Songhua

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Songhua
Songhua
Lengte 1927 km
Bron Changbaigebergte
Monding Amour.
Stroomt door Heilongjiang
Jilin
Songhua, net ten oosten van Harbin
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Songhua (ook wel bekend als Sungari, wat is afgeleid van het Mantsjoe voor “witte rivier”) is een rivier in het noordoosten van de Volksrepubliek China. Het is de grootste zijrivier van de Amoer.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Songhua ontspringt in het Changbaigebergte, en slingert zich over een lengte van 1927 kilometer door de Chinese provincies Heilongjiang en Jilin. In de rivier bevindt zich bij Jilin de Fengmandam die wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. De dam vormt stroomopwaarts een 62 kilometer lang meer. Voorbij de dam stroomt de rivier naar het noordwesten. Bij Da'an voegt de Nen zich bij de Songhua. Vlak bij Harbin komt ook de Hulan erbij. Bij de stad Tongjiang mondt de rivier uit in de Amoer.

De rivier bevriest meestal van eind november tot maart. In de lente, als de sneeuw in de bergen smelt, staat het water in de rivier op zijn hoogste punt. Voor middelgrote schepen is de rivier bevaarbaar tot aan Harbin, kleinere schepen kunnen de Songhua bevaren tot aan Jilin (stad).

De rivier is, zeker in het gebied van de Manchurianvlakte, in de loop der jaren van loop veranderd. In het landschap zijn nog sporen zichtbaar van hoe de rivier ooit liep.

Milieuramp[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2005 kwam de Songhua in het nieuws omdat de rivier was vervuild met benzeen als gevolg van de Watervervuilingsramp in Harbin. Dit leidde tot een afsluiting van Harbins watervoorraad.

Zie de categorie Songhua van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.