Coryphodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Coryphodon
Fossiel voorkomen: Thanetien-Lutetien
(~ 57 - 46 Ma)
Coryphodon.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Cimolesta
Onderorde: Pantodonta
Familie: Coryphodontidae
Geslacht
Coryphodon
  • Circa 40
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Coryphodon was een primitief hoefdier dat behoorde tot de onderorde Pantodonta van de orde Cimolesta. Dit dier leefde in het late Paleoceen en vroege Eoceen.

Beschrijving[bewerken]

Coryphodon was een zwaargebouwd dier met een gewicht tot 300 of misschien zelfs 500 kg. Verder was deze pantodont 230 cm lang en 100 cm hoog. Aan de poten zaten vijf gehoefde tenen. Uiterlijk leek Coryphodon sterk op een grote tapir, maar het dier leefde waarschijnlijk als het moderne nijlpaard. Het was dus een semi-aquatisch groepsdier, dat goed kon zwemmen en duiken. In waterrijke gebieden ging dit dier op zoek naar knollen, wortels en waterplanten, die met behulp van de grote hoektanden uitgegraven werden. De bovenste delen van de poten waren langer dan de onderste delen, wat nodig was om het zware lichaam van Coryphodon te kunnen dragen. Dit betekende wel dat het een traag dier was. Mogelijk lagen de leden van een groep van deze dieren net als nijlpaarden overdag vaak te rusten in de zon langs de waterkant. In de paartijd zullen er ongetwijfeld hevige gevechten zijn geweest tussen de mannetjes, waarbij ze elkaar ernstig konden verwonden met hij hoektanden. Deze gevaarlijke tanden waren ook nodig om roofdieren, zoals krokodillen en creodonten als Patriofelis, af te weren.
Uit zijn hersenvolume blijkt dat Coryphodon niet al te intelligent was: met circa 90 gram is het zelf één van de laagste bekende hersenen-lichaamsgewicht-ratio’s onder zoogdieren.

Fossiele vindplaatsen[bewerken]

Fossielen van Coryphodon zijn gevonden in Europa, Oost-Azië en Noord-Amerika. Zelfs op Ellesmere, een Canadees eiland dat nu binnen de poolcirkel ligt, zijn resten van Coryphodon gevonden. Ellesmere had in prehistorische tijden dan ook een subtropisch klimaat.

Zie ook[bewerken]