Gemaal Vissering: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 48: Regel 48:


==Externe link==
==Externe link==
* [http://www.zuiderzeeland.nl/voldoende_water/gemalen_in_flevoland/gemaal_vissering]
* [[[http://www.zuiderzeeland.nl/voldoende_water/gemalen_in_flevoland/gemaal_vissering]]]





Versie van 11 jun 2013 22:15

Gemaal Vissering
Gemaal Vissering
Locatie
Locatie Urk
Adres Domineesweg 33E, 8321DZ UrkBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 39′ NB, 5° 36′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Gemaal
Huidig gebruik Gemaal
Start bouw 1938-1942
Opening 1942
Architectuur
Bouwstijl Functionalisme (architectuur)
Bouwinfo
Architect Dirk Roosenburg
Eigenaar Waterschap Zuiderzeeland
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 515898
Detailkaart
Gemaal Vissering (Nederland)
Gemaal Vissering
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Gemaal Vissering is een gemaal op Urk in de Noordoostpolder.

Het gemaal Vissering is vernoemd naar meester Gerard Vissering, president van De Nederlandse Bank en voorzitter van de Zuiderzeevereniging van 1919 tot 1937. Het gemaal bemaalt samen met Gemaal Buma nabij Lemmer de Lage afdeling van de Noordoostpolder. De Lage afdeling heeft een oppervlakte van ca. 39.000 ha. en een streefpeil van NAP -5.75 m. Zomerpeil en NAP -5.85 m. Winterpeil. Het gemaal pompt water uit de Urkervaart naar het IJsselmeer.

De pompen

De pompinstallatie bestaat uit drieverticale centrifugaalpompen, twee die 120 omwentelingen per minuut maken en éénvan 117 omwentelingen per minuut. De totale capaciteit van het gemaal is ca. 2320m3, per minuut. (twee pompen van elk 800 m3 en één pomp van 720 m3)

De motoren

In 1998/1999 zijn twee (oude) dieselmotoren na een dienstverband van meer dan vijftig jaar vervangen door nieuwe gasmotoren. Deze nieuwe automatisch gestuurde 16 cilinder- gasmotoren hebben elk een vermogen van 1110 kW bij 1.500 omwentelingen per minuut en kunnen in perioden dat er niet behoeft te worden gemalen een dynamo aandrijven voor het opwekken van elektriciteit.

Het gemaal Vissering kan dan ook worden aangemerkt als een kleine elektriciteitcentrale, dat op zich uniek in Nederland mag worden genoemd. De opgewekte elektriciteit wordt tegen vergoeding aan het net geleverd. Zowel bij de bemaling als bij het opwekken van elektriciteit (dat echter nooit gelijktijdig kan geschieden) komt door de in bedrijf zijnde motoren warmte vrij, die als milieuvriendelijke restwarmte door middel van een buizenstelsel naar het in de nabijheid gelegen industrieterrein wordt getransporteerd. Ook deze restwarmte wordt verkocht aan het "bedrijfsleven" op het industrieterrein. De warmte wordt o.a. gebruikt voor productieprocessen, ruimteverwarming en koeling via warmteabsorptiemachines.

Energiebesparing

De warmtelevering betekent vooralsnog een totale energiebesparing van 600.000 m3 aardgas op jaarbasis. Een verdere uitbreiding van het net behoort in de toekomst tot de mogelijkheden. De nog niet vervangen dieselmotor, een MAN 12 cilinder met een vermogen van 1110 kW. Dateert uit 1983 en is semiautomatisch. Begin 1981 werd besloten één van de drie oude Werkspoor dieselmotoren te vervangen. De motor werd gedemonteerd en de vrijgekomen onderdelen werden opgeslagen. De onderdelen werden later gebruikt voor reparatie voor de overgebleven twee oude motoren. Op termijn zal ook de overgebleven dieselmotor worden vervangen door een gasmotor.

Bijzonderheden

Bij stroomuitval start een diesel noodstroomaggregaat automatisch op. Dit aggregaat levert binnen 10 seconden spanning aan het gemaal zodat de bemalinginstallatie doorgaat. Het noodstroomaggregaat heeft een vermogen van 70 kVA voor het gemaal inclusief de persschuiven, kroosreiniger , terreinverlichting en eventueel de sluis.

Externe link