Wijnbouw in Australië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De wijnzones van Australië

Wijnbouw in Australië vindt hoofdzakelijk plaats in de deelstaten, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, het aansluitende zuidelijke deel van Zuid-Australië en helemaal in het westen de zuidwesthoek van West-Australië. Australië is een warm tot heet continent. Wijnbouw is alleen mogelijk langs de zuidkust. Daar is het klimaat milder vanwege de zuidelijker breedtegraad, vergelijkbaar met de Middellandse Zee. Koelende invloed van de oceaan door stromingen van de Zuidelijke IJszee dragen hier ook aan bij. Desalniettemin zoeken de wijnproducenten nog steeds naar hogere - dus koelere - gebieden iets meer landinwaarts waar wijnbouw mogelijk zou kunnen zijn. In Australië worden veel wijngaarden geïrrigeerd.
De jaarproductie wijn was in 2007 ongeveer 10 miljoen hectoliter. Hiervan werd zo’n 4 miljoen hectoliter geëxporteerd. Er is nog geen officieel classificatiesysteem. Behalve wijndruiven worden er vooral ook veel tafeldruiven verbouwd.

Geschiedenis[bewerken]

Eind 18e eeuw kwamen met de eerste kolonisten de eerste druivenstokken naar Australië. Met betere aanplant van druivenrassen en moderne vinificatie-methoden werd de wijnbouw begin jaren 60 van de vorige eeuw tot ontwikkeling gebracht. Pioniers van de wijnbouw waren vooral Zwitsers met name het gebied rondom Melbourne en Duitsers in de gebieden nabij Adelaide.
De Phylloxera druifluis heeft eind 19e eeuw voornamelijk in de deelstaat Victoria veel schade aangericht.

In Australië maakt men vele soorten wijn. Aanvankelijk eenvoudige tafel- en zoete dessertwijnen. De laatste decennia steeds meer kwaliteitswijnen. Er worden wijnen verkocht onder de namen Chablis, Port, Sherry en Champagne. Slechts duidend op een zeker (richting van) karakter van de wijn. Wijnen die overigens niet met deze naam op de Europese markt mogen komen vanwege beschermde herkomstbenamingen zoals bijvoorbeeld in Frankrijk.

Wijngebieden[bewerken]

Hieronder enkele belangrijke wijngebieden in de volgende deelstaten.

Nieuw-Zuid-Wales

Hunter Valley

Hunter Valley ligt 150 kilometer ten noorden van Sydney. Hier liggen de meest noordelijke wijngaarden waar kwaliteitswijnen gemaakt worden.
Murrumbidgee regio. Ruim 300 kilometer ten westen van Sydney. Is een gebied waar meerdere soorten landbouw plaats vindt. Water van de Murrumbidgee rivier wordt voor irrigatie gekanaliseerd door het gebied geleid.
Mudgee is een klein maar iets koeler gebied dan de Hunter Valley. Het is wat verder weg en hoger in de bergen gelegen.

Victoria
De wijngebieden liggen versnipperd door de deelstaat. Deels is dit gekomen door de verwoesting van de druifluis, maar ook het juiste microklimaat is waar men hier nog steeds naar op zoek is. De Yarra Valley, even ten noorden van Melbourne blijkt in elk geval bijzonder gunstig te zijn.
In het noordoosten van deze deelstaat ligt Rivierland. Het is een geïrrigeerd gebied langs Murray River.

Zuid-Australië

Barossa Valley Zuid Australië

Nabij de stad Adelaide wordt veel wijn verbouwd. De stad zelf treedt op als wijnhoofdstad. Erg belangrijk zijn de wijnen uit het noordelijker gelegen Barossa Valley, Clare Vale en ten zuiden van de stad Southern Vales met een mild zeeklimaat.
Coonawarra ligt 400 kilometer ten zuiden van Adelaide. Een bijzonder gebied met rode aarde waaronder kalksteen en schoon grondwater.

West-Australië
Uit de Swan River Valley ten noorden van Perth komen voornamelijk dessertwijnen en droge witte wijnen.
250 Kilometer ten zuiden van Perth nabij het plaatsje Margaret River en de Cape Mentelle, ligt een grote cluster van wijngaarden die vooral profiteren van de koele oceaanwinden.
Nog eens 250 kilometer maar dan zuidoostwaarts nabij Albany in de Lower Great Southern Region, liggen de wijngaarden in een mild klimaat waar de temperaturen iets lager zijn dan in andere Australische wijngebieden.

Tasmanië
Het klimaat op Tasmanië is veel koeler dan in Australië. Hoewel er nog weinig wijnbouw is worden er al wel goede resultaten behaald. Er komt vooral witte wijn vandaan een beetje rode en sinds kort ook goede mousserende wijn.

De druiven[bewerken]

Veel zoete wijnen komen vooral uit de deelstaten Victoria en West-Australië. Er wordt met succes steeds meer mooie droge, vooral witte wijn gemaakt.

Veelgebruikte druivenrassen zijn:
Voor witte wijn: Chardonnay en Sémillon. Riesling, hier Rhine Riesling genoemd, wordt ook steeds meer aangebouwd.
Blauwe druiven: Syrah die hier oorspronkelijke Hermitage wordt genoemd, Cabernet sauvignon, Merlot en tegenwoordig ook Pinot noir.
Vanwege de warmte en vele zonneschijn kunnen druiven goed rijpen en leveren daarom alcoholrijke wijnen.

Zie ook[bewerken]