CRAB's: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
28 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
dp
k
(dp)
 
== Noord-Frankrijk ==
De jongens van de werfreserve kwamen terecht in de hel van Noord-Frankrijk. De nieuwe bestemming was [[Rouen]], maar duizenden jongens dwaalden per fiets of te voet langs de zwaar onder vuur genomen steden. Anderen moesten urenlange treinritten in beestenwagons doorstaan. In onder andere [[Sint-Omaars|Saint-Omer]], [[Calais]], [[Duinkerke]], [[Boulogne-sur-Mer]] en [[Abbeville]] kwamen ze terecht in Duitse bombardementen. Tussen 300 en 400 jongens overleefden het niet.
 
Voor ongeveer de helft eindigde het avontuur aan de grens of in Noord-Frankrijk. Zij waren genoodzaakt om op de komst van de eerste Duitse soldaten te wachten. Ze werden slachtoffers van de bekende omsingeling van Duinkerke. Een klein deel van de reserverekruten kon met het geallieerde leger ontsnappen uit de omsingeling en kwam in Engeland terecht.
 
== Zuid-Frankrijk ==
Het gros van de jongens bereikte met de trein [[Toulouse (stad)|Toulouse]], waar ze enkele dagen tot meerdere weken verbleven. Van daaruit werden meer dan 100.000 jongens over Zuid-Frankrijk verdeeld in kampen. Er werden drie rekruteringscentra gecreëerd. De algemene hoofdplaats was Toulouse en stond onder het bevel van generaal De Selliers de Moranville. Het 17de CRAB besloeg de departementen [[Garonne]], [[Gers]] en [[Ariège]] en werd geleid door generaal-majoor Emile-Joseph Demart in Toulouse. Het 16de CRAB viel samen met het departement [[Hérault, waar kolonel André de Meeûs in [[Béziers]] het commando op zich nam. Het 15de CRAB lag in de [[Gard]], met [[Nîmes]] als hoofdplaats en kolonel baron Gaston Edouard Sabin de Trannoy als bevelhebber.
 
Voor de jongens begon het leven in de aangewezen cantonnements. De meesten kwamen eind mei in kleine groepjes in dorpjes terecht. Het leven in Zuid-Frankrijk hing sterk af van de plaats waar ze belandden. Sommigen kwamen terecht in een van de vele leegstaande kastelen en genoten van de geneugten van le Midi. Anderen werden naar legerkampen gestuurd, zoals het beruchte kamp van [[Agde]] (16de CRAB).
141.396

bewerkingen

Navigatiemenu