Neusamandel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
192 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
da's m.i. geen verbetering
k
(da's m.i. geen verbetering)
De '''neusamandel'''<ref name="Pinkhof2012"/> of '''tonsilla pharyngica'''<ref name="Kopsch">Kopsch, F. (1941). ''Die Nomina anatomica des Jahres 1895 (B.N.A.) nach der Buchstabenreihe geordnet und gegenübergestellt den Nomina anatomica des Jahres 1935 (I.N.A.)'' (3. uitgave). Leipzig: Georg Thieme Verlag.</ref> is een van de vier [[amandel (klier)|amandelklieren]] en bevindt zich aan de achterwand van de bovenzijde van de [[farynx|neus-keelholte]], het gedeelte net achter de [[neusholte]] (de [[nasofarynx]]).
 
De neusamandel speelt, evenals de [[keelamandel]]en (tonsillen), een belangrijke rol in het [[immuunsysteem]], met name bij jonge kinderen. Zoals de keelamandelen het lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers die binnendringen via de mond, zo beschermt de neusamandel tegen ziekteverwekkers die binnendringen via de neus. Vanaf een leeftijd van ongeveer acht jaar neemt de grootte van de neusamandel af.
 
Vanwege de ligging is de neusamandel een van de eerste delen van het [[lymfevatenstelsel]] die in aanraking komen met [[infectie|infecterende]] [[bacteriën]]. Als er meer bacteriën binnenkomen dan de neusamandelneus- en keelamandelen aankunnen, kunnen dezede amandelen ontstoken raken. Ze zijn dan rood en opgezwollen en kunnen ziekteverschijnselen veroorzaken. Afhankelijk van de aard, de ernst en de frequentie van de klachten kan dan overgegaan worden tot het [[chirurgie|chirurgisch]] verwijderen van het verdikte gedeelte van de neusamandel (''[[adenotomie]]'') en/of de keelamandelen (''[[tonsillectomie]]'').
 
== Externe link ==
68.513

bewerkingen

Navigatiemenu