Tonsillectomie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Een tonsillectomie wordt uitgevoerd.
Keel, 1 dag na tonsillectomie

Tonsillectomie (in de volksmond beter bekend als "amandelen knippen") is een operatie uitgevoerd door een kno-arts, waarbij de keelamandelen (tonsillen) geheel of gedeeltelijk worden verwijderd (bij dat laatste spreekt men van tonsillotomie)[1].

De ingreep wordt altijd onder kortdurende algehele anesthesie uitgevoerd. De ingreep kan geïntubeerd en niet-geïntubeerd volgens de Sludertechniek plaatsvinden. Tijdens een tonsillectomie wordt meestal het adenoïd (de neusamandel) tegelijkertijd verwijderd (adenotomie). Deze gecombineerde ingreep wordt adenotonsillectomie genoemd en wordt met name bij kinderen uitgevoerd.

Tonsillectomie wordt onder meer overwogen in geval van herhaalde acute tonsillitis, chronische tonsillitis, slaapapneu, eetproblemen ten gevolge van vergrote tonsillen en klachten van tonsilstenen[2]. Verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat tonsillectomie bij terugkerende keelontstekingen gemiddeld slechts enkele keelontstekingen bespaart gedurende één tot drie jaar, doordat de meeste kinderen anders toch wel over de problemen heen zouden groeien en kinderen na een tonsillectomie nog steeds keelontstekingen kunnen krijgen.[3][4][5][6] Dit roept dan ook de vraag op of in dit geval de voordelen van de ingreep wel opwegen tegen de nadelen ervan, zoals de pijn, traumatische herinneringen, kans op (ernstige) complicaties, het herstel dat één tot twee weken kan duren, de financiële kosten en mogelijke nadelige gevolgen voor het immuunsysteem.[7] Ook is het opvallend hoe groot de verschillen zijn tussen landen in hoe vaak de operatie wordt uitgevoerd; zo worden bijvoorbeeld in Nederland verhoudingsgewijs ruim twee keer zo vaak de amandelen verwijderd als in het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk en bijna drie keer zo vaak als in Denemarken.[8] Bij kinderen is bewezen slaapapneu echter wel een harde indicatie voor een tonsillectomie.

In de jaren 1950-1970 werd deze ingreep vaker toegepast dan tegenwoordig. Motief daarvoor was onder meer het voortkomen van een infectie van de amandelen met de ß-hemolytische streptokok. Tegenwoordig is bekend dat de amandelen een belangrijke bijdrage leveren aan de algehele weerstand, waardoor bij het eventueel verwijderen ervan grote terughoudendheid moet worden betracht.

Gevolgen voor het immuunsysteem[bewerken]

Het blijft nog altijd controversieel of tonsillectomie nadelige gevolgen kan hebben voor het immuunsysteem. Er zijn echter wel wetenschappelijke studies die een verband aantonen tussen tonsillectomie en aandoeningen op latere leeftijd, zoals:

Daarnaast zijn er ook studies die een verband laten zien met een verlaagd niveau van secretoir Immunoglobuline A, een verhoogde kans op auto-immuunziekten, een verhoogde sterftekans tussen het achttiende en vierenveertigste levensjaar en een algemeen verhoogde kans op kanker.[34][35][36][37]

Externe link[bewerken]