Zweefvliegcentrum Noordkop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zweefvliegclub Den Helder)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zweefvliegcentrum Noordkop
Zweefvliegclub Den Helder
Zweefvliegclub Den Helder
IATA: N.V.T. ICAO: N.V.T.
Algemene informatie
Opgericht 2 december 1955
Type Zweefvliegveld
Plaats Slootdorp
Hoogte -4 m
Coördinaten 52° 54′ NB, 05° 1′ OL
Tijdzone UTC+1, +2 in de zomer
Openingstijden Woensdag 10-18, weekend en feestdagen 09-18 lokale tijd
Website Zweefvliegcentrum Noordkop
Locatie in Nederland
Zweefvliegcentrum Noordkop (Nederland (hoofdbetekenis))
Zweefvliegcentrum Noordkop
Startbanen
  Lengte   Materiaal
Gras
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Clubgebouw

Zweefvliegcentrum Noordkop is een centrum voor zweefvliegen aan de Hippolytushoeverweg in Slootdorp. Het centrum is in 1955 opgericht op marinevliegkamp De Kooy met als naam Zweefvliegclub Den Helder. De club heeft circa 100 leden en biedt onderdak aan 25 zweefvliegtuigen. De gebruikte frequentie is 123.375 MHz met als roepnaam Wieringermeer Grond.

Historie[bewerken]

De club bleef vliegen op vliegveld De Kooy tot 1998. Doordat er op dit vliegveld steeds meer vliegbewegingen werden uitgevoerd door zowel militair als civiel luchtverkeer was het zweefvliegen bijna onmogelijk geworden op De Kooy. De Zweefvliegclub verhuisde daarom naar een nieuwe locatie aan de Ulkeweg in de Wieringermeerpolder. Het vliegveld had een grasbaan van 960x150 meter. Het gecombineerde clubhuis/hangargebouw van de zweefvliegclub werd door een aannemer casco neergezet en door de leden afgebouwd.

Door de aanleg van Windpark Wieringermeer was de club in 2018 genoodzaakt te verhuizen. De nieuwbouw van 1,3 miljoen euro aan de Hippolytushoeverweg in Slootdorp werd bijna volledig door energiebedrijf Nuon betaald. De officiële opening zal plaatsvinden op 11 mei 2019.

Vloot[bewerken]

Zweefvliegcentrum Noordkop is in het bezit van de volgende vloot:

Registratie Wedstrijdnummer Type Opmerkingen
PH-1097 KIM ASK-21 2 zitplaatsen, opleidingsvliegtuig, in het bezit van het KIM
PH-1569 ZN ASK-21 2 zitplaatsen, opleidingsvliegtuig, in het bezit van Businessclub
PH-1155 DF Janus-C 2 zitplaatsen, paxvliegtuig.
PH-760 CF ASK-23 1 zitplaats, overgangstrainer
PH-810 DH ASK-23 1 zitplaats, overgangstrainer
PH-1553 VC Discus B 1 zitplaats, overgangstrainer
PH-699 DK DG-202 1 zitplaats, prestatievliegtuig
PH-1451 ZH Schleicher_ASW_24 1 zitplaats, prestatievliegtuig

In het winterseizoen 2015/2016 is de ASK-13 PH-423 verkocht aan Zweefvlieg Accommodatie Schinveld. De Businessclub van de ZCH, Stichting Zweefvliegsport Noordkop, is in deze periode de bezitter geworden van een ASK21 PH-1569. Begin 2018 is de laatste ASK-13 PH-1013 verkocht, en is een een Janus-C aangeschaft.

Voor het maken van vliegtuigsleepstarts wordt een privévliegtuig ingezet.

Beoefenen[bewerken]

Het beoefenen van zweefvliegen kost ongeveer 70 euro per maand en kan vanaf 14 jaar. Voor leden is er, naast de KNVVL en de kosten voor de medische keuring, alleen een contributie en verder geen andere kosten (zoals clubkisten, instructeurs of starts). Deze club hanteert ook geen maximumaantal starts voor een lid. Dit houdt dus in dat als men veel komt en veel starts maakt het vliegen goedkoper wordt dan als er maar een paar keer gevlogen wordt.

Vliegen in de omgeving van het vliegveld[bewerken]

Een zweefvliegtuig tijdens de lierstart

Het vliegveld van de club ligt midden in de Wieringermeer. In de velden rondom het vliegveld wordt van alles verbouwd. In de directe omgeving van het vliegveld liggen de woonkernen Slootdorp, Middenmeer, Wieringerwaard en Kolhorn. Op grotere afstand van het vliegveld liggen de grotere plaatsen Wieringerwerf (7 kilometer), Anna Paulowna (7 kilometer), Winkel (9 kilometer), Schagen (10 kilometer) en Den Helder (16 kilometer). Ook bevindt het vliegveld zich in de buurt van meerdere bekende plekken, zoals het IJsselmeer (12 kilometer), Amstelmeer (5 kilometer) en het Zwanenwater nabij Callantsoog aan de Noordzee op 16 kilometer afstand.

Bij goed zicht zijn er nog meer plekken te bewonderen vanuit de lucht, zoals het eiland Texel, de Afsluitdijk, de Kop van Noord-Holland en Friesland. Bij erg heldere lucht zijn zelfs De Hoogovens, Amsterdam, Lelystad, Vlieland en Friesland waar te nemen.

Cumuluswolk

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Thermiek | zweefvliegtuig | lier (luchtvaart) | Glider Pilot License | DBO’er