, drama
Speelduur 40-45 minuten
Bedenker Eric Kripke
Hoofdrollen Jensen Ackles
Jared Padalecki
Misha Collins
Alexander Calvert
Mark A. Sheppard
Mark Pellegrino
Muziek Christopher Lennertz
Jay Gruska
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start Vlag van de Verenigde Staten 13 september 2005
Vlag van België 9 oktober 2006
Vlag van Nederland 9 oktober 2006
Einde Vlag van de Verenigde Staten 19 november 2020
Afleveringen 327 (Lijst van afleveringen)
Seizoenen 15
Netwerk of omroep The WB (2005-2006)
The CW (2006-2020)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Supernatural is een Amerikaanse drama/mysterie/avonturenserie, bedacht door Eric Kripke. De serie werd in de Verenigde Staten sinds 13 september 2005 uitgezonden op de Amerikaanse zender The WB Television Network (thans; The CW Television Network) en eindigde op 19 november 2020 na 15 seizoenen. The WB was al bekend door hitseries als Charmed, Gilmore Girls (waar Jared Padalecki bekend van werd) en 7th Heaven.

In Nederland werd deze serie sinds 9 oktober 2006 uitgezonden op Veronica. De serie is op 6 juli 2008 overgaan naar Net5. In Vlaanderen kwam de serie eerst op VT4 / VIER en VIJFtv. Tegenwoordig wordt het uitgezonden op ZES. De serie werd ook uitgezonden op TNT Benelux.

Op 22 maart 2019 werd aangekondigd dat seizoen 15 de laatste zal zijn. Deze creatieve beslissing kwam van de cast zelf en niet van het netwerk.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Supernatural gaat over de broers Winchester die het bovennatuurlijke kwaad bestrijden. Ze nemen hierbij de taak van hun vader John over, die hiermee begonnen is om de dood van zijn vrouw te wreken. Dankzij hun vader groeien Sam en Dean op als "jagers". In elke aflevering lossen Dean en Sam een mysterie op door met een bovennatuurlijke tegenstander af te rekenen. Mysteries draaien meestal om kwaadaardige geesten, maar ook vampiers, weerwolven en andere demonen moeten worden verslagen.

Mysteries spelen zich af door heel de Verenigde Staten heen. Dit betekent dat elke aflevering zich in een andere stad of dorp afspeelt, wat de serie een extra dimensie geeft. Omdat Dean vliegangst heeft, rijden de broers per auto van stad naar stad. Deans 67 Chevy Impala is dan ook, na zijn broer Sam, het meest dierbare in zijn leven.

Elke aflevering staat op zichzelf, maar draagt ook bij aan de langere verhaallijn van elk seizoen. Zo draait het eerste seizoen bijvoorbeeld om het doden van de demon met de gele ogen. Sommige afleveringen behandelen bekende Amerikaanse urban legends zoals de vijfde aflevering Bloody Mary of de zevende aflevering Hookman. (Seizoen 1)

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 november 1983 ontdekt John Winchester zijn vrouw vastgepind aan het plafond, waarna ze in spontane ontbranding uitbarst. John dwingt zijn vier jaar oude zoon Dean (Jensen Ackles) zijn babybroertje Sam (Jared Padalecki) uit het huis te halen, terwijl John zijn vrouw probeert te redden. Het is onmogelijk en zijn vrouw sterft.

21 november 2005; Sam zit inmiddels op Universiteit en heeft geen contact meer met Dean of John. Toch staat plotseling Dean voor zijn neus, die nog altijd op het bovennatuurlijke jaagt, met het nieuws dat hun vader op een jachttrip is geweest, maar daarna is verdwenen. Sam besluit het weekend mee te gaan met Dean, om een bovennatuurlijke moord op te lossen en een aanwijzing naar hun vaders verblijfplaats te vinden. Na het weekend keert Sam terug, maar vindt vervolgens zijn vriendin Jessica aan het plafond, en ook zij gaat vervolgens in vlammen op. Sam besluit hierop alsnog met Dean op pad te gaan, het bovennatuurlijke te bestrijden, hun vader vinden en vervolgens de moordenaar van hun moeder en Jessica. Ze komen veel verschillende dingen tegen, van legendes als "Shapeshifters" tot kwade geesten die niet kunnen rusten, tot aan de bezoeking aan hun oude huis in Kansas, waarbij een vlammende geest het huis lastig valt, maar uiteindelijk de geest van hun moeder blijkt te zijn. Ze vinden ook hun vader terug, maar de twee broers kunnen maar moeilijk wennen aan de tactiek van hun vader, die vaak dingen anders doet dan zij.

Dit eerste seizoen draait om het vinden van hun vader en de moordenaar van hun moeder en Jessica. Elke aflevering ontdekken ze een stukje meer over hun vader en de moordenaar en hoe dit hun heden en toekomst beïnvloedt. In dit seizoen staan ook de twee broers centraal. Ze hebben elkaar jaren niet gezien en moeten plotseling dag en nacht met elkaar in de buurt zitten. Beiden komen, vaak door middel van een zaak, meer over elkaar te weten en wat hun werkelijke gedachten zijn. Een ruzie loopt zo erg uit de hand dat Dean en Sam wegen splitsen, maar uiteindelijk weer samen komen nadat ze realiseren dat ze te veel van elkaar afhankelijk zijn geworden en elkaar nodig hebben. Hun zoektocht vervolgt, maar wat ze aan het eind er van vinden en ontdekken gaat verder en dieper dan ze ooit wisten.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede seizoen gaat verder in het ziekenhuis, nadat de drie Winchesters een zwaar auto-ongeluk hebben gehad. John ligt met verwondingen in bed en Dean ligt in een diepe coma waar hij, volgens de dokters, niet meer uit zal komen.Deans geest waart echter wel rond in het ziekenhuis, en na enkele pogingen keert hij plotseling terug in z'n lichaam en is hij wonderbaarlijk genezen. De twee broers vinden hun vader op de grond en vragen zich af wat er gebeurd is. Later komen ze erachter dat hij een deal had gemaakt voor Deans leven.

Dean en Sam gaan verder op jacht, nu ze weten wat voor demon ze zoeken. Ze komen in contact met Ellen Harvelle en haar dochter Jo. Ellen was goede vrienden met John en ziet het dan ook als haar plicht de twee jongens te helpen. Ze krijgen verder het seizoen in ook hulp van Ash, een vriend van Ellen, en Bobby, een oud-jager en de beste vriend van John. Ze weten de Colt, een wapen dat elk magisch wezen kan doden, opnieuw te veroveren en gaan hiermee op jacht naar hun grootste vijand. Langzaam ontrafelen Dean en Sam het plan van de Demon met Gele Ogen, wanneer ze meer kinderen van Sams leeftijd tegenkomen die allemaal een psychische kracht hebben. Vanuit het niets belandt Sam plotseling in een spookstad, waar hij weer de andere kinderen tegen komt. Al snel wordt duidelijk dat er maar eentje levend zal wegkomen en er begint een kat en muis spel tussen de begaafden, die allemaal willen blijven leven. De een na de ander wordt vermoord, en uiteindelijk is alleen nog Sam met Jake, een andere jongen, nog over. Ze besluiten zich tegen de demon te keren en op zoek te gaan naar een uitweg.

Dean heeft ondertussen de hulp ingeroepen van Bobby en Ellen, nadat Jo is vertrokken en Ash is omgekomen bij een aanval van demonen. Ze vertrekken naar het spookstadje, om vervolgens te zien hoe Sam uit het niets wordt neergestoken door Jake, die zijn eigen plan heeft gemaakt en Sam sterft in Deans armen. Dean ziet zich hierdoor genoodzaakt zijn eigen ziel voor die van Sam te verruilen, en nadat Sam weer tot leven wordt gewekt, wordt de poort naar hel door Jake geopend. Sam schiet Jake dood, en de Demon met Gele Ogen toont zich voor het eerst in het openbaar aan de twee broers. terwijl hij op het punt staat Dean te vermoorden, weet de ziel van John, die in hel was, hem aan te vallen, en hierdoor kan Dean de Demon doodschieten.

De twee broers kunnen niet geloven dat de moordenaar van hun ouders en Jessica eindelijk weg is. Ze beseffen echter ook dat ze een nieuw avontuur aan moeten gaan, namelijk het redden van Deans ziel, binnen een jaar, voordat het te laat is. Ze gaan op jacht naar alle demonen die ondertussen uit de hel zijn ontsnapt, en maken een plan Deans ziel terug te krijgen.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Dean en Sam zijn nog altijd op pad om een manier te vinden die ervoor kan zorgen dat Dean niet over een jaar naar Hel wordt meegenomen. Ze proberen onderweg ook de ene demon na de andere terug naar hel te sturen. Ondertussen is de jacht op Sam geopend. Demonenjagers, zoals Gordon Walker, zijn van mening dat sinds Sam is teruggekeerd van de dood, hij niet 100% goedaardig meer is, en uiteindelijk de wereld ten einde zal brengen. Bij deze gevechten krijgen de twee broers hulp van Ruby, een voormalige heks die een sterk staaltje vechtkunst kan neerzetten. Dean verliest echter z'n vertrouwen in haar als ze erachter komen dat Ruby al sinds De Plaag leeft, en dus al eeuwenoud is. Ze geeft toe een demon te zijn, maar staat aan de goede kant. Dean wil haar niet meer om zich heen hebben, omdat hij van mening is dat Ruby juist hun plan om Deans ziel te redden tegen wil houden.

Ze komen onderweg nog een andere vrouw tegen, Bela Talbot, een dievegge die, ondanks haar status als mens, zich mengt in de wereld van magie en handelt in magische spullen. Ze komen ook Bobby weer tegen, die hen besluit te vergezellen en hen te helpen met hun taken. De broers proberen hem hiervan af te houden als Bobby enkele keren gewond raakt. Ook onderling wordt de strijd tussen Dean en Sam ruwer, als beiden steeds andere meningen krijgen en zich gaan ergeren aan elkaar. Sam loopt hierdoor een keer weg, maar hij beseft later dat hij z'n broer moet redden van de dood. Een nieuw probleem duikt op als ze kennismaken met de Lillith, de Demon met Witte Ogen. Deze demon heeft het op de twee broers voorzien, en dan voornamelijk op Dean, die toch al op de Lijst des Doods staat. Ze weten voorlopig af te rekenen met Lillith. Ondertussen ergeren Dean en Sam zich dood aan Bela, die zich constant met hun zaken bemoeit. Ze wordt uiteindelijk verscheurd door Hellehonden, die haar naar de hel brengen.

Slechts enkele uren voordat het jaar van Dean om is en hij naar hel zal moeten, hebben ze nog altijd geen manier gevonden om hem te helpen, en ze weten niet meer wat ze moeten doen. Ruby keert terug naar de twee om nog een manier te vinden, maar ook zij heeft niks. Als de klok 12 uur slaat, ziet Dean een hellehond en ze vluchten een afgesloten kamer in. Te laat beseft Dean dat Ruby bezeten is door Lillith, en Ruby opent de deuren voor de hellehonden. Terwijl Sam tegen de muur staat aangeduwd, moet hij met lede ogen toezien hoe Dean wordt verscheurd door de hellehonden. Sam stelt zichzelf verantwoordelijk voor Deans dood, en besluit er alles aan te doen hem te helpen. Een laatste shot is van de Hel, waar het onweert, donker is en vuur is. Dean zit vastgebonden en schreeuwt om Sam.

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

Dean wordt wakker in een kist onder de grond. Hij weet zich uit te graven en gaat direct naar Bobby toe voor antwoorden. Na een emotionele hereniging met zowel Bobby als later met Sam, weten de drie mannen dat ze nu uit moeten zoeken hoe en door wie Dean vrijgelaten is uit de Hel. Hij ontdekt een handafdruk gebrand op z'n schouder en is bang voor wat er gaat komen. Dean ontmoet dan een man genaamd Castiel, die beweert een Engel te zijn. Hij projecteert z'n vleugels om het te bewijzen, en vertelt Dean dat hij de gene is die hem uit de Hel heeft gehaald in opdracht van God, omdat ze zijn hulp nodig hebben.

Dean, Sam en Bobby gaan op onderzoek uit, en hoewel ze zich zo goed mogelijk bezig proberen te houden met de Engelen, hebben ze ook hun handen vol aan andere demonen en bovennatuurlijke wezens, die allemaal onheil voelen naderen. Steeds meer ontdekken de mannen tekens dat er iets verschrikkelijks aan zit te komen. Castiel onthult dan dat hij en z'n broers voor het eerst in 2000 jaar terug naar de Aarde zijn gekomen voor maar één reden; het stoppen van de Apocalyps. Er bestaan 600 magische zegels, en als er 66 zegels verbroken worden, zal Lucifer kunnen ontsnappen en de Aarde domineren. Castiel heeft de hulp van de broers nodig om dit tegen te gaan. Dean heeft zo z'n eigen problemen met Sam, die steeds meer op z'n duistere kracht lijkt te leunen en niet inziet wat er mis mee is. Sam vertrouwt Ruby steeds meer en steunt steeds minder op Dean, waardoor er zich langzaam een kloof tussen de broers ontstaat.

Ze ontmoeten ondertussen ook andere Engelen, zoals Anna, Uriel en Zacharias, die elk een andere manier hebben om de broers zo ver te krijgen om mee te vechten in de grote strijd. Dean voelt zich schuldig wanneer Castiel onthult dat hij de eerste zegel heeft verbroken door toe te geven aan de marteling die in Hel plaatsvond (het verspillen van menselijk bloed in hel door een rechtvaardig man). Er ontstaan problemen wanneer Castiel wordt 'hervormd', nadat hij toegeeft menselijke emoties te ervaren, wat niet is toegestaan, en Sam en Dean na een ruzie hun wegen splitsen, en Dean wordt opgesloten door Zacharias, terwijl Sam met Ruby op zoek gaat naar Lillith, die de laatste ongebroken zegel in handen heeft. Dean smeekt Castiel om hem te helpen ontsnappen nadat Zacharias onthult dat hij geen plannen heeft om de apocalyps te stoppen, en Castiel geeft uiteindelijk toe, en helpt Dean. Castiel vertrekt naar het huis van een profeet die alle gebeurtenissen kan voorzien, en Castiel wordt als laatste gezien wanneer er "Arch Angels" het huis omringen, klaar om aan te vallen. Dean zoekt ondertussen wanhopig naar z'n broer, en heeft cruciale informatie. Hij is echter te laat wanneer hij Sam vindt, die net Lillith heeft vermoord. Ruby onthult aan Sam dat Lillith de laatste zegel was, en dat ze hier al die tijd naartoe heeft gewerkt. Dean en Sam vermoorden Ruby, en kijken vervolgens in horror toe hoe de poort naar Lucifers verblijfplaats zich opent.

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

Nu de Helpoorten zijn geopend en Lucifer en duizenden demonen zijn ontsnapt, proberen Dean en Sam in contact te komen met Castiel en Bobby raakt gewond in een gevecht en komt in een rolstoel terecht. Dean en Sam besluiten een tijdje zonder elkaar te jagen, nu Dean z'n broertje niet meer vertrouwt, maar zoeken elkaar al snel weer op wanneer blijkt dat Dean een gastheer is voor Michael, en Sam voor Lucifer. Samen hebben zij de belofte gedaan om nooit ja te zeggen opdat hun lichamen overgenomen kunnen worden wat er uiteindelijk in zou resulteren dat Michael en Lucifer een bloedige strijd aan zullen gaan met elkaar en wat de ondergang van de planeet zal worden. In hun strijd tegen Lucifer krijgen de broers hulp van oude én onverwachtse vrienden, waaronder Ellen en Jo Harvelle, die helaas omkomen in de strijd, en ook The Trickster, met wie de broers al jaren overhoop liggen, maar wie eigenlijk de Aartsengel Gabriel blijkt te zijn. Ook Gabriel komt uiteindelijk om in een poging de broers te redden en een eind te maken aan de strijd. Sam en Dean gaan uiteindelijk op jacht naar Ziekte en Dood, de laatste twee Horsemen, om zo hun ringen af te pakken en Lucifer terug in Hel vast te zetten. Ondertussen besluit Bobby z'n ziel te verkopen om de broers te helpen, en wordt ook Adam, hun halfbroer, weer tot leven gewekt. Ondanks dat ze gezamenlijk op jacht zijn, blijven Dean en Sam toch in tweestrijd leven met elkaar, voornamelijk omdat Dean Sam niet kan vertrouwen en omdat Sam bang is dat Dean toch "ja" zal zeggen. Wanneer duidelijk wordt dat ze nog maar kort de tijd hebben om Lucifer terug naar Hel te sturen, voordat hij zelf te sterk is, gaan de broers over tot een plan waar geen van allen blij mee is. Sam besluit een hoeveelheid demonenbloed te drinken en vervolgens "ja" te zeggen tegen Lucifer. De duivel neemt bezit van Sam en het plan lijkt te mislukken wanneer Sam geen controle over hem kan krijgen, en radeloos toe moet zien hoe hij Castiel en Bobby vermoordt. Wanneer Lucifer echter op Dean begint in te slaan, weet Sam door z'n woede eindelijk weer controle te krijgen over z'n lichaam en opent de poort naar Hel, waar hij vervolgens inspringt. Castiel is door God weer tot leven gewekt en hij wekt op zijn beurt Bobby weer tot leven. Cas besluit terug naar de hemel te gaan nu Michael het er niet meer voor het zeggen heeft, en Dean besluit z'n broers laatste wens te respecteren en het leven als jager op te geven en een gezinsleven met Lisa en Ben opstarten. Terwijl Dean langzaam aan het leventje als huisvader gewend raakt, staat Sam echter ineens vanuit buiten toe te kijken.

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

Het zesde seizoen begint één jaar na het vijfde seizoen, met Dean die een gezinsleven heeft opgebouwd met Lisa en Ben. Sam komt terug in de wereld der levenden en gaat weer jagen met Dean, die zijn nieuwe leven achter zich laat. Sam is begonnen te werken met zijn opa Samuel, om levende alphamonsters te vangen. (De eerste in hun soort.) Castiel heeft geen tijd om Sam en Dean te helpen, aangezien er in de hemel een burgeroorlog is uitgebroken. Ook wordt ontdekt dat Samuel voor Crowley werkt, in ruil voor het terugbrengen van Samuels dochter. Crowley wil de alphamonsters hebben zodat hij de locatie van het purgatorium kan vinden, waar zich een grote hoeveelheid aan zielen bevindt, die hij kan gebruiken om krachtiger te worden. Crowley heeft Sam teruggehaald zonder ziel, en Dean zoekt de hulp bij een van de vier ruiters van de Apocalyps, de ruiter des doods, zodat hij Sams ziel terug kan halen. De ruiter des doods zet een muur op in Sams geheugen, zodat hij zich zijn verblijf in de hel niet meer kan herinneren. De oude Sam keert terug zonder te weten wat er in het afgelopen jaar is gebeurd. Daarna blijkt dat Castiel een pact had gesloten met Crowley om de zielen te delen die uit het purgatorium komen. Dean vindt dat een slecht idee en probeert hen te stoppen. Om de Winchester broers en Bobby te stoppen, breekt Castiel de muur in Sams geheugen. Castiel verraadt Crowley. Crowley raakt bevriend met Raphael en samen beginnen zij aan het ritueel om de deur naar het purgatorium te openen. Dat mislukt echter doordat het bloed dat bij het ritueel wordt gebruikt niet het goede bloed is. Castiel verschijnt weer met ongelofelijk veel kracht nadat hij het ritueel zelf succesvol heeft uitgevoerd. Hij vernietigt Raphael, en Crowley is snel ontsnapt. Castiel denkt dat hij de nieuwe god is en dwingt Sam en Dean voor hem te buigen. Iedereen die niet voor hem buigt, wordt vernietigd.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1: 2005-2006[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal
Aflevering № Titel Originele uitzenddatum (VS)
1 1 Pilot 13 september 2005
2 2 Wendigo 20 september 2005
3 3 Dead in the Water 27 september 2005
4 4 Phantom Traveler 4 oktober 2005
5 5 Bloody Mary 11 oktober 2005
6 6 Skin 18 oktober 2005
7 7 Hook Man 25 oktober 2005
8 8 Bugs 8 november 2005
9 9 Home 15 november 2005
10 10 Asylum 22 november 2005
11 11 Scarecrow 10 januari 2006
12 12 Faith 17 januari 2006
13 13 Route 666 31 januari 2006
14 14 Nightmare 7 februari 2006
15 15 The Benders 14 februari 2006
16 16 Shadow 28 februari 2006
17 17 Hell House 30 maart 2006
18 18 Something Wicked 6 april 2006
19 19 Provenance 13 april 2006
20 20 Dead Man's Blood 20 april 2006
21 21 Salvation 27 april 2006
22 22 Devil's Trap 4 mei 2006

Seizoen 2: 2006-2007[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal
Aflevering № Titel Originele uitzenddatum (VS)
23 1 In My Time of Dying 28 september 2006
24 2 Everybody Loves a Clown 5 oktober 2006
25 3 Bloodlust 12 oktober 2006
26 4 Children Shouldn't Play with Dead Things 19 oktober 2006
27 5 Simon Said 26 oktober 2006
28 6 No Exit 2 november 2006
29 7 The Usual Suspects 9 november 2006
30 8 Crossroad Blues 16 november 2006
31 9 Croatoan 7 december 2006
32 10 Hunted 11 januari 2007
33 11 Playthings 18 januari 2007
34 12 Nightshifter 25 januari 2007
35 13 Houses of the Holy 1 februari 2007
36 14 Born Under a Bad Sign 8 februari 2007
37 15 Tall Tales 15 februari 2006
38 16 Roadkill 15 maart 2007
39 17 Heart 22 maart 2007
40 18 Hollywood Babylon 19 april 2007
41 19 Folsom Prison Blues 26 april 2007
42 20 What Is and What Should Never Be 3 mei 2007
43 21 All Hell Breaks Loose (deel 1) 10 mei 2007
44 22 All Hell Breaks Loose (deel 2) 17 mei 2007

Seizoen 3: 2007-2008[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal
Aflevering № Titel Originele uitzenddatum (VS)
45 1 The Magnificent Seven 4 oktober 2007
46 2 The Kids are Alright 11 oktober 2007
47 3 Bad Day at Black Rock 18 oktober 2007
48 4 Sin City 25 oktober 2007
49 5 Bedtime Stories 1 november 2007
50 6 Red Sky at Morning 8 november 2007
51 7 Fresh Blood 15 november 2007
52 8 A Very Supernatural Christmas 13 december 2007
53 9 Malleus Maleficarum 31 januari 2008
54 10 Dream a Little Dream of Me 7 februari 2008
55 11 Mystery Spot 14 februari 2008
56 12 Jus in Bello 21 februari 2008
57 13 Ghostfacers 24 april 2008
58 14 Long Distance Call 1 mei 2008
59 15 Time Is on My Side 8 mei 2008
60 16 No Rest for the Wicked 15 mei 2008

Seizoen 4: 2008-2009[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal
Aflevering № Titel Originele uitzenddatum (VS)
61 1 Lazarus Rising 18 september 2008
62 2 Are You There, God? It's Me, Dean Winchester 25 september 2008
63 3 In the Beginning 2 oktober 2008
64 4 Metamorphosis 9 oktober 2008
65 5 Monster Movie 16 oktober 2008
66 6 Yellow Fever 23 oktober 2008
67 7 It's the Great Pumpkin, Sam Winchester 30 oktober 2008
68 8 Wishful Thinking 6 november 2008
69 9 I Know What You Did Last Summer 13 november 2008
70 10 Heaven and Hell 20 november 2008
71 11 Family Remains 15 januari 2009
72 12 Criss Angel Is a Douchebag 22 januari 2009
73 13 After School Special 29 januari 2009
74 14 Sex and Violence 5 februari 2009
75 15 Death Takes a Holiday 12 maart 2009
76 16 On the Head of a Pin 19 maart 2009
77 17 It's a Terrible Life 26 maart 2009
78 18 The Monster at the End of This Book 2 april 2009
79 19 Jump the Shark 23 april 2009
80 20 The Rapture 30 april 2009
81 21 When the Levee Breaks 7 mei 2009
82 22 Lucifer Rising 14 mei 2009

Seizoen 5: 2009-2010[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal
Aflevering № Titel Originele uitzenddatum (VS)
83 1 Sympathy for the Devil 10 september 2009
84 2 Good God, Y'All! 17 september 2009
85 3 Free to Be You and Me 24 september 2009
86 4 The End 1 oktober 2009
87 5 Fallen Idols 8 oktober 2009
88 6 I Believe the Children Are Our Future 15 oktober 2009
89 7 The Curious Case of Dean Winchester 29 oktober 2009
90 8 Changing Channels 5 november 2009
91 9 The Real Ghostbusters 12 november 2009
92 10 Abandon All Hope... 19 november 2009
93 11 Sam, Interrupted 21 januari 2010
94 12 Swap Meat 28 januari 2010
95 13 The Song Remains the Same 4 februari 2010
96 14 My Bloody Valentine 11 februari 2010
97 15 Dead Men Don't Wear Plaid 25 maart 2010
98 16 Dark Side of the Moon 1 april 2010
99 17 99 Problems 8 april 2010
100 18 Point of No Return 15 april 2010
101 19 Hammer of the Gods 22 april 2010
102 20 The Devil You Know 29 april 2010
103 21 Two Minutes to Midnight 6 mei 2010
104 22 Swan Song 13 mei 2010

Seizoen 6: 2010-2011[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal
Aflevering № Titel Originele uitzenddatum (VS)
105 1 Exile on Main St. 24 september 2010
106 2 Two and a Half Men 1 oktober 2010
107 3 The Third Man 8 oktober 2010
108 4 Weekend at Bobby's 15 oktober 2010
109 5 Live Free or TwiHard 22 oktober 2010
110 6 You Can't Handle the Truth 29 oktober 2010
111 7 Family Matters 5 november 2010
112 8 All Dogs Go to Heaven 12 november 2010
113 9 Clap Your Hands If You Believe... 19 november 2010
114 10 Caged Heat 3 december 2010
115 11 Appointment in Samarra 10 december 2010
116 12 Like a Virgin 4 februari 2011
117 13 Unforgiven 11 februari 2011
118 14 Mannequin 3: The Reckoning 18 februari 2011
119 15 The French Mistake 25 februari 2011
120 16 ...And Then There Were None 4 maart 2011
121 17 My Heart Will Go On 15 april 2011
122 18 Frontierland 22 april 2011
123 19 Mommy Dearest 29 april 2011
124 20 The Man Who Would Be King 6 mei 2011
125 21 Let It Bleed 20 mei 2011
126 22 The Man Who Knew Too Much 20 mei 2011

Seizoen 7: 2011-2012[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal
Aflevering № Titel Originele uitzenddatum (VS)
127 1 Meet the New Boss 23 september 2011
128 2 Hello, Cruel World 30 september 2011
129 3 The Girl Next Door 7 oktober 2011
130 4 Defending Your Life 14 oktober 2011
131 5 Shut Up, Dr. Phil 21 oktober 2011
132 6 Slash Fiction 28 oktober 2011
133 7 The Mentalists 4 november 2011
134 8 Season Seven, Time for a Wedding! 11 november 2011
135 9 How to Win Friends and Influence Monsters 18 november 2011
136 10 Death's Door 2 december 2011
137 11 Adventures in Babysitting 6 januari 2012
138 12 Time After Time After Time 13 januari 2012
139 13 The Slice Girls 3 februari 2012
140 14 Plucky Pennywhistle's Magical Menagerie 10 februari 2012
141 15 Repo Man 17 februari 2012
142 16 Out With the Old 16 maart 2012
143 17 The Born-Again Identity 23 maart 2012
144 18 Party On, Garth 30 maart 2012
145 19 Of Grave Importance 20 april 2012
146 20 The Girl with the Dungeons and Dragons Tattoo 27 april 2012
147 21 Reading is Fundamental 4 mei 2012
148 22 There Will Be Blood 11 mei 2012
149 23 Survival of the Fittest 18 mei 2012

Seizoen 8: 2012-2013[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal
Aflevering № Titel Originele uitzenddatum (VS)
150 1 We Need To Talk About Kevin 3 oktober 2012
151 2 What's Up, Tiger Mommy? 10 oktober 2012
152 3 Heartache 17 oktober 2012
153 4 Bitten 24 oktober 2012
154 5 Blood Brother 31 oktober 2012
155 6 Southern Comfort 7 november 2012
156 7 A Little Slice of Kevin 14 november 2012
157 8 Hunteri Heroici 28 november 2012
158 9 Citizen Fang 5 december 2012
159 10 Torn and Frayed 16 januari 2013
160 11 LARP and the Real Girl 23 januari 2013
161 12 As Time Goes By 30 januari 2013
162 13 Everybody Hates Hitler 6 februari 2013
163 14 Trial and Error 13 februari 2013
164 15 Man's Best Friend with Benefits 20 februari 2013
165 16 Remember the Titans 27 februari 2013
166 17 Goodbye, Stranger 20 maart 2013
167 18 Freaks and Geeks 27 maart 2013
168 19 Taxi Driver 3 april 2013
169 20 Pac-Man Fever 24 april 2013
170 21 The Great Escapist 1 mei 2013
171 22 Clip Show 8 mei 2013
172 23 Sacrifice 15 mei 2013

Seizoen 9: 2013-2014[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal
Aflevering № Titel Originele uitzenddatum (VS)
173 1 I Think I'm Gonna Like It Here 8 oktober 2013
174 2 Devil May Care 15 oktober 2013
175 3 I'm No Angel 22 oktober 2013
176 4 Slumber Party 29 oktober 2013
177 5 Dog Dean Afternoon 5 november 2013
178 6 Heaven Can't Wait 12 november 2013
179 7 Bad Boys 19 november 2013
180 8 Rock and a Hard Place 26 november 2013
181 9 Holy Terror 3 december 2013
182 10 Road Trip 14 januari 2014
183 11 First Born 21 januari 2014
184 12 Sharp Teeth 28 januari 2014
185 13 The Purge 4 februari 2014
186 14 Captives 25 februari 2014
187 15 #THINMAN 5 maart 2014
188 16 Blade Runners 18 maart 2014
189 17 Mother's Little Helper 25 maart 2014
190 18 Meta Fiction 15 april 2014
191 19 Alex Annie Alexis Ann 22 april 2014
192 20 Bloodlines 29 april 2014
193 21 King of the Damned 6 mei 2014
194 22 Stairway to Heaven 13 mei 2014
195 23 Do You Believe in Miracles? 20 mei 2014

Seizoen 10: 2014-2015[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal

Aflevering

Titel Originele uitzenddatum

(VS)

196 1 Black 07 oktober 2014
197 2 Reichenbach 14 oktober 2014
198 3 Soul Survivor 21 oktober 2014
199 4 Paper Moon 28 oktober 2014
200 5 Fan Fiction 11 november 2014
201 6 Ask Jeeves 18 november 2014
202 7 Girls, Girls, Girls 25 november 2014
203 8 Hibbing 911 2 december 2014
204 9 The Things We Left Behind 9 december 2014
205 10 The Hunter Games 20 januari 2015
206 11 There Is No Place Like Home 27 januari 2015
207 12 About A Boy 3 februari 2015
208 13 Halt And Catch Fire 10 februari 2015
209 14 The Executioner's Song 17 februari 2015
210 15 The Things They Carried 18 maart 2015
211 16 Paint It Black 25 maart 2015
212 17 Inside Man 01 april 2015
213 18 Book Of The Damned 15 april 2015
214 19 The Werther Project 22 april 2015
215 20 Angel Heart 29 april 2015
216 21 Dark Dynasty 06 mei 2015
217 22 The Prisoner 13 mei 2015
218 23 Brother's Keeper 20 mei 2015

Seizoen 11: 2015-2016[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal

Aflevering

Titel Originele uitzenddatum

(VS)

219 1 Out of the Darkness, Into the Fire 07 oktober 2015
220 2 Form and Void 14 oktober 2015
221 3 The Bad Seed 21 oktober 2015
222 4 Baby 28 oktober 2015
223 5 Thin Lizzie 04 november 2015
224 6 Our Little World 11 november 2015
225 7 Plush 18 november 2015
226 8 Just My Imagination 02 december 2015
227 9 O Brother, Where Art Thou? 09 december 2015
228 10 The Devil in the Details 20 januari 2016
229 11 Into the Mystic 27 januari 2016
230 12 Don't You Forget About Me 03 februari 2016
231 13 Love Hurts 10 februari 2016
232 14 The Vessel 17 februari 2016
233 15 Beyond the Mat 24 februari 2016
234 16 Safe House 23 maart 2016
235 17 Red Meat 30 maart 2016
236 18 Hell's Angel 06 april 2016
237 19 The Chitters 27 april 2016
238 20 Don't Call Me Shurley 04 mei 2016
239 21 All In The Family 11 mei 2016
240 22 We Happy Few 18 mei 2016
241 23 Alpha and Omega 25 mei 2016

Seizoen 12: 2016-2017[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal

Aflevering

Titel Originele uitzenddatum

(VS)

242 1 Keep Calm and Carry On 13 oktober 2016
243 2 Mamma Mia 20 oktober 2016
244 3 The Foundry 27 oktober 2016
245 4 American Nightmare 03 november 2016
246 5 The One You've Been Waiting For 10 november 2016
247 6 Celebrating the Life of Asa Fox 17 november 2016
248 7 Rock Never Dies 1 december 2016
249 8 Lotus 8 december 2016
250 9 First Blood 26 januari 2017
251 10 Lily Sunder Has Some Regrets 2 februari 2017
252 11 Regarding Dean 9 februari 2017
253 12 Stuck in the Middle (With You) 16 februari 2017
254 13 Family Feud 23 februari 2017
255 14 The Raid 2 maart 2017
256 15 Somewhere Between Heaven and Hell 9 maart 2017
257 16 Ladies Drink Free 30 maart 2017
258 17 The British Invasion 6 april 2017
259 18 The Memory Remains 13 april 2017
260 19 The Future 27 april 2017
261 20 Twigs & Twine & Tasha Banes 4 mei 2017
262 21 There’s Something About Mary 11 mei 2017
263 22 Who We Are 18 mei 2017
264 23 All Along The Watchtower 18 mei 2017

Seizoen 13: 2017-2018[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal

Aflevering

Titel Originele uitzenddatum

(VS)

265 1 Lost And Found 12 oktober 2017
266 2 The Rising Son 19 oktober 2017
267 3 Patience 26 oktober 2017
268 4 The Big Empty 2 november 2017
269 5 Advanced Thanatology 9 november 2017
270 6 Tombstone 16 november 2017
271 7 War Of The Worlds 23 november 2017
272 8 The Scorpion And The Frog 30 november 2017
273 9 The Bad Place 7 januari 2018
274 10 Waywars Sisters 18 januari 2018
275 11 Breakdown 25 januari 2018
276 12 Various And Sundry Villains 1 februari 2018
277 13 Devil’s Bargain 8 februari 2018
278 14 Good Intentions 1 maart 2018
279 15 A Most Holy Man 8 maart 2018
280 16 Scoobynatural 29 maart 2018
281 17 The Thing 5 april 2018
282 18 Bring ‘em Back Alive 12 april 2018
283 19 Funeralia 19 april 2018
284 20 Unfinished Business 26 april 2018
285 21 Beat The Devil 3 mei 2018
286 22 Exodus 10 mei 2018
287 23 Let The Good Times Roll 17 mei 2018

Seizoen 14: 2018-2019[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal

Aflevering

Titel Originele uitzenddatum

(VS)

288 1 Stranger In A Strange Land 11 oktober 2018
289 2 Gods And Monsters 18 oktober 2018
290 3 The Scar 25 oktober 2018
291 4 Mint Condition 1 november 2018
292 5 Nightmare Logic 8 november 2018
293 6 Optimism 15 november 2018
294 7 Unhuman Nature 29 november 2018
295 8 Byzantium 6 december 2018
296 9 The Spear 13 december 2018
297 10 Nihilism 17 januari 2019
298 11 Damaged Gods 24 januari 2019
299 12 Prophet And Loss 31 januari 2019
300 13 Lebanon 7 februari 2019
301 14 Ouroboros 7 maart 2019
302 15 Peace Of Mind 14 maart 2019
303 16 Don’t Go In The Woods 21 maart 2019
304 17 Game Night 4 april 2019
305 18 Absence 11 april 2019
306 19 Jack in the Box 18 april 2019
307 20 Moriah 25 april 2019

Finale Seizoen 15: 2019-2020[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal

Aflevering

Titel Originele uitzenddatum

(VS)

308 1 Back and to the Future 10 oktober 2019
309 2 Raising Hell 17 oktober 2019
310 3 The Rupture 24 oktober 2019
311 4 Atomic Monsters 7 november 2019
312 5 Proverbs 17:3 14 november 2019
313 6 Golden Time 21 november 2019
314 7 Last Call 5 december 2019
315 8 Our Father, Who Aren't in Heaven 12 december 2019
316 9 The Trap 16 januari 2020
317 10 The Heroes' Journey 23 januari 2020
318 11 The Gamblers 30 januari 2020
319 12 Galaxy Brain 16 maart 2020
320 13 Destiny's Child 23 maart 2020
321 14 Last Holiday 8 oktober 2020
322 15 Gimme Shelter 15 oktober 2020
323 16 Drag Me Away (From You) 22 oktober 2020
324 17 Unity 29 oktober 2020
325 18 Despair 5 november 2020
326 19 Inherit the Earth 12 november 2020
327 20 Carry On 19 november 2020

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteurs Personage Soort Tijd
Jensen Ackles, Ridge Canipe en Brock Kelly Dean Winchester Jager 2005 - 2020
Moose, Alexis Ferris Jared Padalecki en Colin Ford Sam Winchester Jager, exorcist 2005 - 2020
Mark Sheppard Crowley Demon 2009 - 2017
Jeffrey Dean Morgan, Matt Cohen John Winchester Jager 2005 - 2007
Jim Beaver Bobby Singer Jager 2006 - 2013
Misha Collins Castiel Engel 2008 - 2020
Alexander Calvert Jack Kline/Belphegor Demon 2017 - 2020
Katie Cassidy (2007-2008)
Genevieve Padalecki (2008-2009)
Ruby Voormalig heks, nu demon 2007 - 2009
Lauren Cohan Bela Talbot Criminele 2007 - 2008
Richard Speight Jr. Gabriel Aardsengel, Trickster, Loki 2006 - 2014
Julie McNiven Anna Milton Engel 2008 - 2010
Robert Wisdom Uriel Engel 2008 - 2009
Frederic Lehne Azazel Demon 2005 - 2007
Samantha Ferris Ellen Harvelle Voormalig jager 2006 - 2009
Alona Tal Jo Harvelle Jager 2006 - 2009
Sterling K. Brown Gordon Walker Vampierenjager 2006 - 2008
Felicia Day Charlie Bradbury Hacker, jager
Nicki Aycox
Rachel Miner
Meg Masters Demon 2006 - 2013
Mark Pellegrino Lucifer Aardsengel, Duivel

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Creatie[bewerken | brontekst bewerken]

Eric Kripke

Erik Kripke deed bijna 10 jaar over het bedenken en ontwikkelen van Supernatural.[1] Hij was al sinds zijn jeugd fan van broodjeaapverhalen en andere zogeheten Urban Legends.[2] Aanvankelijk wilde hij van Supernatural een film maken,[3] maar veranderde dit idee later naar een serie. Hij kreeg het concept echter niet verkocht aan een studio.[4] In de jaren die volgden onderging het idee steeds meer veranderingen. Aanvankelijk zou de serie een anthologieserie worden, maar dit idee werd verworpen ten gunste van een verhaal over twee reporters die door het land zouden reizen op zoek naar demonen en andere bovennatuurlijke zaken.[2][5]

Kripke had voor The WB eerder meegewerkt aan de serie Tarzan, wat hem de mogelijkheid gaf nieuwe series te mogen bedenken voor de zender. The WB vond het idee op zich aardig, maar was tegen een serie over twee journalisten. Daarom veranderde Kripke de twee hoofdpersonen in broers.[6] Aanvankelijk zouden de twee "Sal" en "Dean" gaan heten als referentie naar Jack Kerouac's roman On the Road, maar de naam van Sal werd uiteindelijk veranderd naar Sam.[7] De achternaam van de broers zou "Harrison" worden als referentie naar acteur Harrison Ford, maar deze naam moest worden veranderd daar er echt een Sam Harrison bleek te wonen in Kansas (waar de broers ook vandaan zouden komen).[8] Uiteindelijk koos men voor de naam "Winchester", omdat dat de link legde met westerns, alsook met het beruchte Winchester Mystery House.

Kripke was tevens fan van de series The Dukes of Hazzard en Knight Rider. Om die reden wilde hij Supernatural ook een kenmerkende auto geven. Zijn eerste keuze was een Ford Mustang, maar zijn buurman overtuigde hem dat een Chevrolet Impala wellicht een betere keus was.

Toen hij groen licht kreeg voor zijn serie, schreef Krikpe alvast een verhaal voor drie seizoenen. Later breidde hij dit uit naar vijf.

Script[bewerken | brontekst bewerken]

De staf van het eerste seizoen bestond uit Kripke en vijf andere schrijvers. De schrijvers werden meestal in groepen verdeeld om de scripts voor verschillende afleveringen voor hun rekening te nemen. Aan het begin van elk seizoen kwamen de schrijvers bijeen om hun ideeën te bespreken.[9] Kripke hield toezicht op alle scripts om er zeker van te zijn dat ze goed op elkaar aansloten. Vooral het eerste seizoen vond hij dit een lastige taak.[10]

De sfeer van de serie werd sterk beïnvloed door films als Poltergeist, Evil Dead 2 en An American Werewolf In London.

Al tijdens het eerste seizoen kwam de nadruk van de serie steeds meer op de broers te liggen in plaats van op de monsters die ze in elke aflevering tegenkomen.

Opnames en effecten[bewerken | brontekst bewerken]

De pilotaflevering werd opgenomen in Los Angeles, maar de productie van de serie vindt nu grotendeels plaats in Vancouver.

Aanvankelijk werden verschillende bedrijven, waaronder Entity FX, benaderd voor het verzorgen van de effecten in de serie,[11] maar inmiddels is dit allemaal overgenomen door The WB zelf.[12] Ivan Hayden is verantwoordelijk voor het verzorgen van de effecten in de serie. Hij is onder ander aanwezig bij de opnames om erop toe te zien dat scènes goed worden opgenomen met de later in te voegen effecten in gedachten.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De muziek van Supernatural is grotendeels elektronisch, hoewel er soms ook echte instrumenten zoals gitaren worden gebruikt. De serie heeft twee vaste componisten: Christopher Lennertz en Jay Gruska. Ze wisselen elkaar per aflevering af, zodat ze meer tijd hebben om de muziek te componeren. In totaal componeren ze 30 minuten aan muziek voor elke aflevering.

Behalve nieuwe muziek wordt er soms ook bestaande muziek gebruikt in de serie, zoals klassieke rockmuziek. De meeste van deze nummers komen uit Eric Kripkes privécollectie.

Terugkerende thema’s[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal elementen in de serie komen geregeld terug.

De colt
Een Colt Paterson uit 1836, gemaakt door Samuel Colt als wapen voor een monsterjager. Elk wezen dat geraakt wordt door een van de 13 originele kogels uit dit wapen sterft onmiddellijk. Dit wapen wordt een aantal keer door de broers gebruikt, aan het begin van het tweede seizoen ruilt John Winchester de colt in voor Dean, Azazel gebruikt vervolgens de colt om de deur naar de Hell te openen aan het eind van seizoen 2. Op de loop van de colt staat in het Latijn "non timebo mala", dit betekent "Ik vrees geen kwaad" en op de handvat is een pentagram gegraveerd.
Impala
De broers verplaatsen zich altijd in een Chevrolet Impala uit 1967. Deze wagen is door hun vader aan hen gegeven. Vooral Dean ziet de wagen als zijn meest dierbare bezit. De oorsprong van de Impala werd voor het eerst afgebeeld in de strip mini-serie Supernatural: Origins, waarin John Winchester eigendom van de auto neemt nadat oom Mary omkomt tijdens een jacht. Echter fans reageerden negatief omdat John wordt weergegeven met de Impala in de teaser voor de pilot-aflevering, die chronologisch is ingesteld voor de stripreeks. Hierdoor werd de strip veranderd voor de paperback-versie, met de ware oorsprong van de Impala die later werd uitgebeeld in het vierde seizoen van de serie. Nadat Dean wordt teruggestuurd naar 1973 door de engel Castiel, overtuigt hij zijn vader de Impala te kopen in plaats van een 1964 VW Van. De verdere oorsprong van de auto wordt uitgediept tijdens de finale van Seizoen 5, waarin een raamvertelling de auto volgt van de fabriek tot de dag van vandaag.
Ruby’s mes
Ruby bezit een magisch mes dat zelfs demonen kan doden. Het mes heeft aan beide kanten symbolen gegraveerd. Het mes is vele malen gebruikt na de invoering in het derde seizoen. Na gestoken te zijn in een vitaal gebied, sterft de demon meteen, het menselijk lichaam gaat ook dood. Het is onbekend of het effectief is tegen andere bovennatuurlijke wezens, maar het is nutteloos tegen engelen. Bovendien is de demon Alastair resistent tegen de macht van het mes. Hoe het mes functioneert moet nog worden onthuld, bedenker Eric Kripke betwijfelt het ooit te onthullen.
66 zegels
Lucifer, een van de primaire antagonisten in de serie, wordt vastgehouden door 600 magische zegels. Indien 66 hiervan worden gebroken kan hij echter ontsnappen.
Problemen met de wet
De broers krijgen niet betaald voor hun werk. Ze verdienen de kost met creditkaartfraude, pokeren en andere soms illegale praktijken. Dit brengt hen geregeld in aanvaring met lokale autoriteiten en later zelfs de FBI. Vooral Dean is inmiddels een gezocht crimineel in veel plaatsen in de Verenigde Staten.

Lijst van wezens uit de serie[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 won Supernatural de People's Choice Award voor Favorite Sci-Fi/Fantasy Show.

De serie is daarnaast meerdere keren genomineerd geweest voor de Emmy Award en Saturn Award.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]