Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 41: Regel 41:
==Zie ook==
==Zie ook==
* [[Nederlandse Taalunie]]
* [[Nederlandse Taalunie]]
* [[Basisbiliotheek]], Duizend sleutelteksten uit de cultuurgeschiedenis van de Lage Landen
* [[Basis Biliotheek]]


== Externe link ==
== Externe link ==

Versie van 21 sep 2014 21:31

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL)
Opgericht 1999
Locatie 's-Gravenhage
Type Digitale bibliotheek
Website

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (of: DBNL) is een website over Nederlandse taal en literatuur. De site bevat vele duizenden literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks. De DBNL biedt momenteel (augustus 2014) een collectie van ruim 11.000 gedigitaliseerde boeken en tijdschriften aan op het gebied van de Nederlandstalige literatuur, taal en cultuurgeschiedenis.

Ontstaan

Pater Muylaert en Mater Bille-bloots. Gravure naar Pieter Bruegel de Oude[1]

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een initiatief van de Stichting DBNL die in 1999 werd opgericht door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De opbouw van de digitale bibliotheek is mogelijk gemaakt door financiële steun van onder andere NWO en de Nederlandse Taalunie. De collectie beslaat het hele Nederlandse taalgebied, d.w.z. Vlaanderen, Nederland, Suriname, de Caribische delen van het Nederlandse Koninkrijk, Zuid-Afrika en Namibië. Jaarlijks worden er ca. 250.000 pagina's tekst aan toegevoegd. Over de selectie ervan beslist een commissie van Nederlandse en Vlaamse deskundigen.

DBNL wordt dagelijks zo'n 200.000 keer bezocht. Deze website, die bij een recent gebruikersonderzoek uitstekende cijfers kreeg[2], is gratis toegankelijk voor diverse doelgroepen wereldwijd: taal- en literatuurliefhebbers, wetenschappers, scholieren en studenten.

Een comité voorgezeten door Paul Schnabel heeft een selectie van duizend werken gemaakt. Deze selectie zag het comité als sleutelteksten van de Vlaamse en Nederlandse cultuurgeschiedenis en heet de dbnl basisbibliotheek.

Afdelingen

Plundering van Tienen (België) in 1635

In de DBNL zijn er aparte afdelingen voor:

Herstructurering

De Nederlandse Taalunie, de Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek hebben in augustus 2014 een akkoord gesloten om de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) onder te brengen bij de KB. De KB draagt vanaf 1 januari 2015 zorg voor de website dbnl.org. De Taalunie, de KB en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek zullen voortaan samen verantwoordelijk zijn voor het beleid en de inhoud; de Taalunie zorgt voor de financiering. Over de selectie van de in de DBNL op te nemen werken blijft een commissie van Nederlandse en Vlaamse deskundigen beslissen.

Zie ook

Externe link

Commons heeft mediabestanden in de categorie Digital Library for Dutch Literature.