Nen (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nen
Ligging van de Nen
Lengte 1.370 km
Bron Yilehuli Shan
Monding Songhua bij Daan
Stroomgebied Amoer
Afvloeiing via SonghuaAmoerAmoerse limanStraat van NevelskojTatarensontZee van Ochotsk en Japanse Zee
Zijrivieren Gan (rechts), Namoer (links), Nuomin (rechts), Wuyur He (links), Yalu (rechts), Chuoer (rechts), Taoer (rechts) en Huolin (rechts)
Plaatsen Nenjiang
Qiqihar
Jiangqiao
Stroomt door Heilongjiang en Binnen-Mongolië, Vlag van China China
Coördinaten 45° 26′ NB, 124° 39′ OL
Nen (rivier) (China (hoofdbetekenis))
Nen (rivier)
Gevechten tussen Japan en China om de controle van een brug over de Nen bij Jiangqiao uit oktober 1931, tijdens het Mantsjoerije-incident
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Nen
Nen Jiang
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 嫩江
Pinyin Nèn Jiāng
Wade-Giles Han Chiang

De Nen (of Nen Jiang) is een belangrijke en met een lengte van 1.370 km de langste zijrivier van de Songhua, gelegen in de provincie Heilongjiang en de autonome regio Binnen-Mongolië van de Volksrepubliek China. De Nen behoort tot het stroomgebied van de Russische stroom Amoer.

De Nen ontspringt in het Yilehuli Shan-gebergte gelegen in het noorden van Heilongjiang en het noordoosten van Binnen-Mongolië. Vandaar stroomt de Nen zuidwaarts. Aan de rechteroever het Grote Sjingangebergte van Binnen-Mongolië, aan de linkeroever (en dus ten oosten van de rivier) het Kleine Hinggangebergte in Heilongjiang. Op meerdere plaatsen vormt de rivier de grens tussen de twee gebieden. De Nen mondt uit in de Songhua bij Daan net over de grens in de provincie Jilin.

De rivier is gevoelig voor overstromingen, zoals in 1998 en 2005 nogmaals bleek. Aan de benedenloop van een van de zijrivieren, de Wuyur He, ligt het belangrijke Natuurreservaat Zhalong in de omgeving van Qiqihar.

Tijdens het Mantsjoerije-incident waren er in oktober en november 1931 gevechten tussen Japan en China om de controle over een brug over de Nen bij Jiangqiao.

Zie de categorie Nen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.