Spandaugevangenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spandaugevangenis, 1951.

De Spandaugevangenis was een gevangenis in Berlijn-Spandau. De bouwtijd was van 1876 tot 1879. Ze lag aan de Wilhelmstraße.

Oorspronkelijk was deze gevangenis bedoeld als Duitse militaire gevangenis. Vanaf 1919 werden er ook burgergevangenen ondergebracht.

Het gebouw viel na de WO II onder het bestuur van de vier bezettingsmachten (de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie). Iedere maand van het jaar had een andere bezettingsmacht zeggenschap over de gevangenis.

In totaal werden er zeven Duitse oorlogsmisdadigers uit het Proces van Neurenberg opgesloten: Rudolf Hess, Albert Speer, Karl Dönitz, Walther Funk, Konstantin von Neurath, Baldur von Schirach en Erich Raeder. Op 18 juli 1947 werden ze naar Spandau gebracht. De gevangenen werden niet met hun naam maar met hun nummer aangesproken. Zo was Baldur von Schirach nummer 1, Albert Speer nummer 5 en Rudolf Hess nummer 7.

Konstantin von Neurath (veroordeeld tot 15 jaar) werd op 6 november 1954 om gezondheidsredenen vrijgelaten. Hetzelfde gebeurde op 26 september 1955 met Erich Raeder (levenslang). Karl Dönitz heeft zijn 10 jaar gevangenisstraf regulair uitgezeten en werd op 1 oktober 1956 vrijgelaten. Walther Funk (veroordeeld tot levenslang) werd op 16 mei 1957 om gezondheidsredenen vrijgelaten. Baldur von Schirach en Albert Speer verlieten na 20 jaar gevangenisstraf de gevangenis op 1 oktober 1966. Rudolf Hess (tot levenslang veroordeeld) ten slotte liet op 17 augustus 1987 onder dubieuze omstandigheden het leven. Omdat Hess van 1966 tot 1987 als enige gevangene in het complex zat, werd de gevangenis wel de duurste van Europa genoemd.

Sloop na de dood van Hess[bewerken]

Het shopping complex van het voormalige Britannia Center Spandau

Na de dood van Hess in 1987 werd het gebouw gesloopt, om te voorkomen dat het als pelgrimsoord voor neonazi's zou gaan dienen. Om de volledige vernietiging te kunnen waarborgen werd alle puin verpulverd en in de Noordzee gestort. Op de plaats van de gevangenis werd een winkelcentrum voor Britse militairen gebouwd, het Britannia Center Spandau, dat na het vertrek van de Britse troepen in 1994 werd omgebouwd tot een regulier winkelcentrum.

Films[bewerken]

  • Speer en Hitler (oorspronkelijke titel Speer und Er): een filmserie over Albert Speer door Heinrich Breloer. In het derde deel Spandau - Die Strafe worden de verhoudingen in de gevangenis zeer aanschouwelijk weergegeven.
  • Wild Geese II is een Amerikaanse actiefilm uit 1985, die een fictieve ontvoering van Hess als thema heeft. Hess wordt hier gespeeld door Laurence Olivier.