RuneScape: verschil tussen versies

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 56: Regel 56:
RuneScape kan gespeelt worden met high detail of low detail graphics. High detail heeft betere texturen en low detail heeft een simpelere uitzicht dat vertragining op oudere computers kan vermijden.
RuneScape kan gespeelt worden met high detail of low detail graphics. High detail heeft betere texturen en low detail heeft een simpelere uitzicht dat vertragining op oudere computers kan vermijden.


In mei [[2008]], heeft Jagex gezegt dat ze plannen hebben voor een grote grafische update. De grote veranderingen zullen bestaan uit: een full-screen mode, meer texturen en shaduwen en meer details. Deze update is compleet optioneel. Jagex zei op 2 juni dat de update in juli zal plaatsvinden.
In [[mei 2008]], heeft Jagex gezegt dat ze plannen hebben voor een grote grafische update. De grote veranderingen zullen bestaan uit: een full-screen mode, meer texturen en [[schaduw]]en en meer details. Deze update is compleet optioneel. Jagex zei op 2 juni dat de update in juli zal plaatsvinden.


==Skills==
==Skills==

Versie van 28 jun 2008 13:28

Deze pagina is beveiligd tegen bewerkingen van anoniemen en nieuwe gebruikers RuneScape is een op Java gebaseerd 3D Massive Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG), gelanceerd door Jagex Ltd op 4 januari 2001. Er zijn twee versies binnen het spel, P2P (PayToPlay) waarbij je betaalt voor extra's en F2P (FreeToPlay), de gratis versie. Er zijn ongeveer 5 miljoen F2P spelers en over 1 miljoen P2P. RuneScape was gemaakt door Andrew Gower, de auteur van DeviousMUD, de eerste versie van RuneScape in 1998. Spelers kunnen met elkaar communiceren door door te: ruilen, chatten, tegen elkaar te vechten of minigames te spelen waarbij je met andere spelers samen moet werken.

Geschiedenis

De allereerste versie van Runescape heette DeviousMUD en was gemaakt door Andrew Gower. Dit was slechts een bètaversie die nog niet openbaar gemaakt werd. In 1999 schreef Gower het hele bestand over, deze tweede versie van het programma had dezelfde naam en dezelfde grafische elementen en was publiekelijk te spelen voor een week. In oktober 1999 herschreef Gower het voor een derde maal, dit keer met behulp van zijn twee broers: Paul en Ian. Het spel kreeg 3D grafische elementen en 2D sprites.

RuneScape Classic, ook wel RS-Classic en RS1 genoemd, is de eerste versie van het spel. Het werd op Java 3D gebaseerd (als MMORPG) en gelanceerd door Jagex Ltd. In januari 2001 kwam het op de markt als gratis spel. In december 2001 besloot Jagex om zich enkel te focussen op RuneScape. Het spel werd helemaal uitgewerkt en Andrew Gower werd hoofdontwikkelaar bij het bedrijf. Na februari 2002 kwam het betaalde spel. In maart 2004 werd RuneScape 2 (nu algemeen bekend als 'RuneScape') vrijgegeven met zowel gratis als betaalde versies. Sinds 2 augustus 2005 is RuneScape Classic alleen nog toegankelijk voor betalende spelers die het speelde in de eerste zes maanden van hun memberschap omdat de beveiliging van RS-Classic veel minder was dan de nieuwe versie van het spel en daarom werd misbruikt.

De vierde versie werd gemaakt in 2003. Het spel werd alweer opnieuw geschreven. Het spel werd eerst RuneScape 2 genoemd, maar tegenwoordig is het de enige versie die nog gespeeld kan worden, en wordt het kortweg RuneScape genoemd. Versie 1 wordt nu RuneScape Classic genoemd. De definitieve versie van 'RS2' was klaar op 29 maart 2004. Dit is de meest bekende versie, en de versie die nog steeds verbeterd wordt.

Sinds 2007 is de Duitse vertaling van het spel beschikbaar. Andere talen zullen waarschijnlijk volgen.

Gratis of betalend

De servers (werelden) van RuneScape zijn ingedeeld in F2P (free to play: gratis om te spelen) en P2P (pay to play: betalen om te spelen, ook wel members genoemd). Gratis spelende leden kunnen maar ongeveer een derde van de totale wereld verkennen en er ligt een beperking op de beschikbare skills, missies en voorwerpen. Betalend spelen krijgen meer skills, voorwerpen en een grotere wereld. Sommige skills geven toegang tot de vele guilds, speciale plaatsen waar die skills extra goed getraind kunnen worden. Sommige guilds zijn alleen beschikbaar voor betalende spelers, zoals de ranging guild (gilde voor de boogschutters). Hoe hoger de skills, hoe meer je kunt doen in RuneScape.


Feiten en techniek

RuneScape is een van de grotere online spellen. Het spel kent meer dan 5 miljoen gebruikers die iedere maand inloggen. Er zijn vaak meer dan 100.000 spelers online en in drukke weekends meer dan 200.000, verspreid over zo'n 150 servers waar maximaal 2000 mensen op kunnen. (Nieuwe servers worden regelmatig toegevoegd.) De nummering gaat echter door tot 160. Dit komt doordat werelden ontbreken omdat ze in onderhoud zijn. Wereld 122, 139, 140 en 146 zijn de servers van de Duitse versie van het spel. Er lopen vaak enkele spelers rond die een oogje in het zeil houden op de servers. Deze spelers zijn te herkennen aan het kroontje voor hun naam als ze spreken. Spelers met een zilveren kroontje zijn Player Moderators en spelers met een gouden kroontje zijn Jagex medewerkers.

Deze servers zijn gevestigd in de Verenigde Staten (San Francisco, Atlanta, Miami, New York, Seattle, St Louis, Chicago, San José, Dallas), het Verenigd Koninkrijk (Londen), Canada (Toronto, Vancouver), Nederland (Amsterdam), Australië(Sydney), Zweden (Stockholm) en Finland.

RuneScape is een client/server applicatie. De speler gebruikt op zijn computer een Java-applet om het spel te spelen. De applet communiceert met de server om de acties van de speler door te geven en de acties van de andere spelers te ontvangen.

Er zijn ook nog twee servers die nog RuneScape Classic (de eerste versie van het spel) draaien, maar die zijn enkel toegankelijk voor betalende leden die de laatste 6 maanden nog op Runescape Classic zijn geweest. Er kunnen dus geen nieuwe accounts voor aangemaakt worden.

Gameplay

Het spel draait om een middeleeuws fantasiethema, dat lijkt op spellen zoals Warcraft of EverQuest. Bijzonder in Runescape is dat het ook speelbaar is zonder te vechten of andere activiteiten te ontplooien maar door het bereiden van pizza's of het omhakken van bomen.

Basis van de gameplay is de mogelijkheid om via allerlei activiteiten experience points (XP = ervaringspunten) te verzamelen, die leiden tot het verkrijgen van levels in een skill. De kracht van een speler in een gevecht wordt uitgedrukt door middel van combat level; een samenstelling van skills die te maken hebben met aspecten van vechten (Attack, Strength, Defence, Ranged, Prayer, Magic, Hitpoints en voor members ook Summoning).

Quests

Een belangrijk onderdeel van RuneScape zijn quests: opdrachten die vooraf zijn ingesteld. Deze opdrachten kunnen van alles inhouden: boodschappen overbrengen naar andere karakters in het spel, monsters doden, skills gebruiken om dingen te doen of maken, dungeons doorlopen, items zoeken of puzzels oplossen. De meeste quests geven beloningen in de vorm van XP, geld of items. Sommige quests zorgen voor toegang tot extra skills.

Minigames

Normaal gezien sta je als speler tegen de omgeving te spelen, er zijn wel enkele minigames waar je tegen een andere speler kan vechten. Je hebt de Duel Arena, waarin je 1 tegen 1 gevechten kan doen. Bounty Hunter, waarin je een andere speler moet zoeken en hem doden. Clan Wars, waarin 2 clans tegen elkaar kunnen vechten. Voor betalende leden heb je tenslotte ook nog Castle Wars en de Fight Pits.

Chatten

Spelers kunnen met elkaar communiceren door middel van een chat in het spel. Om ongewenst taalgebruik te voorkomen, worden bepaalde lettercombinaties gecensureerd door middel van sterretjes (****). Hierdoor wordt Nederlands taalgebruik soms onterecht gefilterd, omdat het mogelijk ongewenste woorden zijn in het Engels (bijv: woorden als kom, dik en kok omdat die dezelfde uitspraak hebben als bepaalde Engelse woorden). Er is nu ook een Clan Chat, waarmee je enkel met leden van je eigen clan kan praten of met leden van de clan waar je in zit.

Graphics

RuneScape kan gespeelt worden met high detail of low detail graphics. High detail heeft betere texturen en low detail heeft een simpelere uitzicht dat vertragining op oudere computers kan vermijden.

In mei 2008, heeft Jagex gezegt dat ze plannen hebben voor een grote grafische update. De grote veranderingen zullen bestaan uit: een full-screen mode, meer texturen en schaduwen en meer details. Deze update is compleet optioneel. Jagex zei op 2 juni dat de update in juli zal plaatsvinden.

Skills

In Runescape zijn er heel wat skills (vaardigheden) om te trainen. Er zijn member skills en non-member skills.

De non-member skills zijn:

  • Attack: Aanval. Hoe hoger je attack level, hoe groter de kans dat je aanval raak is. Ook kun je dan betere wapens gebruiken die meer schade kunnen toebrengen aan je vijand(en).
  • Strength: Kracht. Hoe hoger je strenght level, hoe meer schade je de vijand toebrengt als je hem raakt. Toch hangt veel ook af van de sterkte van je wapens.
  • Defence: Verdediging. Hoe hoger je defencelevel, hoe lager de kans dat je geraakt wordt door een aanval. De aanval zal uiteraard niet minder schade doen. Ook kan je betere bescherming dragen.
  • Hitpoints: Jouw levenspunten. Tijdens het vechten zul je levenspunten verliezen, als je er geen meer over hebt ga je dood. Als je er niet veel meer over hebt kun je iets eten om ze terug bij te vullen. Deze skill train je door monsters aan te vallen.
  • Ranging: Boogschieten, dit kan met pijl en boog, kruisbogen, werpmessen (members), bijlen (members), werpsperen(members) en zelfs met salamanders (members). Een hoger level geeft toegang tot betere wapens en betere bescherming.
  • Magic: Magie, het vermogen om spreuken uit te spreken. Voor deze spreuken heb je magische rune-stenen nodig, die volgens bepaalde NPC's nodig zijn om magie voor iedereen mogelijk te maken. Er zijn verschillende soorten spreuken: spreuken om de tegenstander aan te vallen of verzwakken, er zijn ook teleportatiespreuken. En spreuken die voorwerpen in andere veranderen (botten in fruit, ruilbaar voorwerp in geld). Members kunnen na enkele quests nog een 'Ancient' en een 'Lunar' spreukenboek vrijspelen, hiermee kan je andere spreuken doen.
  • Cooking: Voedsel koken. Met het eten van voedsel krijg je je levenspunten terug. Hoe hoger je cookinglevel, des te beter voedsel je kan koken. Als je cookinglevel laag is kunnen sommige dingen aanbranden. Koken kan je op een vuur of op een fornuis.
  • Woodcutting: Bomen omhakken. Het hout dat je hier mee krijgt kan je opbranden, verkopen en members kunnen er bogen van maken. Naarmate je level stijgt kun je grotere bomen omhakken, kan je betere bijlen gebruiken en hak je bomen sneller om. Members kunnen ook speciale kanobomen omhakken om er de River Lum mee te bevaren.
  • Firemaking: Vuur maken. Als je firemaking level hoger is kan je betere houtsoorten opbranden, je zult er ook sneller in slagen om vuur aan te steken. Members gebruiken de skill ook om lantaarns aan te steken en Shades te cremeren in een minigame.
  • Fishing: vissen. Met een hoger fishing level kun je meer en betere vissen vangen, deze vissen kan je dan koken zodat ze je levenspunten weer kunnen aanvullen.
  • Mining: Met deze skill kan je erts uit de rotsen delven, deze erts kan je dan smeden tot metalen voorwerpen
  • Smithing: Smeden: Met de erts uit de mining skill kan je wapens smeden, eerst moet je de erts in een hoogoven smelten tot staven. Deze staven kan je bewerken tot wapens, harnassen en schilden.
  • Crafting: Het vermogen om dingen te vervaardigen zoals juwelen met edelstenen, potten, leder en glas (members).
  • Prayer: Bidden, door botten van verslagen tegenstanders te begraven verhoog je je aanzien bij de goden. Bij een hoog prayer level krijg je van de goden tijdelijk speciale krachten die je helpen tijdens het vechten: zo kan je tijdelijk je strength, attack of defence verhogen, beschermen tegen aanvallen, etc.
  • Runecrafting: Runes maken. Runen worden gebruikt om magische spreuken uit te spreken en zijn dus de grondstof voor de magic skill. Als je level hoger wordt kun je betere en grotere hoeveelheden runes maken. Voor deze skill te beginnen moet je eerst de 'Rune Mysteries Quest' gedaan hebben.


Voor de members zijn er ook nog:

  • Agility: Lenigheid. Je traint deze skill door hindernissenparcours af te leggen. Met een hoog agility kan je op bepaalde plaatsen een binnendoorweg nemen. Je krijgt dan ook sneller je energie terug na het rennen (waardoor je sneller terug kan lopen). Ten slotte kan je nog veel schade voorkomen bij thieving.
  • Farming: Het planten en oogsten van groenten en kruiden. Je kunt ook (fruitbomen) planten en zelfs speciale 'spirit trees' die je kunnen teleporteren. Net als in het echte leven hebben planten hier tijd nodig om te groeien.
  • Fletching: Het maken van pijlen, bogen en kruisbogen uit hout en andere grondstoffen.
  • Herblore: Het brouwen van magische drankjes die tijdelijk een van je skills verhogen of vergif genezen. Je moet de 'Druidical Ritual' quest doen om met deze skill te kunnen beginnen.
  • Slayer: Je kunt opdrachten krijgen van zogenaamde "slayermasters" om een aantal monsters van een bepaalde soort te verslaan. Hiervoor krijg je experience waardoor je speciale monsters die normaal onkwetsbaar zijn kan verslaan.
  • Thieving: Stelen van NPC's, stelen uit kisten en van markt kraampjes. Op voorwaarde dat je niet betrapt wordt natuurlijk.
  • Construction: Je eigen RuneScape huis (POH: Player-owned House) bouwen en bemeubelen. Je kan er opslagruimtes voor spullen uit je bank maken, spelletjes spelen, vechten, koken, je uiterlijk veranderen, enz.
  • Hunting: Het vangen van verschillende dieren en insecten zoals: vlinders, vogels enz..., door middel van netten en vallen.
  • Summoning: Speciale beesten uit een andere wereld oproepen, waarna ze je kunnen bijstaan in allerlei taken. Voor deze skill moet je de quest 'Wolf Wistle' hebben gedaan.

Mini games

Runescape heeft een aantal minigames waarmee je je skills kunt trainen of die louter dienen ter amusement. De meeste minigames zijn alleen toegankelijk voor de betalende leden. De minigames hebben specifieke benodigdheden en beloningen als je slaagt. Daarnaast zijn de mini games opgedeeld in:

- Safe: veilig om te spelen, ga je dood, dan hou je alle spullen

- High Risk/gevaarlijk: ga daar dood, dan verlies je spullen.

Enkele voorbeelden:

  • Barbarian Assault: Een team van 5 spelers (verdeeld over 4 taken) moeten samenwerken om de penance te verslaan. De taken zijn:
    • 'Attacker' Monsters verslagen door met ze te vechten.
    • 'Defender' Met voedsel de penance runners naar een val lokken.
    • 'Collector' Als er een monster doodgaat laat het eieren vallen, de collector moet deze verzamelen.
    • 'Healer' De penance healers vergiftigen met vergiftigd voedsel en je teamleden healen met een genezende drank.

Het spel gaat over 10 levels (waves genaamd). In de laatste wave komt de penance queen, deze moet met speciale omega eieren gedood worden, iedereen moet helpen deze te maken. Na elke geslaagde wave krijg je hounour points. Deze kan je gebruiken om beter te worden in je taak, maar je kan ze ook vergokken voor items. deze mini game is safe

  • Barrows: In de 3e eeuw van Runescape, gingen 6 broers ten strijde tegen Lord Drakan, ze hebben de strijd echter nooit levend bereikt. Na hun dood maakten de medegezellen van de broers, 6 grafheuvels voor hen. Tijdens de minigame dring je de grafheuvel binnen, vecht je tegen de geesten van de 6 broertjes. Elk van deze broers heeft een speciale kracht tijdens het vechten. Uiteindelijk daal je dieper in de tombe om door puzzeldeuren een kist te bereiken. In deze kist heb je een kans om een stuk van de broers hun speciale bescherming te vinden. Als je 4 stukken van dezelfde broer aan hebt kan je ook zijn speciale kracht tijdens het vechten gebruiken. Dit armour is na 15 uur dragen compleet versleten en kan gemaakt worden in POH (Player Owned House) of op de Void Knights' Outpost. Deze mini game is High risk/gevaarlijk
  • Bounty Hunter: In deze minigame moet je een andere speler zoeken en doden in een oude vulkaan. Je kan echter ook iemand anders kiezen. Is als vervanging van de oude wildernis (wildy) neergezet, omdat deze is verdwenen na een aantal grote updates. Deze mini game is High risk/gevaarlijk
  • Castle Wars: Een onbeperkt aantal spelers wordt min of meer gelijk verdeeld over een Saradomin en Zamorak kamp. Elk team krijgt een eigen kasteel met een vlag. Het is de bedoeling naar het andere kasteel te gaan om daar de vlag te gaan stelen en naar je eigen kamp te brengen, hiervoor krijg je elke keer 1 punt. Je kunt dit verhinderen door de tegenstander te doden door met hem te vechten, maar je kunt ook barricades plaatsen om de doorgang voor iedereen te verhinderen. De ploeg met de meeste punten krijgt speciale tickets, deze kun je inruilen voor gekleurde Castle Wars armour. Deze mini game is safe
  • Fist of Guthix: Bij deze minigame moet je als hunted zo veel mogelijk energie verzamelen uit de vuist van guthix voordat je door de hunter wordt gedood. Als je de hunter bent moet je je doelwit zo snel mogelijk doden en zorgen dat die zo weinig mogelijk energie kunnen verzamelen: degene die aan het eind van het spel het meeste energie heeft verzameld wint namelijk en krijgt een aantal fist of guthix tokens. Met deze tokens kun je in de hal van het spel een aantal speciale pakken, handschoenen en schilden kopen die een bepaalde skill ondersteunen. Sommige gekochte dingen van deze mini game slijten op dezelfde manier als Barrows armour.deze mini game is safe
  • Pest Control: De Void Knights zorgen voor balans op hun eilanden. Deze balans wordt verstoord door slechte monsters die uit portals komen. Een groep van 5 tot 25 spelers moet de slechte monsters doden, de portals vernietigen en tegelijk nog een Void Knight in het midden van het eiland in leven proberen te houden. Als je hier in slaagt krijg je 2 punten bij de 'Novice boot' (voor combat lv 40+), 3 punten bij 'Intermediate boot' (voor combat lv 70+) en 4 punten bij de 'Veteran boot' (voor combat lv 100+) en een beetje geld (het geld wordt berekent als: combat level × 10 = aantal gp). Let er wel op: je krijgt alleen geld als je de vier portals hebt vernietigd, anders krijg je alleen een Void Knight Point. De punten kun je inruilen in onder andere experience in de combat skills, in de vorm van 1 punt, 10 punten (1% bonus) en 100 punten (10% bonus) tegelijk omruilen voor experience. Het is ook mogelijk om je punten om te ruilen voor herbs en coal en/of de speciale Void Knight armor en de Void Knight Staff.deze mini game is safe
  • Shades of Mort'ton: Na de 'Shades of Mort'ton' quest kan je deze minigame spelen. Tijdens de minigame moet je een tempel repareren of de aanvallende shades doden, zo krijg je sanctity. Deze kun je gebruiken om olijfolie in heilige olie te veranderen. Deze kan je op houtblokken doen om 'pyre logs' te maken. Met deze logs kan je shades cremeren, die je in een dungeon kan vinden. Van het cremeren krijg je sleutels om dieper de tempel in te gaan en daar kisten te openen. In deze kisten zit een beloning gaande van wapens, armour, fine cloth (om splitbark armour te maken), runes en geld. Buiten dit krijg je ook nog experience in crafting, firemaking, prayer en combat.deze mini game is High Risk/gevaarlijk
  • Tears of Guthix: Juna de slang bewaakt een minigame voor meer dan 3000 jaar. Je mag de minigame betreden na de 'Tears of Guthix' quest gedaan te hebben. Tijdens de minigame moet je tranen van de muren opvangen. Met de blauwe win je 1 punt, met de groene verlies je 1 punt. Je tijd wordt bepaald door je Quest Points, meer Quest Points is meer tijd. Als de tijd op is, krijg je experience in je laagste skill. Is die skill 30 of hoger bedraagt het 60xp per opgevangen traan. Om uitbuiting te voorkomen mag je maar 1 keer per week spelen, tijdens die week moet je ook oftewel 100 000xp in eender welke skill (mogen er ook meer zijn), oftewel moet je 1 Quest Point verdiend hebben.deze mini game is safe
  • Temple Trekking: Voor met deze minigame te beginnen moet je eerst de quest 'In aid of the Myreque' gedaan hebben. In deze quest leer je de slechte leefomstandigheden in Burgh de Roth kennen. Tijdens de minigame moet je vluchteling uit Burgh de Roth naar de tempel naar Misthalin loodsen door het gevaarlijke Morytania. De tocht is vol gevaren. Je komt in kleine plaatsjes moeras monsters of kleine puzzeltjes tegen. Vele van deze monsters hebben speciale wapens of items nodig vooraleer je ze kan verslaan. Als je slaagt krijg je een certificaat dat je in Burgh de Roth kan inwisselen voor items. deze mini game is High Risk/gevaarlijk
  • Burgh de Roth Ramble: Deze minigame is bijna hetzelfde als Temple Trekking, het enige wat erin verschilt in dat je in plaats van mensen van Burgh de Roth naar Misthalin loodst, je ze van Misthalin naar Burgh de Roth loodst.deze mini game is High Risk
  • TzHaar Fight Pit: Dit is waarschijnlijk een van de simpelste minigames in heel RuneScape. Een heleboel spelers worden getransporteerd naar de Fight Pit en kunnen elkaar aanvallen. De winnaar is degene die het langste in leven blijft. Bij het buitengaan wint deze speler Tokkul, het geld van de TzHaar.deze mini game is safe
  • TzHaar Fight Cave: Het doel van deze mini game is in 63 'waves' (rondes) alle monster te verslaan, met in de laatste wave het sterkste monster van heel RuneScape, de level 702 TzTok-Jad. Als het lukt om ook de TzTok-Jad te verslaan, win je de 'Fire Cape' en ontvang je Tokkul, de munteenheid van de TzHaar. deze mini game is safe

Emotes

Met Emotes kan je je emoties uitdrukken. Er zijn heel wat verschillende Emotes, je kan 'ja' en 'nee' knikken, doen alsof je verdrietig bent, nadenken, schouders ophalen of dansen. Sommige emotes krijg je niet van in het begin, maar moet je vrijspelen zoals in Random Events (lett. toevalige gebeurtenissen) te doen, zoals 'Zombie Walk', 'Zombie Dance', 'Climbing Rope', 'Glass Box' en dergelijke. Je krijgt er ook een paar in de Stronghold of Security, een dungeon in Barbarian Village. Enkele emotes werden ook verkregen bij een voorbije feestdag, zoals Kerstmis, Pasen of Halloween. (zoals de Snowman Dance met Kerstmis 2007, Bunny Hop en Scared). Members kunnen ook nog enkele emotes vrijspelen in de 'Lost Tribe' quest. Nog een emote kan enkel gedaan worden tijdens het dragen van een skill cape, een cape voor mensen met 99 in een bepaalde skill, er is er ook een als je alle quests gedaan hebt. De laatste emote, air guitar, kun je krijgen door 500 muziekjes vrij te spelen.

Economie

De prijzen van de items is RuneScape worden uitgedrukt in 'gp', dit betekent gold pieces (goudstukken). Deze eenheid is zo weinig waard dat spelers prijzen meer in 'k' uitdrukken (1k=1000gp). Hogere prijzen kunnen ook in miljoenen uitgedrukt worden (mill). Op sommige plaatsen in de members wereld worden ook andere munteenheden gebruikt, zoals 'Tokkul' in het TzHaar gebied, 'Ecto-tokens' in Port Phasmatys en 'Trading Sticks' diep in de jungle. Verschillende minigames hebben ook hun eigen ticketsysteem.

De economie van RuneScape lijkt op de echte economie. De prijzen voor de items (=voorwerpen) in RuneScape worden gevormd door vraag en aanbod. Dit wil zeggen dat als er veel vraag naar een item is de prijs ervan snel zal stijgen. Het tegenovergestelde kan ook, de prijzen dalen dan door een overaanbod van een item. In RuneScape is er veel concurrentie en kun je als individuele speler moeilijk de prijs van een item beïnvloeden. De economie van RuneScape heeft ook net als de echte economie last van inflatie. Vele items werden dan ook mettertijd duurder. Om dit tegen te gaan zorgen de makers van RuneScape soms voor manieren dat er veel geld uit de economie gaat (zoals de "Construction" skill.) Deze skill kost veel geld waardoor de spelers hun voorwerpen verkochten met als gevolg veel aanbod en lagere prijzen. Tegenwoordig worden de prijswijzigingen van de voorwerpen onder controle gehouden door een handelsysteem dat de Grand Exchange wordt genoemd. Maar toch zijn er nog steeds zeldzame items die steeds meer waard worden, vaak omdat ze slechts eenmalig verkrijgbaar waren en er dus nu nog maar een beperkt aantal in het spel circuleren. Het beste voorbeeld hiervan zijn Party Hats

Problemen

  • Scamming: Eén van de problemen waarmee je vaak wordt geconfronteerd in RuneScape is oplichting, of zoals men het op RuneScape noemt: scamming. Allerhande technieken worden gebruikt om een andere speler op oneerlijke wijze voorwerpen afhandig te maken of wachtwoorden te weten komen. In september 2007 is zelfs een speler na mishandeling en onder bedreiging gedwongen zijn account af te staan. Het slachtoffer hiervan kan de scammer wel reporten. De scammer kan hierdoor voor onbepaalde tijd verbannen worden of een mute krijgen. Dat betekent dat je het spel wel kunt spelen, maar de berichten die je verstuurt bij niemand te zien zijn. Als de scammer vaker zulk soort dingen heeft gedaan of dat wat hij heeft gedaan is heel ernstig dan kan die speler of zijn account word voor altijd verbannen worden. Of hij komt (ook) in aanmerking voor een zogenoemde IP ban. Dat betekent dat het spel niet meer gespeeld kan worden via dat IP adres. Als er toch een IP ban op een server wordt gezet waar meerdere spelers spelen kan die speler contact opnemen met Customer Support, een onderdeel van Jagex, om de IP ban ongedaan te maken en de straf tot een verlengde ban voor de andere speler te beperken.
  • Macroing: Een andere problematiek is het grote gebruik van zogenaamde macro's, ook beter bekend onder de naam autominers, of autoclickers, waarbij men een programma het spel laat spelen, zonder daarbij zelf aanwezig te zijn. Macroing destabiliseert de economie en geeft een oneerlijk voordeel tegenover andere spelers. Ook hiervoor kun je gerapporteerd en verbannen worden. Op 13 december maakte Jagex bekend dat ze vergaande acties gingen ondernemen om deze macro's aan te pakken. Deze maatregelen hadden het effect dat de macro's bijna allemaal verdwenen waren, maar daar kwam wel bij dat een gedeelte van de RuneScape spelers zelf ook stopte met spelen.

Externe link

  • (en) (de) RuneScape Website.


noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)