Vliegveld De Kooy: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MystBot (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 37: Regel 37:
*''Banen'': 1 betonbaan 04-22, lengte: 1275 m, breedte: 30 m voorzien van ''[[Instrument Landing System]]'' (ILS). Localizer: (DK) 109.7 MHz.
*''Banen'': 1 betonbaan 04-22, lengte: 1275 m, breedte: 30 m voorzien van ''[[Instrument Landing System]]'' (ILS). Localizer: (DK) 109.7 MHz.
*ICAO-[[Luchthaven identificatie Code|luchthaven identificatiecode]] '''EHKD'''
*ICAO-[[Luchthaven identificatie Code|luchthaven identificatiecode]] '''EHKD'''
*Alle [[zweefvliegen (sport)|zweefvliegactiviteiten]] zijn i.v.m. de komst van het ILS verplaatst naar de Wieringermeer.
*Alle [[zweefvliegen (sport)|zweefvliegactiviteiten]] van [[Zweefvliegclub Den Helder]] zijn i.v.m. het toegenomen vliegverkeer op De Kooy verplaatst naar de Wieringermeer.
*Vluchten met [[modelvliegtuig]]jes 's avonds en in de weekeinden vanaf de grasdelen.
*Vluchten met [[modelvliegtuig]]jes 's avonds en in de weekeinden vanaf de grasdelen.
*''Meteo'': actuele weergegevens voor EHKD via de [[Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut|KNMI]] [[METAR]]-pagina (zie Externe link).
*''Meteo'': actuele weergegevens voor EHKD via de [[Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut|KNMI]] [[METAR]]-pagina (zie Externe link).

Versie van 28 sep 2010 22:33


Vliegveld de Kooy
Den Helder Airport
Marinevliegkamp de Kooy
De Kooy Airfield
IATA: DHRICAO: EHKD
Algemene informatie
Plaats Den Helder
Hoogte 1 m / 4 ft
Coördinaten 52° 55′ NB, 04° 46′ OL
Tijdzone UTC+1
Website www.denhelderairport.nl
Locatie in Nederland
Vliegveld De Kooy (Nederland)
Vliegveld De Kooy
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
04/22 1275 m / 4,183 ft beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Vliegveld de Kooy of Den Helder Airport (ook: Marinevliegkamp de Kooy) is een Nederlands vliegveld ten zuidoosten van Den Helder.

Van oorsprong een vliegveld van de Marine Luchtvaartdienst maar tegenwoordig wordt het meer voor burgerluchtvaart gebruikt. De meeste vluchten op Vliegveld de Kooy zijn zogenaamde offshore helikoptervluchten, bijvoorbeeld naar booreilanden en productieplatforms.
Ook bevindt zich op het marinedeel de Aero Club Maritime die dagelijks gebruik maakt van het veld en Heldair Aviation, een bedrijf voor airwork zoals luchtfotografie en asverstrooien, gebruikt het veld voor rondvluchten boven Noord-Holland en de Waddeneilanden.

Vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht
Twee van de helikopters op het vliegveld

Bijzonderheden

  • Locatie: 52°.55.40'N 4°.46.84'E
  • Banen: 1 betonbaan 04-22, lengte: 1275 m, breedte: 30 m voorzien van Instrument Landing System (ILS). Localizer: (DK) 109.7 MHz.
  • ICAO-luchthaven identificatiecode EHKD
  • Alle zweefvliegactiviteiten van Zweefvliegclub Den Helder zijn i.v.m. het toegenomen vliegverkeer op De Kooy verplaatst naar de Wieringermeer.
  • Vluchten met modelvliegtuigjes 's avonds en in de weekeinden vanaf de grasdelen.
  • Meteo: actuele weergegevens voor EHKD via de KNMI METAR-pagina (zie Externe link).
  • Instrumenten-vliegprocedures: MTIP in PDF-formaat te downloaden vanaf de website van de Amerikaanse NGA (zie onder Externe link).
  • Nav.Aid: 1,1 NM zuidwest van het veld radiobaken DEN HELDER VOR-DME (HDR 115.550 MHz CH102 Y).
  • Communicatie: Approach VHF 119.1 MHz, UHF 343.3 MHz, UHF 362.3 MHz, Final VHF 123.3 MHz, UHF 341.775 MHz, Tower VHF 120.125 MHz, UHF 362.0 MHz, UHF 257.8 MHz, Ground VHF 121.725 MHz, UHF 362.0 MHz.

Heden

De Kooy was tot 4 juli 2008 thuisbasis van de Groep Maritieme Helikopters (MARHELI) van de Marine Luchtvaartdienst MLD. Vanaf 4 juli 2008 valt De Kooy onder het Defensie Helikopter Commando.

Toekomst

Eerste Nederlandse NH-90 NFH op MVKK

In het op 4 juli 2008 opgerichte Defensie Helikopter Commando (DHC) zijn alle luchtmacht- en marinehelikopters ondergebracht. Tot medio 2011 zal de huidige organisatie op Maritiem Vliegkamp De Kooy getransformeerd worden tot de definitieve vorm binnen het DHC. De transitie loopt parallel aan de invoering van de nieuwe NH-90 helikopter.

Het voortbestaan van Maritiem Vliegkamp De Kooy staat echter niet meer ter discussie en ook de civiele sector (offshore-industrie) blijft het vliegveld gebruiken.

De minister van defensie heeft tevens in 2007 besloten dat de door CLSK (luchtmacht) van deVliegbasis Leeuwarden uitgevoerde Search And Rescue taken overgaan naar de Kooy. Het marinevliegkamp de Kooy zal in de DHC organisatie verder gaan als Maritiem Vliegkamp De Kooy; de op de Kooy gelegerde Westland Lynx helikopters worden in de nabije toekomst vervangen door 12 NH-90 NFH helikopters voor maritieme taken.

Externe links