Aad van Toor: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 44: Regel 44:
* Aad van Toor is supporter van [[Feyenoord]].
* Aad van Toor is supporter van [[Feyenoord]].
* Aad van Toor mist een stuk van zijn linker [[pink (vinger)|pink]]. Als kind kreeg hij deze tussen de keukendeur.
* Aad van Toor mist een stuk van zijn linker [[pink (vinger)|pink]]. Als kind kreeg hij deze tussen de keukendeur.
* Op 8 januari 2008 werd Aad voor het eerst opa.{{bron|bronvermelding=http://www.showbiznewz.nl/index.php?pagina=artikelen&aid=1111}}
* Op 8 januari 2008 werd Aad voor het eerst opa van zijn kleindochter Hannah Leonarda. {{bron|bronvermelding=http://www.showbiznewz.nl/index.php?pagina=artikelen&aid=1111}}


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 8 jan 2008 21:21

Sjabloon:Acteur

Adriaan Gerard (Aad) van Toor (Maassluis, 30 oktober 1942) is een Nederlandse acteur en acrobaat. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als Adriaan van het duo Bassie en Adriaan, waarmee hij met zijn 7 jaar oudere broer Bas 27 jaar lang optrad . Aad schreef, regisseerde en componeerde deze series. Tot en met 1980 was hij officieel een acrobaat.

Hij werkte zijn lagere school af en had enkele jaren middelbaar onderwijs achter de rug toen hij samen met zijn broer Bas van Toor (Bassie), eind jaren '50' bij een circus terecht kwam. Bas had Aad immers overgehaald een acrobatenact met hem te beginnen. Na lang oefenen lukte dat. Bas en Aad werden wereldwijd al vlug bekend als The Melton Brothers (een komisch nummer) en The Crocksons (een acrobatennummer). In 1980 traden beide heren van Toor in het Amsterdamse Carré Theater, voor het laatst op als acrobaten.

Daarna startte Aad, samen met producer Joop van den Ende, in 1976 een televisieserie. Vanaf 1978 tot 1996 was Bassie en Adriaan een groot succes op de Nederlandse en Belgische televisie. Alle series en kortfilmpjes vanaf 1983 acteerde, componeerde, regisseerde en monteerde Aad zelf.

Aad trouwde in de jaren '60 en kreeg met zijn vrouw Jeanne twee zonen (André en Daniel). In het najaar van 1980 kreeg het koppel huwelijksproblemen en scheidde later van elkaar.

In 1985 richtte hij samen met zijn tweede vrouw, Ina van Woerden, een eigen bedrijf op: Adrina Produkties. Daaronder vallen ook het dochterbedrijf A&D Graphics en Inadri (voorheen Adrina producties). A&D Graphics verzorgde jarenlang de video-, cd- en dvd-inlays van zowel Bassie en Adriaan als andere televisieprogramma's. Adrina maakte onder meer bureaubladen (voor op de computer) en de officiële website van het duo. Dit productiebedrijf van Aad van Toor produceerde alle series sinds 1983, in samenwerking met Bassie Produkties (het bedrijf van Bas).

Tot en met 1986 was Aad van Toor nog erg atletisch en haalde in de Bassie en Adriaan series nog acrobatische toeren uit - ondanks dat hij in 1980 beroepshalve als acrobaat stopte. De laatste keer staat Adriaan op zijn handen in de serie Het geheim van de schatkaart. Daarna onderging Aad een operatie aan de lies, waardoor hij wekenlang niet kon trainen en bijgevolg geen acrobatische stunts meer kon doen. De latere series spelen zich dan ook niet meer af in een circus.

In 1994 hadden Bassie en Adriaan al negen avonturenseries (en tal van andere kortfilmpjes en uitzendingen) op hun naam staan. Aad was toen van mening dat dit volstond en wou stoppen. Hij vond immers dat hij zijn rol als acrobaat niet meer geloofwaardig genoeg naar voren kon brengen, omdat hij ouder en steeds dikker werd. Toch wist Bas hem over te halen om verder te gaan met Bassie en Adriaan en ze namen een jaar later een korte serie op met liedjes uit grootmoeders tijd.

Rond 1997 zou Aad van Toor onenigheid hebben gehad met Aad Klaris, de man die de muziek componeerde voor de Bassie en Adriaan series sinds 1983. Daardoor componeerde Van Toor, samen met Bert Smorenburg, verschillende nieuwe nummers die dan, in eerste instantie, gebruikt werden voor de Bassie en Adriaan cd-rom's. In de daarop volgende jaren werden de series, in samenwerking met Martijn Passchier, digitaal gerestaureerd. Ook werd daarbij alle gemaakte muziek door Aad Klaris vervangen door die van Bert Smorenburg. Hierbij werden ook vele liedjes opnieuw ingezongen, met nieuwe muziek.

In 2003 werd bij Aad van Toor een ernstige vorm van kanker aan de speekselklieren ontdekt. Dit werd veroorzaakt door het jarenlange roken. Hierdoor konden zowel de afscheidstournee als de grote afscheidsvoorstellingen, die gepland stonden voor januari 2004, niet doorgaan. Na een zware operatie en dertig bestralingen recupereerde Van Toor en kon hij op de oudejaarsdag van 2003 de 24-uurs marathon van Bassie en Adriaan op Nickelodeon zelf presenteren.

Op 1 juli 2004 opende hij met zijn broer Bas(sie) de tentoonstelling over Bassie en Adriaan in TV-Toys Museum in Dieren. Dit diende als afsluiting van het duo.

De laatste jaren doet Aad van Toor het rustig aan. Hij is bezig aan een autobiografisch boek en gaf eind 2004 didactisch advies aan de Sinterklaasfilm 'Sinterklaas en het geheim van het Robijn'. Momenteel woont hij het hele jaar door in Benalmádena (Spanje).

In juli 2007 werd bekend dat Aad van Toor voor het eerst opa wordt. Zijn jongste zoon Daniël en zijn vriendin verwachten in februari 2008 hun eerste kind.

Trivia

  • Bas en Aad hebben diverse malen ruzie gehad, veelal om artistieke redenen. Begin de jaren '80 betekende een ruzie bijna het einde van hun circus. In juli 2003 kregen beide broers weer ruzie toen bij Aad de diagnose kanker werd vastgesteld. Deze laatste ruzie werd datzelfde jaar terug bijgelegd. Bas en Aad zien elkaar nog regelmatig.
  • Aad van Toor is supporter van Feyenoord.
  • Aad van Toor mist een stuk van zijn linker pink. Als kind kreeg hij deze tussen de keukendeur.
  • Op 8 januari 2008 werd Aad voor het eerst opa van zijn kleindochter Hannah Leonarda. [bron?]

Zie ook

Externe links