Huis van Afgevaardigden (Berlijn): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ZéroBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: fr:Chambre des députés de Berlin
ZéroBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: it:Abgeordnetenhaus
Regel 45: Regel 45:
[[en:Abgeordnetenhaus von Berlin]]
[[en:Abgeordnetenhaus von Berlin]]
[[fr:Chambre des députés de Berlin]]
[[fr:Chambre des députés de Berlin]]
[[it:Abgeordnetenhaus]]
[[no:Berlins parlament]]
[[no:Berlins parlament]]

Versie van 6 jul 2011 14:22

Het Abgeordnetenhaus (Huis van Afgevaardigden) is het parlement van Berlijn. Omdat de stad Berlijn een zelfstandige deelstaat vormt, staat het Abgeordnetenhaus gelijk aan een Landesparlament. De Berlijnse volksvertegenwoordiging zetelt in het gebouw van de Pruisische landdag in Berlin-Mitte.

Het Abgeordnetenhaus vormt de wetgevende macht van de deelstaat Berlijn en verkiest de Regierender Bürgermeister, die aan het hoofd staat van de stadsregering, de senaat. Voordat de Berlijnse grondwet in 2006 gewijzigd werd, koos het Abgeordnetenhaus ook de overige leden van de Berlijnse regering, de senatoren, zij het op voordracht van de Regierender Bürgermeister. Met ingang van de regeringsperiode 2006-2011 benoemt de Regierender Bürgermeister de senatoren zelfstandig.[1]

Het functioneren van het Abgeordnetenhaus is geregeld in de artikelen 38-54 van de Berlijnse Grondwet.

Geschiedenis

Preußischer Landtag, zetel van het Berlijnse parlement
Zetelverdeling 2006-2011

In 1808 werd in de Pruisische stadsgemeenten zelfbestuur ingesteld en kreeg Berlijn een Stadtverordnetenversammlung (stadsafgevaardigdenvergadering). Met de vorming van Groot-Berlijn in 1920 werd de Duitse hoofdstad een zelfstandige deelstaat en trad de Stadtverordnetenversammlung von Groß-Berlin in functie als deelstaatparlement. In 1934 schaften de nazi's de volksvertegenwoordiging af; de Berlijnse Stadtverordnetenversammlung was op 12 november 1933 voor het laatst bijeengekomen.

Op 20 oktober 1946 vonden er weer verkiezingen voor het parlement plaats, maar reeds twee jaar later was de politieke splitsing van de stad een feit. In West-Berlijn werden hierom in 1948 opnieuw verkiezingen gehouden. In oktober 1950 trad de nieuwe West-Berlijnse grondwet in werking en werd het stadsparlement hernoemd tot Abgeordnetenhaus. In Oost-Berlijn bleef de volksvertegenwoordiging haar oude naam dragen.

Na de hereniging van de stad vonden op 2 december 1990 voor het eerst in 44 jaar weer verkiezingen voor het parlement van de gehele stad plaats. De uit West-Berlijn stammende naam Abgeordnetenhaus werd gehandhaafd.

Verkiezing

Het Abgeordnetenhaus wordt iedere vijf jaar door de bevolking van Berlijn gekozen. Het parlement telt steeds ten minste 130 leden, van wie 60% rechtstreeks gekozen wordt per kiesdistrict (Direktmandat) en 40% per kieslijst. Het aantal per lijst verkozenen kan hoger uitvallen door zogenaamde overhangmandaten. Er geldt een kiesdrempel van 5%.

De zetels van het Abgeordnetenhaus zijn sinds de verkiezingen van 17 september 2006 als volgt verdeeld:

De huidige voorzitter van het Berlijnse parlement is Walter Momper (SPD).

Zie ook

Externe links

Noten

Zie de categorie Abgeordnetenhaus von Berlin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.