Songhua

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Songhua
LocationSonghua.PNG
Lengte 1927 km
Van Changbaigebergte
Naar Amour.
Stroomt door Heilongjiang
Jilin
Songhua, net ten oosten van Harbin
Songhua, net ten oosten van Harbin
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Songhua (ook wel bekend als Sungari, wat is afgeleid van het Mantsjoe voor “witte rivier”) is een rivier in het noordoosten van de Volksrepubliek China. Het is de grootste zijrivier van de Amoer.

Geografie[bewerken]

De Songhua ontspringt in het Changbaigebergte, en slingert zich over een lengte van 1927 kilometer door de Chinese provincies Heilongjiang en Jilin. In de rivier bevindt zich een dam bij Fengman, die wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. De dam vormt 62 kilometer stroomopwaarts een meer. Onder de dam stroomt de rivier naar het noordwesten. Bij Da'an voegt de Nen zich bij de Songhua. Vlakbij Harbin komt ook de Hulan erbij. Bij de stad Tongjiang mondt de rivier uit in de Amoer.

De rivier bevriest regelmatig van eind november tot maart. In de lente, als de sneeuw in de bergen smelt, staat het water in de rivier op zijn hoogste punt. De rivier is bevaarbaar tot aan Harbin door middelgrote schepen. Kleinere schepen kunnen de Songhua bevaren tot aan Jilin (stad).

De rivier is zeker in het gebied van de Manchurian vlakte in de loop der jaren van loop veranderd. In het landschap zijn nog sporen zichtbaar van hoe de rivier ooit liep.

Milieuramp[bewerken]

In november 2005 kwam de Songhua in het nieuws omdat de rivier was vervuild met benzeen als gevolg van de Watervervuilingsramp in Harbin. Dit leidde tot een afsluiting van Harbins watervoorraad.