Sonny Perdue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sonny Perdue
George Ervin Perdue III
George Ervin Perdue III
Geboren 20 december 1946
Perry, Georgia
Politieke partij Democratische Partij (1992-1998)
Republikeinse Partij (1998-heden)
Partner Mary Ruff Perdue
Religie Southern Baptist Convention
Handtekening Handtekening
31e minister van Landbouw
Huidige functie
Aangetreden 25 april 2017
President Donald Trump
Voorganger Tom Vilsack
81e gouverneur van Georgia
Aangetreden 13 januari 2003
Einde termijn 10 januari 2011
Voorganger Roy Barnes
Opvolger Nathan Deal
Portaal  Portaalicoon   Politiek

George Ervin "Sonny" Perdue III (Perry (Georgia), 20 december 1946) is een Amerikaans politicus. Hij was de 81e gouverneur van de staat Georgia en behoort tot de Republikeinse Partij. Hij was de eerste Republikeinse gouverneur van Georgia sinds Benjamin F. Conley tijdens de Reconstructie in de jaren 1870. In 2017 werd hij minister van Landbouw in het kabinet-Trump.

Levensloop[bewerken]

Perdue groeide op in een boerengezin. Hij diende bij de Amerikaanse luchtmacht en bracht het daar tot kapitein. In 1971 behaalde hij een Doctoraat in de Dierengeneeskunde aan de Universiteit van Georgia. Daarna werkte hij een aantal jaren als dierenarts. Later startte hij een paar eigen bedrijfjes.

Perdue stelde zich in 1990 verkiesbaar voor de Senaat van de staat Georgia namens de Democratische Partij. Hij versloeg zijn Republikeinse opponent Ned Sanders. Daarna werd hij nog vijf maal herkozen. Van 1994 tot 1997 was hij de Democratische leider in de staatssenaat en bracht het tot president pro tempore. In 1998 maakte Perdue de overstap naar de Republikeinse Partij en werd als Republikein in 2000 herkozen. In december 2001 stapte hij op als staatssenator.

In 2001 stelde Perdue zich verkiesbaar voor het gouverneurschap van Georgia. Hij versloeg in november 2002 de zittende Democratische gouverneur Roy Barnes. Het was voor de eerste keer sinds 130 jaar dat er een Republikein werd verkozen als gouverneur in Georgia. Vier jaar later werd hij met gemak herkozen. Hij kon zich in 2010 niet meer herkiesbaar stellen, omdat een gouverneur volgens de grondwet van Georgia zich slechts tweemaal verkiesbaar mag stellen.

Als gouverneur was Perdue voorstander van een kleinere overheid. Zo verkocht hij veel onroerend goed dat voorheen toebehoorde aan de staat, en verkleinde hij het wagenpark van de staat. Ondanks pogingen om het onderwijs in Georgia te verbeteren, slaagde hij daar niet in. In een standaardtest voor alle middelbare scholieren kwam Georgia nog steeds als slechtste uit de bus.

Ook organiseerde Perdue een referendum onder de bevolking over welke vlag de staatsvlag van Georgia moest worden. De keuze was uit de Georgia-vlag uit 1879 of een vlag die zijn voorganger in 2001 had ontworpen. Ondanks de belofte dat wel te doen mochten de Georgianen niet kiezen voor een vlag die in 1956 was ontworpen.

Perdue kreeg in 2009 ook te maken met de grootste overstromingen ooit die de staat troffen. In 17 county's werd de noodtoestand uitgeroepen.

Op 25 april 2017 werd Perdue beëdigd tot minister van Landbouw.

Persoonlijk[bewerken]

Samen met zijn vrouw Mary, met wie hij in 1972 trouwde, heeft Perdue vier eigen kinderen en acht adoptiekinderen.