Gini-coëfficiënt: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
k
link
k (Verplaatsing van 50 interwikilinks die op Wikidata beschikbaar zijn op d:q162455)
k (link)
Gini coefficient omschrijft de distributie van de nationale inkomsten. Deze kaart is gebaseerd op gegevens van 1989 tot 2009, met CIA World Factbook als bron. Nota bene: een deel van de gegevens na belastingheffing, een deel voordien.]]
 
De '''Gini-coëfficiënt''' is een getal waarin de mate van ongelijkheid van ontwikkelingen en verschijnselen wordt uitgedrukt. De [[coëfficiënt]] is ontwikkeld door de Italiaanse [[statisticus]] [[Corrado Gini]] en in 1912 gepubliceerd in zijn artikel ''Variabilità e mutabilità''.<ref>Gini, C. (1912) ''(Variabilità e mutabilità)'', C. Cuppini, Bologna, 156 pagina's. Herdrukt in Memorie di metodologica statistica (Ed. Pizetti E, Salvemini, T). Rome: Libreria Eredi Virgilio Veschi (1955)</ref>. De Gini-coëfficiënt wordt meestal gebruikt om de [[inkomeninkomensongelijkheid]]songelijkheid te meten, maar is geschikt om elke vorm van ongelijkmatige verspreiding te meten. De Gini-coëfficiënt is een [[getal (wiskunde)|getal]] tussen [[0 (getal)|0]] en [[1]]. De waarde 0 correspondeert hierbij met ‘perfecte gelijkheid’ (in dit geval heeft iedereen hetzelfde inkomen) en 1 correspondeert met ‘perfecte ongelijkheid’ (één persoon heeft al het inkomen en de rest heeft geen inkomen). De Gini-index is de Gini-coëfficiënt uitgedrukt als [[percentage]], en is gelijk aan de Gini-coëfficiënt vermenigvuldigd met 100.
 
Behalve de inkomensongelijkheid kan de Gini-coëfficiënt gebruikt worden om de ongelijkheid in welvaart te meten. Het gebruik hiervan vereist dat niemand een ‘negatieve netto welvaart’ heeft. De Gini-coëfficiënt is berekend als een [[verhouding (wiskunde)|ratio]] van gebieden in de [[Lorenz-curve]]-grafiek. Als A het gebied is tussen de diagonale lijn en de Lorenz-curve, en B het gebied onder de Lorenz-curve, dan is de Gini-coëfficiënt gelijk aan A/(A+B). De Gini-coëfficiënt wordt vaak berekend met de meer praktische [[formule van Brown]] die er als volgt uitziet:
56.817

bewerkingen

Navigatiemenu