Gratis: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
+{{weg}} - Humor?
leuk, zo'n verhandeling over bijna gratis, afgerond voor niks en "sommigen hebben niet door dat het geld kost", dat kan inderdaad beter weg.
Regel 6: Regel 6:


Werkelijk gratis daarentegen zijn de zogenaamde [[weggeefwinkel]]s, waar men spullen kan halen zonder te hoeven betalen. Vaak stellen deze winkels wel een limiet aan het aantal spullen dat men mag meenemen.
Werkelijk gratis daarentegen zijn de zogenaamde [[weggeefwinkel]]s, waar men spullen kan halen zonder te hoeven betalen. Vaak stellen deze winkels wel een limiet aan het aantal spullen dat men mag meenemen.

==Betalen voor gratis?==
Het is in onze moderne wereld bijna niet voor te stellen dat veel zaken gratis zijn. Vaak wordt er dan ook voor betaald. Voorbeelden zijn: [[licht]], [[water]], [[vuur]], [[fruit]], [[vlees]] en [[kaas]]. Vaak geven gemak en luxe de doorslag, waardoor er toch betaald wordt. Zo was er in eerste instantie alleen overdag licht, was het water onhygiënisch, het vuur ging vaak uit, het vlees was moeilijk te vangen, en duurt het relatief lang om een koe te melken.

De [[prijs (betaling)|prijzen]] voor deze gratis producten zijn ongeveer:
* Daglicht is gratis, maar voor elektrische verlichting moeten stroomkosten worden betaald (een paar dubbeltjes per [[kilowattuur]]) en ook de lamp zelf kost natuurlijk geld.
* Water uit de kraan: 1,60 euro per m³ (in België krijgt men 15 m³ water gratis per gedomicilieerde<ref>[http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=1996122037&table_name=wet Decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1997, Art. 34, § 3], Vlaamse Raad.</ref>)
* Vuur, dat wil zeggen brandstof voor een aansteker: 1 euro per aansteker
* Fruit: 3 euro per kilo
* Vlees: 5 euro per kilo
* Kaas: ongeveer 7 euro per kilo, afhankelijk van de kwaliteit

''Deze prijzen zijn gebaseerd op schattingen en moeten naar realiteit worden bijgesteld.''


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 2 jul 2015 18:26

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Voor de gelijknamige plaats in Ohio, zie Gratis (Ohio).

Gratis is een term uit het Latijn en wordt gebruikt in diverse Romaanse en Germaanse talen (zoals Nederlands, Afrikaans, Deens, Duits, Engels, Frans, Fries, Noors, Portugees, Spaans, Zweeds) in de betekenis van 'kosteloos' (ergens niet voor hoeven te betalen).

Vaak wordt de term in een commerciële context gebruikt wanneer men cadeau bedoelt, vanwege de positieve connotatie. Dit gebruik van het woord gratis is echter strikt gesproken niet juist, omdat men vaak voor zo'n cadeau moet betalen (nu 25% extra gratis of nu een gratis cd bij een pak ontbijtgranen) door iets anders te kopen. Deze zinnen verkopen niettemin beter dan nu door een grotere verpakking effectief 20% goedkoper of nu een cd cadeau bij een pak cornflakes.

Werkelijk gratis daarentegen zijn de zogenaamde weggeefwinkels, waar men spullen kan halen zonder te hoeven betalen. Vaak stellen deze winkels wel een limiet aan het aantal spullen dat men mag meenemen.

Zie ook

Trivia

  • In 1966 smeedde Robert Heinlein het begrip There Ain't No Such Thing As A Free Lunch, wat wil zeggen dat er voor gratis zaken achteraf betaald zal moeten worden.