Buitenveldertbaan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Bijnaam toegevoegd (uit artikel Luchthaven Schiphol)
Regel 8: Regel 8:
In de volksmond staat deze baan ook wel bekend als ''Bulderbaan''.
In de volksmond staat deze baan ook wel bekend als ''Bulderbaan''.


== Spotten bij de Buitenveldertbaan ==
== [[Vliegtuigspotter|Spotten]] bij de Buitenveldertbaan ==
[[Afbeelding:Schiphol & Heidepark 070.jpg|thumb|right|Een vliegtuig landt op de buitenveldertbaan]]
[[Afbeelding:Schiphol & Heidepark 070.jpg|thumb|right|Een vliegtuig landt op de Buitenveldertbaan]]


De Buitenveldertbaan heeft een officiële spottersplek bij de McDonald's. Deze plek ligt hoger dan de baan, en geeft daarmee een beter uitzicht op startende en landende vliegtuigen. De spottersplek valt te bereiken door af te slaan bij de afslag lang parkeren. Ook kan de spottersplek worden bereikt vanaf Schiphol Plaza met de bus van Schiphol Sternet, waarvoor 2 strippen zijn vereist. Tenslotte kan de plek worden bereikt met de bus naar P3-lang parkeren. Vanaf daar kunnen gegadigden over het fietspad richting de baan lopen over een afstand van ongeveer 2,5 kilometer.
De Buitenveldertbaan heeft een officiële spottersplek bij de [[McDonald's]]. Deze plek ligt hoger dan de baan, en geeft daarmee een goed uitzicht op startende en landende vliegtuigen. De spottersplek valt te bereiken door af te slaan bij de afslag lang parkeren. Ook kan de spottersplek worden bereikt vanaf Schiphol Plaza met de bus van Schiphol Sternet, waarvoor 2 strippen zijn vereist. Tenslotte kan de plek worden bereikt met de bus naar P3-lang parkeren. Vanaf daar kan men over het fietspad richting de baan lopen over een afstand van ongeveer 2,5 kilometer.


== Bijlmerramp ==
== Bijlmerramp ==

Versie van 9 jan 2009 18:09

Sjabloon:Navigatie banen Schiphol

De Buitenveldertbaan (09 - 27) is een van de start- en landingsbanen van de Nederlandse luchthaven Schiphol, die werd aangelegd in het einde van de jaren '60. De baan ligt ten oosten van de Zwanenburgbaan en is genoemd naar de Amsterdamse wijk Buitenveldert omdat de aanvliegroute over deze wijk voert. De Buitenveldertbaan is 45 meter breed en 3450 meter lang. Hij kruist de autosnelweg A4 zodat voor het wegverkeer een tunnel moest worden gebouwd, de Schipholtunnel, en kruist ook de Aalsmeerbaan.

Dit is een secundaire baan, net als de Aalsmeerbaan. Het aanvliegen van de baan veroorzaakt veel geluidsoverlast in Amsterdam-Zuidoost, Buitenveldert, Amstelveen-noord en het Amsterdamse Bos, maar de Buitenveldertbaan ligt gunstig voor landingen bij de in het gebied vaak voorkomende westenwind en zuidwestenwind en wordt daarom toch regelmatig gebruikt. Van en naar het westen wordt de baan zelden gebruikt. Tussen 23.00 en 06.00 uur mag de Buitenveldertbaan alleen worden gebruikt als de Polderbaan en de Kaagbaan niet kunnen worden gebruikt.

In de volksmond staat deze baan ook wel bekend als Bulderbaan.

Spotten bij de Buitenveldertbaan

Een vliegtuig landt op de Buitenveldertbaan

De Buitenveldertbaan heeft een officiële spottersplek bij de McDonald's. Deze plek ligt hoger dan de baan, en geeft daarmee een goed uitzicht op startende en landende vliegtuigen. De spottersplek valt te bereiken door af te slaan bij de afslag lang parkeren. Ook kan de spottersplek worden bereikt vanaf Schiphol Plaza met de bus van Schiphol Sternet, waarvoor 2 strippen zijn vereist. Tenslotte kan de plek worden bereikt met de bus naar P3-lang parkeren. Vanaf daar kan men over het fietspad richting de baan lopen over een afstand van ongeveer 2,5 kilometer.

Bijlmerramp

Toen op 4 oktober 1992 een Boeing 747-vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al boven het Gooimeer motorpech kreeg, verzocht de gezagvoerder de luchtverkeersleiding op Schiphol te mogen landen op de Buitenveldertbaan, in plaatst van op de Kaagbaan die op dat moment in gebruik was. Dit nimmer opgehelderde verzoek vormde de inleiding tot de Bijlmerramp.

Antonov An-225

Op 6 juli 2008 is om 14:35 uur de Antonov An-225, het grootste vliegtuig ter wereld, geland op de Buitenveldertbaan.

Externe link