Victor de Blocq van Kuffeler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Victor Jean Pierre de Blocq van Kuffeler
20081227 Enkhuizen Rijksmagazijn.jpg
Algemene informatie
Geboren Rhenen, 22 maart 1879
Overleden Den Haag, 1 juni 1963
Beroep civiel ingenieur
Bekend van Zuiderzeewerken
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Voormalig Rijksmagazijn in de haven van Enkhuizen, in 1908 gebouwd naar ontwerp van De Blocq van Kuffeler.[1]

Victor Jean Pierre de Blocq van Kuffeler (kortweg Van Kuffeler, Rhenen, 22 maart 1879 - Den Haag, 1 juni 1963) was een Nederlands waterbouwkundige. In 1900 studeerde hij af als civiel ingenieur aan de Polytechnische School te Delft. Nog datzelfde jaar trad hij in dienst van Rijkswaterstaat, waar hij diverse functies bekleedde.

Zijn levenswerk was de uitvoering van de Zuiderzeewerken. Van Kuffeler zette het werk van de in 1929 overleden Cornelis Lely voort. Hij was betrokken bij de verwezenlijking van alle onderdelen. Net als Lely maakte ook Van Kuffeler de voltooiing niet meer mee. Hij overleed in 1963, zes jaar voordat Zuidelijk Flevoland droogviel. Het plan voor de Markerwaard, waaraan Van Kuffeler eveneens heeft gewerkt, is niet gerealiseerd. Het gemaal De Blocq van Kuffeler bij Almere is naar Van Kuffeler vernoemd.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Noot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester en Elisabeth Stades-Vischer, Monumenten in Nederland: Noord-Holland, Enkhuizen, Rijksdienst voor de Monumentenzorg (2006)