Grondstof: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Label: Misbruikfilter: Kwebbelen
Versie 40464682 van 213.125.36.10 (overleg) ongedaan gemaakt.
Regel 6: Regel 6:


== Zie ook ==
== Zie ook ==
* [[Natuurlijke hulpbron]]hallo
* [[Natuurlijke hulpbron]]


{{Commonscat|Materials}}
{{Commonscat|Materials}}

Versie van 14 feb 2014 12:00

Onder grondstof worden materialen verstaan die in een proces gebruikt worden om iets te maken of te fabriceren. Specifiek natuurlijke grondstoffen zijn stoffen die in de natuur gevonden worden, zoals vruchtbare aarde, olie, mineralen, hout en andere gewassen. In productieprocessen kunnen ook niet-natuurlijke grondstoffen gebruikt worden: dit wordt ook wel een halffabricaat genoemd.

De aanwezigheid van natuurlijke grondstoffen in een land is vaak bepalend voor de rijkdom, status in de wereldeconomie en politieke invloed. De OPEC-landen met hun veelal grote voorraden olie zijn hier een voorbeeld van.

De laatste jaren blijkt dat grondstoffen steeds schaarser worden, bijvoorbeeld: aardolie, aardgas, steenkool, metaalerts enzovoort. Het is daarom van belang dat economieën zo min mogelijk afhankelijk zijn van eindige grondstoffen en zich meer richten op hernieuwbare grondstoffen. Zo zal hout, mits verstandig beheerd, niet opraken. Andere grondstoffen die niet snel zullen opraken zijn onder andere klei voor de productie van bakstenen en zand voor de productie van glas.

Zie ook

Zie de categorie Materials van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.