Druivenrassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grapes.jpg
Blauwe druiven
Flame seedless grapes.jpg
Rode druiven
Auxerrois07-1.jpg
Witte druiven zijn vaak geel
Grønne vindruer.jpg
Witte druiven zijn ook weleens groen

Druivenrassen kunnen in verschillende groepen ingedeeld worden.

Een algemene indeling is als volgt te maken:

Consumptiedruiven[bewerken]

Blauw[bewerken]

In Nederland en België kan een aantal rassen worden geteeld in een broeikas of serre. Dit zijn onder meer: Frankenthaler, Black Alicante, Gros Maroc, Leopold III, Royal en Emile Royal.

Voor de buitenteelt wordt in Nederland en België meestal het ras Glorie van Boskoop (Boskoop Glory) gebruikt. Dit ras is echter inmiddels achterhaald door de komst van nieuwe vroegrijpende en meeldauwresistente rassen. Voorbeelden van dergelijke nieuwe rassen zijn: Muscat Bleu, Salomé (ook bekend als Siramé), Nero, Ester, Osella, Galanth, Rosina en Georg. Het pitloze ras Venus kan ook buiten worden geteeld maar heeft een wat afwijkende smaak (deze verdwijnt als de druiven langer aan de stok blijven hangen). Het pitloze ras Glenora is gevoeliger voor wintervorst.

Rood[bewerken]

Enkele nieuwe vroegrijpende meeldauwresistente rassen voor de buitenteelt in Nederland en België zijn: Kalina, Ganita, Nelly en Katharina. De pitloze rassen Suffolk Red en Vanessa kunnen in Nederland en België ook buiten worden geteeld, doch de winterhardheid is wat minder. In de winkel worden vaak pitloze druiven van het ras Flame Seedless (ofwel Red Flame) aangeboden.

Wit[bewerken]

Voor de teelt in een kas of serre wordt in Nederland en België een aantal rassen toegepast, zoals: Golden Champion, Muskaat van Alexandrië en Professor Aberson .

Voor de buitenteelt wordt in Nederland en België meestal het ras Witte van der Laan ofwel Vroege van der Laan gebruikt. Dit is een zeer oud ras, dat in andere landen onder veel andere namen bekend is, zoals Weißer Gutedel, Chasselas of Fendant. Het ras is echter vatbaar voor meeldauw en rijpt voor de buitenteelt in Nederland eigenlijk te laat. Dit ras kan om die reden niet meer worden aanbevolen. Het nieuwe ras Hecker uit Zuid-Duitsland moet gezien worden als de vroegrijpende en meeldauwresistente versie van de aloude ras Witte van de Laan. Hecker is echter minder resistent dan de volgende nieuwe vroegrijpende en meeldauwresistende rassen: Palatina, Garant, Birstaler Muscat, Pölöskei Muskotály, Arolanka, Phoenix, Fanny, Lilla, Primavera, Sophie, Franziska en Evita.

Pitloze vroegrijpende rassen voor de teelt in Nederland en België zijn Lakemont, Himrod en Romulus. Pitloze rassen zijn over het algemeen echter wat gevoeliger voor wintervorst en de weerstand tegen ziekten is iets lager.

De buitenlandse witte druiven die in de winkel worden aangeboden kunnen van verschillende rassen afkomstig zijn. Bekende rassen die in het buitenland als tafeldruif worden geteeld zijn: Italia, Königin der Weingärten en Muskaat van Alexandrië.


Wijndruiven[bewerken]

Onderstaand een lijst van druivenrassen die worden gebruikt voor het maken van wijn. De genoemde namen zijn van rassen zoals deze in Nederland het meest bekend zijn. Vele kennen een synoniem die bij betreffende artikelen zijn te vinden of middels de zoekfunctie van Wikipedia zijn op te sporen.

Blauw[bewerken]

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

T

U

V

Z

Wit[bewerken]

A

B

C

E

F

G

H

I

J

K

L

M

O

P

R

S

T

U

V

W

Z

Zie ook[bewerken]