Tamar van Georgië: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5 bytes verwijderd ,  9 jaar geleden
== Bloei van het koningschap ==
[[File:Tamari2150.jpg|thumb|200px|left|Koningin Tamar]]
In 1187 wist TamaraTamar een scheiding met prins Joeri door te drijven, hoewel deze nog twee pogingen tot een staatsgreep deed. Zij hertrouwde in 1191 met de [[Alanië|Alanische]] prins [[David Soslan]], met wie ze twee kinderen kreeg. Zijn status (bevestigd op munten en in verdragen) bleef echter ondergeschikt aan die van TamaraTamar, die de titel "Koning der Koningen" droeg, een titel die onafhankelijk was van geslacht.
 
Het Georgische rijk was in die tijd een christelijke enclave bezuiden de [[Kaukasus (gebergte)|Kaukasus]], in een hoofdzakelijk islamitische omgeving. Het Byzantijnse Rijk (waar Georgië ooit deel van had uitgemaakt) was in verval en Georgië werd al sinds de 10de eeuw bedreigd door de [[Seltsjoeken]], een Turkse stam vanuit het oosten. Het was [[David de Bouwer]] die zich aan hun macht had ontworsteld, hoewel de stad [[Tbilisi]] een islamitische enclave in het rijk bleef.
 
Vanaf 1195 begon koningin TamaraTamar met hulp van David Soslan haar rijk geleidelijk uit te breiden naar het zuiden en westen, ten koste van de Seltsjoeken. In tien jaar werden delen van Armenië en het huidige Iran veroverd.
 
Rond 1205, kort na de [[Beleg en val van Constantinopel (1204)|val van Constantinopel]], wisten twee van haar neven, die aan haar hof waren opgegroeid, een gebied rond de huidige stad [[Trabzon (stad)|Trabzon]] aan de zuidkant van de [[Zwarte Zee]] te veroveren, waar zij het [[Keizerrijk Trebizonde]] stichtten. Dit gebied gold voortaan als een 'protectoraat' van het christelijke Georgië.
 
Ten tijde van de [[Vierde Kruistocht]] breidde TamaraTamar haar activiteit uit tot in het Heilige Land en [[Jeruzalem]], waar verschillende Georgische kloosters waren gevestigd. Tegen het einde van haar regering was Georgië uitgegroeid tot de voornaamste macht bezuiden de Kaukasus, tussen [[Zwarte Zee]] en [[Kaspische Zee]], en TamaraTamar werd erkend als "Koning der Koningen" en "Kampioen van de Messias".
 
=== Cultuur ===
6

bewerkingen

Navigatiemenu