Chasselas blanc: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
MrBlueBot (overleg | bijdragen)
k Robot: categorie Druif is vervangen door Druivenras
k Malinka1 heeft de pagina Chasselas (wit druivenras) naar Chasselas Blanc hernoemd: Naam aangepast omdat 'Chasselas Blanc' de hoofddruif is. Chasselas is niet meer en niet minder slechts een synoniem.
(geen verschil)

Versie van 20 dec 2012 22:45

Chasselas, Gutedel dan wel Fendant

De Chasselas is een witte druivensoort gebruikt voor de vinificatie van wijn, maar wordt ook wel gebruikt als tafeldruif. Er zijn theorieën die beweren dat de druif al in de Egyptische oudheid voorkwam. De Franse ampeoloog Pierre Galet ziet het als een oorspronkelijke soort uit Zwitserland.

Fendant noemt men de druif in het Zwitserse kanton Valais. Vooral langs het Meer van Genève wordt zij veel verbouwd. De hiervan gemaakte wijn wordt vaak gebruikt in kaasfondue en het begeleiden ervan. Het totale Zwitserse areaal van deze druif beslaat daar ruim 4.000 ha.

In Duitsland heet de druif Gutedel. De meeste wijnstokken, ruim 1000 ha, staan in de deelstaat Baden.

Langs de Franse Loire wordt ook Chasselas verbouwd. Gemengd met de Sauvignon blanc levert het daar de "Pouilly-sur-Loire" op. In de Savoie wordt zij ook verbouwd. Vanwege de wat lage zuurgraad wordt deze druif in de Elzas niet meer aangeplant. De wijn krijgt hier - door deze lage zuurgraad - te weinig kracht.

Turkije verbouwt haar merendeels als tafeldruif. Voorts wordt de druif voor wijnbouw verbouwd in Californië en Australië. In Nieuw-Zeeland is de Chasselas een belangrijk onderdeel voor zoete wijn.