Carla Del Ponte: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pompidom (overleg | bijdragen)
k Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Lugano naar Lugano (stad)), met behulp van pop-ups
taalfix, replaced: komt omdat → komt doordat met AWB
Regel 12: Regel 12:
== Bijnamen ==
== Bijnamen ==
Carla Del Ponte heeft veel [[bijnaam|bijnamen]] gekregen van sommigen, welke allemaal negatief klinken, zoals bijvoorbeeld 'the personification of stubbornness' (de personificatie van koppigheid).
Carla Del Ponte heeft veel [[bijnaam|bijnamen]] gekregen van sommigen, welke allemaal negatief klinken, zoals bijvoorbeeld 'the personification of stubbornness' (de personificatie van koppigheid).
Dat komt omdat ze niet bang is om vijanden te maken, een handige eigenschap voor iemand die criminelen voor het gerecht brengt. Hoewel ze in [[Westerse wereld|het Westen]] de naam heeft gerechtigdheid te doen zegevieren door grote oorlogscriminelen naar [[Den Haag]] te brengen, is ze in andere landen en dan voornamelijk in [[Servië]], eerder de personificatie van het kwaad omdat haar wordt verweten eenzijdig alleen Serviërs voor het tribunaal te slepen.
Dat komt doordat ze niet bang is om vijanden te maken, een handige eigenschap voor iemand die criminelen voor het gerecht brengt. Hoewel ze in [[Westerse wereld|het Westen]] de naam heeft gerechtigdheid te doen zegevieren door grote oorlogscriminelen naar [[Den Haag]] te brengen, is ze in andere landen en dan voornamelijk in [[Servië]], eerder de personificatie van het kwaad omdat haar wordt verweten eenzijdig alleen Serviërs voor het tribunaal te slepen.


== Vervolging ex-woordvoerster Hartmann ==
== Vervolging ex-woordvoerster Hartmann ==

Versie van 13 nov 2012 00:17

Carla Del Ponte

Carla Del Ponte (Bignasco, 9 februari 1947) is een Zwitserse juriste, afkomstig uit het Italiaanssprekende deel van dat land.

De Ponte was sinds augustus 1999 de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal. In januari 2007 maakte ze bekend de Verenigde Naties niet te zullen vragen haar mandaat - dat op 15 september 2007 afliep - te verlengen, en op 31 december 2007 met deze functie te stoppen. Van augustus 1999 tot september 2003 was zij tevens hoofdaanklager bij het Rwanda-tribunaal.

Loopbaan

Del Ponte studeerde rechten in Groot-Brittannië, Bern en Genève. In 1972 begon zij haar loopbaan bij een advocatenkantoor in Lugano. In 1981 werd ze daar openbaar aanklager.

In 2002 ontving ze een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven.

Bijnamen

Carla Del Ponte heeft veel bijnamen gekregen van sommigen, welke allemaal negatief klinken, zoals bijvoorbeeld 'the personification of stubbornness' (de personificatie van koppigheid). Dat komt doordat ze niet bang is om vijanden te maken, een handige eigenschap voor iemand die criminelen voor het gerecht brengt. Hoewel ze in het Westen de naam heeft gerechtigdheid te doen zegevieren door grote oorlogscriminelen naar Den Haag te brengen, is ze in andere landen en dan voornamelijk in Servië, eerder de personificatie van het kwaad omdat haar wordt verweten eenzijdig alleen Serviërs voor het tribunaal te slepen.

Vervolging ex-woordvoerster Hartmann

Florence Hartmann, haar voormalige woordvoerster bij het Joegoslavië-tribunaal, staat sinds juni 2009 terecht omdat zij bij het schrijven van een boek over het voormalige Joegoslavië gegevens uit niet voor de openbaarheid bestemde Servische documenten zou hebben gebruikt.

Orgaanhandel

In 2008, publiceerde Del Ponte het boek "La Caccia" (verschenen in het Engels onder de titel "Madame Prosecutor"), waarin zij beweerde dat Albanese Kosovaren handel dreven in de organen van ontvoerde Serviërs. Dit, na het einde van de oorlog in Kosovo in 1999. Zij staafde deze bewering met overtuigend bewijsmateriaal. Het boek veroorzaakte de nodige controverse [1].

Zie de categorie Carla Del Ponte van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.