Ahaggar: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Aarp65 (overleg | bijdragen)
k tc
Hansma (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 31: Regel 31:


Vroeger was de Ahaggarregio een belangrijke toeristische trekpleister in Algerije. Door politieke onrust in de regio&nbsp;– waaronder de conflicten in Libië en Mali&nbsp;– is het toerisme sterk afgenomen.<ref>[http://news.yahoo.com/algeria-crisis-strangling-sahara-tourism-145054282.html Associated Press 2013]</ref>
Vroeger was de Ahaggarregio een belangrijke toeristische trekpleister in Algerije. Door politieke onrust in de regio&nbsp;– waaronder de conflicten in Libië en Mali&nbsp;– is het toerisme sterk afgenomen.<ref>[http://news.yahoo.com/algeria-crisis-strangling-sahara-tourism-145054282.html Associated Press 2013]</ref>

== Geologie ==
De geologische basis van het Ahaggargebergte is behoorlijk oud. Lang voor het [[Cambrium]] was dit schild gevormd en kreeg het miljoenen jaren de tijd om te eroderen. Vanaf het Ordovicium zette zand vanuit het zuiden zich af op het Precambrische schild. Geleidelijk aan drukte de magma onder het gebied van het Ahaggar-gebergte waardoor het opsteeg en een deel van de gevormde zandsteen erodeerde. Tijdens de warme periode in het Krijt werd deze westelijke zjde van de Sahara deels overspoeld waardoor er ondiepe zeeën ontstonden. In deze zeeën kon zich opnieuw gesteente afzetten. Terwijl Afrika dichter en dichter naar Europa dreef zorgde de botsing voor het vervormen van de lithosfeer waardoor de magma onder het Ahaggar-gebergte de kans kreeg om aan de oppervlakte te komen. Zo'n 35 miljoen jaar geleden, tijdens het eoceen kwam de magma aan de oppervlakte. In het oosten was het vooral vloeibare lava die een dik pakket tot wel 600 m afzette. Zo'n 20 miljoen jaar geleden kwamen er vulkanen en vulkaanpijpen waar vandaag de basaltzuilen nabij Tamanrasset nog een getuige van zijn. Zo'n 2 miljoen jaar bedekten enkele lavastromen enkele valleien in het westen deel van Ahaggar.


{{Appendix}}
{{Appendix}}

Versie van 2 jan 2016 00:32

Ahaggargebergte
Hoogste punt Tahat (3003 m)
Oppervlakte 3800 km²
Locatie Algerije
Coördinaten 23° 17′ NB, 5° 32′ OL
Ouderdom 2 miljoen jaar
Ahaggar (Algerije)
Ahaggar
Foto's
Ahaggargebergte
Iharen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Ahaggargebergte (in het Arabisch جبال هقار), ook bekend als de Hoggar, is een gebergte in centraal Sahara in het zuiden van Algerije. Het ligt ca. 1500 km ten zuiden van de hoofdstad Algiers en ten westen van Tamanghasset. Het grootste deel van de regio is een steenwoestijn met een gemiddelde hoogte van meer dan 900 meter boven het zeeniveau. De hoogste top is 3003 meter hoog (de Tahat). Een bekende en drukbezochte plaats is Assekrem, waar Charles de Foucauld gewoond heeft in de zomer van 1905.

Het Ahaggargebergte bestaat voor het merendeel uit vulkanisch gesteente. Het klimaat is zeer warm in de zomer en temperaturen dalen tot onder 0°C in de winter. Regen komt zeer zelden voor. Toch is het Ahaggargebergte een plaats vol biodiversiteit, aangezien het klimaat minder extreem is dan in de meeste andere regio's van de Sahara.

Het Ahaggarmassief wordt bewoond door de Imuhagh of Kel Ahaggar, een stam van de Toeareg. In de Abalassa-oase dicht bij de stad van Tamanghasset is de graftombe van de beroemde Tin Hinan, de voorvader van de Toearegs van Ahaggar. Volgens de legende zou Tin Hinan uit de Tafilalt-regio van het Atlasgebergte komen.

Vroeger was de Ahaggarregio een belangrijke toeristische trekpleister in Algerije. Door politieke onrust in de regio – waaronder de conflicten in Libië en Mali – is het toerisme sterk afgenomen.[1]

Geologie

De geologische basis van het Ahaggargebergte is behoorlijk oud. Lang voor het Cambrium was dit schild gevormd en kreeg het miljoenen jaren de tijd om te eroderen. Vanaf het Ordovicium zette zand vanuit het zuiden zich af op het Precambrische schild. Geleidelijk aan drukte de magma onder het gebied van het Ahaggar-gebergte waardoor het opsteeg en een deel van de gevormde zandsteen erodeerde. Tijdens de warme periode in het Krijt werd deze westelijke zjde van de Sahara deels overspoeld waardoor er ondiepe zeeën ontstonden. In deze zeeën kon zich opnieuw gesteente afzetten. Terwijl Afrika dichter en dichter naar Europa dreef zorgde de botsing voor het vervormen van de lithosfeer waardoor de magma onder het Ahaggar-gebergte de kans kreeg om aan de oppervlakte te komen. Zo'n 35 miljoen jaar geleden, tijdens het eoceen kwam de magma aan de oppervlakte. In het oosten was het vooral vloeibare lava die een dik pakket tot wel 600 m afzette. Zo'n 20 miljoen jaar geleden kwamen er vulkanen en vulkaanpijpen waar vandaag de basaltzuilen nabij Tamanrasset nog een getuige van zijn. Zo'n 2 miljoen jaar bedekten enkele lavastromen enkele valleien in het westen deel van Ahaggar.

Zie de categorie Ahaggar Mountains van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.