Henry van Velthuysen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
'Academy of Fine Arts Berkeley' zal de MFA van de Universiteit van Californië zijn. Maar welk Tanjung wordt bedoeld? Wf.
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Balische vrouw; van Velthuysen.jpg|miniatuur|Balische vrouw; ongedateerd]]
[[Bestand:Balische vrouw; van Velthuysen.jpg|miniatuur|Balische vrouw; ongedateerd]]
[[Bestand:Portret H van Velthuysen.jpg|miniatuur|Portret, ongedateerd]]
[[Bestand:Portret H van Velthuysen.jpg|miniatuur|Portret, ongedateerd]]
'''Henri van Velthuysen''' (Tanjung, Java, Indonesie 17 april, 1881 – Den Haag, 4 december 1954) was een Nederlandse kunstschilder en journalist.
'''Henri van Velthuysen''' (Tanjung, [[Java (eiland)|Java]], [[Indonesië]] 17 april, 1881 – [[Den Haag]], 4 december 1954) was een Nederlandse [[kunstschilder]] en [[journalist]].


Van Velthuyzen studeerde aan de Academy of Fine Arts in Berkeley (VS) en vestigde zich daarna in 1905 in [[Batavia (Nederlands-Indië)|Batavia]]. Zijn werk bestaat voornamelijk uit olieverfschilderijen, terwijl ook een enkele tekening bewaard is gebleven. Zijn genre bestaat voornamelijk uit portretten, stillevens en landschappen. Zijn werkzaamheden vonden voornamelijk in [[Nederlands-Indië]] plaats, kort in Zuid-Afrika en na de [[Tweede Wereldoorlog]] tot zijn dood in Den Haag.
Van Velthuyzen studeerde Fine Arts aan de [[Universiteit van Californië - Berkeley]] en vestigde zich daarna in 1905 in [[Batavia (Nederlands-Indië)|Batavia]]. Zijn werk bestaat voornamelijk uit [[Olieverf|olieverfschilderijen]], terwijl ook een enkele tekening bewaard is gebleven. Zijn genres zijn voornamelijk [[Portret|portretten]], [[Stilleven|stillevens]] en [[Landschapsschilderkunst|landschappen]]. Zijn werkzaamheden vonden voornamelijk in [[Nederlands-Indië]] plaats, kort in [[Zuid-Afrika]] en na de [[Tweede Wereldoorlog]] tot zijn dood in Den Haag.


Naast schilder was hij eigenaar van drukkerij Papyrus en redacteur en kunstcriticus bij het door [[Dominique Willem Berretty]] (1891-1934) opgerichte blad de Reflector. Dit geïllustreerde weekblad voor Nederlandsch-Indië verscheen tussen eind 1915 en 16 december 1922 en was populair onder Indo-Europeanen. Hij stond Berretty financieel bij toen deze het invloedrijke persbureau Aneta oprichtte. De vriendschap tussen beiden zou later bekoelen. Van Velthuysen kreeg na de dood van Berretty de opdracht van Aneta om zijn portret te schilderen.
Naast schilder was hij eigenaar van drukkerij ''Papyrus'' en redacteur en kunstcriticus bij het door [[Dominique Willem Berretty]] (18911934) opgerichte blad ''de Reflector''. Dit geïllustreerde weekblad voor Nederlands-Indië verscheen van eind 1915 tot 16 december 1922 en was populair onder Indo-Europeanen. Hij stond Berretty financieel bij toen deze het invloedrijke persbureau [[Aneta (persbureau)|Aneta]] oprichtte. De vriendschap tussen beiden zou later bekoelen. Van Velthuysen kreeg na de dood van Berretty de opdracht van Aneta om zijn portret te schilderen.


== Literatuur ==
== Literatuur ==

Versie van 2 okt 2021 21:46

Bestand:Balische vrouw; van Velthuysen.jpg
Balische vrouw; ongedateerd
Bestand:Portret H van Velthuysen.jpg
Portret, ongedateerd

Henri van Velthuysen (Tanjung, Java, Indonesië 17 april, 1881 – Den Haag, 4 december 1954) was een Nederlandse kunstschilder en journalist.

Van Velthuyzen studeerde Fine Arts aan de Universiteit van Californië - Berkeley en vestigde zich daarna in 1905 in Batavia. Zijn werk bestaat voornamelijk uit olieverfschilderijen, terwijl ook een enkele tekening bewaard is gebleven. Zijn genres zijn voornamelijk portretten, stillevens en landschappen. Zijn werkzaamheden vonden voornamelijk in Nederlands-Indië plaats, kort in Zuid-Afrika en na de Tweede Wereldoorlog tot zijn dood in Den Haag.

Naast schilder was hij eigenaar van drukkerij Papyrus en redacteur en kunstcriticus bij het door Dominique Willem Berretty (1891 – 1934) opgerichte blad de Reflector. Dit geïllustreerde weekblad voor Nederlands-Indië verscheen van eind 1915 tot 16 december 1922 en was populair onder Indo-Europeanen. Hij stond Berretty financieel bij toen deze het invloedrijke persbureau Aneta oprichtte. De vriendschap tussen beiden zou later bekoelen. Van Velthuysen kreeg na de dood van Berretty de opdracht van Aneta om zijn portret te schilderen.

Literatuur

  • Scheen, Lexicon Nederlandse beeldende kunstenaars 1750-1950, 1969-1970, p. 483
  • Haks/Maris, Lexicon of foreign artists who visualised Indonesia (1600-1950) : surveying painters, watercolourists, draughtsmen, sculptors, illustrators, graphic and industrial artists, 1995, p. 274
  • Jacobs 2000, Beeldend Benelux: biografisch handboek vol. 6, p. 109 (als: Velthuijsen, Henry van)