Naar inhoud springen

Sparnacien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Rique (overleg | bijdragen) op 6 apr 2020 om 20:57. (→‎Fauna: int link)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Coryphodon
Phenacodus

Het Sparnacian is een aanduiding die wordt gebruikt voor het eerste deel van het Eoceen van Europa en het maakt deel uit van de European land mammal age Neustrian.

Fossielenlocaties

Fossielenlocaties uit het Sparnacian zijn Erquellines en Dormaal in België, de Soissonnais-formatie in het bekken van Parijs en enkele locaties in het zuiden van Frankrijk, het Engelse Abbey Wood en Silveirinha in Portugal.

Fauna

De fauna bestaat uit verschillende overlevers uit het Paleoceen en diverse zoogdiergenera die zich ten tijde van het Paleocene-Eocene Thermal Maximum hebben verspreid over de noordelijke continenten. De grootste roofdieren van het Sparnacian zijn de mesonychiden Dissacus europaeus en Pachyaena gigantea, de oxyaeniden Oxyaena en Palaeonictis gigantea, en de grotere proviverrine hyaenodonten Arfia en Prototomus. De miaciden waren met meerdere genera (Miacis, Vassacyon, Uintacyon, Gracilocyon) vertegenwoordigd, terwijl ook Viverravus bekend is uit het Sparnacian. De arctocyonide Landenodon en triisodont Mondegodon waren de laatste Europese vertegenwoordigers van hun groep. De wijdverspreide genera Diacodexis en Hyracotherium waren ook in westelijk Europa aanwezig. Tot de kleinere zoogdieren van het Sparnacian behoorden opossums, diverse insectivore zoogdieren, knaagdieren als Paramys, primaten als Cantius en Teilhardina en huidvliegers. Verder maakten ook Coryphodon, Palaeosinopa, taeniodonten en condylarthen als Phenacodus deel uit van de Europese fauna, evenals diverse andere diergroepen zoals krokodillen.