Goeroe Granth Sahib: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  3 jaar geleden
k
De Goeroe Granth Sahib is een bloemlezing van gebeden en hymnes. De meeste hymnes zijn gericht aan God en beschrijven vaak de situatie van de toegewijdene: zijn aspiraties en smacht, zijn kwelling vanwege de scheiding en zijn verlangen om bij God te zijn. Het onderwerp van de Goeroe Granth Sahib is de waarheid; het ultieme voor een ideaal mens is namelijk een eerlijk bestaan te leiden. De basisgedachte achter de hymnes is, dat wanneer heilige muziek (oftewel [[Kirtan]]) wordt gezongen of aangehoord met toewijding en de volledige aandacht, het geweten van de mens in contact komt met God. In de Goeroe Granth Sahib gaan openbaring en de [[Raga]] (=muzikale maten/niveaus) hand in hand. De goeroes stonden positief tegenover de godsdienstige waarde van de [[Kirtan]]. Deze heilige muziek is een kunst die nauw verbonden is met spirituele aspecten. Kirtan is goddelijke muziek met een duidelijke melodie en ritme om God te eren.
 
De Goeroe Granth Sahib is een boek van Openbaringopenbaring. Het bevat de woorden van God via zijn boodschappers op aarde. De reikwijdte van het boek is universeel. De grootheid van de Goeroe Granth Sahib komt niet alleen voort uit het feit dat het het heilige geschrift van de Sikhs vormt, maar ook uit het feit dat het een generiek geschrift is, geschikt voor het gehele mensdom.
 
Het heilige boek verklaart verder wat Goeroe Nanak verstond onder een “perfect individu” of een Gurmukh. Het is een opmerkelijk verzamelboek van spirituele kennis en onderwijzingen. Het predikt geen rituelen of plechtigheden, maar meditatie van de naam van God. De nadruk ligt steeds op het verrichten van morele handelingen, een nobele leefwijze en het werken aan het welzijn van allen. Al met al een praktische invulling van het geloof.
1

bewerking

Navigatiemenu