Naar inhoud springen

Eurovisiesongfestival 2023: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Formule: Grammaticale fouten gecorrigeerd
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
kGeen bewerkingssamenvatting
Labels: Visuele tekstverwerker Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 52: Regel 52:
}}
}}


Het '''Eurovisiesongfestival 2023''' zal de 67ste editie zijn van het [[Eurovisiesongfestival]]. Vanwege de [[Russische invasie van Oekraïne in 2022]] is er tot op het heden nog geen gastland toegewezen.
Het '''Eurovisiesongfestival 2023''' zal de 67ste editie zijn van het [[Eurovisiesongfestival]]. Door de winst is [[Oekraïne]] het gastland maar vanwege de [[Russische invasie van Oekraïne in 2022]] is er tot op heden nog nog niet bekend of het hier zal plaatsvinden, mocht dit niet het geval zijn zou er een vervangend gastland aangewezen worden.


== Formule ==
== Formule ==

Versie van 15 mei 2022 02:53

Eurovisiesongfestival 2023
Gastland nnb
Locatie nnb
Omroep Soespilne
Halve finale 1 mei 2023
Halve finale 2 mei 2023
Finale mei 2023
Andere gegevens
Stemgegevens Elk land verdeelt twee sets van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten; één via televoting en één via een vakjury.
Aantal landen nnb
Chronologie
◄ 2022 

Het Eurovisiesongfestival 2023 zal de 67ste editie zijn van het Eurovisiesongfestival. Door de winst is Oekraïne het gastland maar vanwege de Russische invasie van Oekraïne in 2022 is er tot op heden nog nog niet bekend of het hier zal plaatsvinden, mocht dit niet het geval zijn zou er een vervangend gastland aangewezen worden.

Formule

Net zoals in voorgaande jaren waren er twee halve finales en een finale. Uit elke halve finale kwalificeerden tien landen zich voor de finale.

Volgens traditie vonden de halve finales plaats op de dinsdag en donderdag voorafgaand aan de finale die traditioneel op een zaterdag werd gehouden. De halve finales werden alleen beoordeeld door een vakjury.

Elk deelnemend land zonderde een vakjury af, maar mocht geen punten geven aan het eigen land. De vakjury’s deelden op 13 mei de punten uit aan de finalisten. Hiervoor traden de deelnemers die vrijdag buiten het zicht van de tv-camera’s apart op.

De eindresultaten van de finalisten kwamen voor de helft van de vakjury’s en voor de andere helft van het publiek thuis en in de zaal dat kon stemmen via de Eurovision-app, telefoon en sms. Deze 'tele-voters' kregen daarvoor na afloop van de laatste deelnemende act bijna een uur de kans.

De zogenoemde "Big Five", bestaande uit Duitsland, Frankrijk,, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, Italië & de winnaar Oekraïne plaatsten zich rechtstreeks voor de finale.

Mogelijke gaststad

Omdat de winnaar (Oekraïne) in oorlog zat op het moment dat ze wonnen moet er gekeken worden hoe en waar deze editie georganiseerd zal worden.


Stad Locatie Opmerking Ref.

Voorlopige lijst van deelnemende landen

Land Artiest Liedje


Verwijzingen