Arent Janszoon Ernststraat: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
voor de sneltramhalte
k foto van Commons toegevoegd
Regel 2: Regel 2:
{{Infobox straat
{{Infobox straat
| straatnaam = Arent Janszoon Ernststraat
| straatnaam = Arent Janszoon Ernststraat
| afbeelding =
| afbeelding = AJ_Ernststraat_Amsterdam.jpg
| onderschrift=
| onderschrift= De Arent Janszoon Ernststraat iets voor zijstraat Dikninge
| locatie = Amsterdam
| locatie = Amsterdam
| stadsdeel = Zuid
| stadsdeel = Zuid

Versie van 12 mei 2017 16:09

Voor de sneltramhalte, zie A.J. Ernststraat (sneltramhalte).
Arent Janszoon Ernststraat
De Arent Janszoon Ernststraat iets voor zijstraat Dikninge
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Begin Europaboulevard
Eind Van der Boechorststraat
Lengte bijna 2 kilometer
Postcode 1081/82/83
Algemene informatie
Genoemd naar Arent Janszoon Ernst
Naam sinds 1958
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Arent Janszoon Ernststraat (in de volksmond de A J Ernst) is een straat in de Nederlandse stad Amsterdam. De straat ligt in de wijk Buitenveldert in stadsdeel Zuid. De straat werd vernoemd bij een raadsbesluit van 19 april 1961 naar Arent Janszoon Ernst, die baljuw was van Amstelland (1569-1573).[1]

Ligging

De Arent Janszoon Ernststraat loopt oost-west (uitgaande van de huisnummers) van de Europaboulevard (tegenover de hoofdingang van het Amstelpark) naar de Van der Boechorststraat, tegenover de (orthodox) joodse synagoge).

De straat loopt evenwijdig aan de meest noordelijke doorgangsweg van Buitenveldert, de De Boelelaan en aan de zuidelijker gelegen Van Nijenrodeweg, die dwars door de gehele wijk Buitenveldert lopen (tussen deze twee wegen in). Evenals de genoemde straten is de Arent Janszoon Ernststraat meer dan een kilometer lang, zij bereikt echter niet zoals de beide andere straten de Amstelveenseweg.

De straat valt onder de postcodegebieden 1083, 1082 en 1081.

De straat is een ontsluitingsweg en kruist enkele wegen: de Van Heenvlietlaan, de Van Leijenberghlaan en de Buitenveldertselaan.

Openbaar vervoer

Over het middendeel (tussen de Van Leijenberghlaan en de Buitenveldertselaan) loop één buslijn van Connexxion. Naar de straat is op de Buitenveldertselaan een halte voor de (snel-)tram (Amstelveen-Amsterdam) vernoemd, met de haltenaam: A.J. Ernststraat.

Karakter

De straat heeft (aan de oostelijke kant) tot aan de Van Leijenberghlaan een woonfunctie. Aan de noordkant, de zijde van de even huisnummers, van de straat zijn bijna geen adressen van de AJ Ernst, de blokken/hofjes aan de noordzijde, alhoewel meestal alleen toegankelijk via deze straat, hebben eigen straatnamen: Dikninge, Havikshorst, Oldengaarde, Doddendaal, Loevestein, Wijenburg en Valkhof.

De straat loopt langs het winkelcentrum Gelderlandplein. Aan de noordzijde van de straat staan hier het Multifunctioneel Centrum Binnenhof (met scholen en een wijkcentrum) en ook een bibliotheek, waarvan de ingang aan de Willem van Weldammelaan ligt.

Tot de Buitenveldertselaan wordt de straat een combinatie van wonen en kleine middenstand. Hier voorbij loopt de straat achter het universiteitsterrein van de Vrije Universiteit langs (rechts van de straat, ten noordwesten). Hier zijn geen adressen meer rechtstreeks aan de A.J. Ernststraat gelegen.